9.7 C
Serres

Παπαευαγγέλου: Δεν επιτρέπεται κάποια χαλάρωση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Date:

Βρισκόμαστε σε μια φάση ωριμότητας αναφορικά με την προστασία μας έναντι του ιού, επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, αναφερόμενη ταυτόχρονα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

 
“Η προσαρμογή των μέτρων έγινε τώρα με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους αλλά και με την επιλογή δραστηριοτήτων που έχουν μικρότερο κίνδυνο αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση. Όμως θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος που δεν θα υπάρχει συνωστισμός, για να πάμε με την οικογένειά μας. Σημαντικό είναι σ’ αυτή τη δραστηριότητα, να θυμηθούμε την κοινωνική μας φούσκα. Με τη μεγάλη διασπορά του ιού σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να συναντηθούμε με φίλους που μένουν σε άλλη περιοχή και έχουμε να δούμε μήνες. Στόχος είναι να κάνουμε μία βόλτα με την οικογένειά μας σε έναν υπαίθριο και ασφαλή χώρο” είπε σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις πoυ ξεκινούν από το Σάββατο και θα ισχύουν τα σαββατοκύριακα.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου απηύθυνε και τις ανάλογες προειδοποιήσεις: “Από Δευτέρα ανοίγει και το λιανεμπόριο, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες του λιανεμπορίου θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν επιτρέπεται κάποια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τις αποστάσεις, να αποφύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε όλοι συνεχώς και σωστά τη μάσκα για να τα καταφέρουμε”.

Για τα self test


Σχετικά με τα self test είπε: “Σύντομα θα έχουμε όλοι στα χέρια μας και τα ατομικά διαγνωστικά τεστ, που θα μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα από το φαρμακείο της γειτονιάς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων μας στο τεστ χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού ή να μεταβούμε σε διαγνωστικό κέντρο. Παράλληλα θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των τεστ που θα γίνεται στη χώρα. Το ατομικό τεστ είναι σημαντικό όπλο για τη μείωση της διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αντίθετα τα άτομα με συμπτώματα ή με σαφή έκθεση σε κρούσματα θα πρέπει να απευθύνονται σε δομές υγείας. Τα ατομικά τεστ είναι μέσο προστασίας που δεν πρέπει να το δούμε σαν υποχρέωση που μας βαραίνει ούτε όμως να μας αποτρέπει ο φόβος ενός πιθανού θετικού αποτελέσματος. Η έγκαιρη διάγνωση προφανώς, πρωτίστως βοηθά εμάς τους ίδιους. Ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να προστατεύσουμε συναδέλφους στη δουλειά, φίλους αλλά και αγαπημένους στο σπίτι. Η μεγάλη διασπορά ου ιού συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους και μέσα στα σπίτια. Η συστηματική διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει σημαντικά τη διασπορά. Η χρήση τους είναι πολύ χρήσιμη τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και πολλούς αδιάγνωστους φορείς να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαγνωστική αξία των ατομικών τεστ είναι συγκρίσιμη με αυτή των τεστ που γίνεται με δειγματοληψία από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. ιδιαίτερα όταν στοχεύομε στη διάγνωση ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο που είναι και οι πιο μεταδοτικοί” είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΠαπαευαγγέλου: Δεν επιτρέπεται κάποια χαλάρωση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κοζάνη: Έργα στις εναλλακτικές διαδρομές μετά το κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες για την ολοκλήρωση των...

Άρχισε η βαθμολόγηση των απαντητικών φύλλων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Την έναρξη της διαδικασίας βαθμολόγησης των απαντητικών φύλλων των...

Σταματούν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών των Δραματικών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα