Παραδοσιακή Πάλη στην Ηράκλεια Σερρών -Πεχλιβάνηδες πάλεψαν λαδωμένοι κάτω από τον ήχο ζουρνάδων(φωτο)

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εμποροπανήγυρης της Ηράκλειας Σερρών, με την παραδοσιακή πάλη.

 

Δεκάδες παλαιστές συρρέουν κάθε χρόνο, αναβιώνοντας ένα πανάρχαιο λαϊκό άθλημα, αλλά διεκδικώντας και χρηματικά έπαθλα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο έχει η πάλη με τα παραδοσιακά κισπέτια που είναι αναπόσπαστο
στοιχείο στα μεγάλα τοπικά πανηγύρια και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία στην περιοχή.

 

Μιλάμε για ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη όπου οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες ή πιλιβάνοι) παλεύουν λαδωμένοι με λάδι ή λίπος, φορώντας στενά, κοντά, χειροποίητα δερμάτινα παντελόνια, από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 13 κιλών που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια παρουσιάζοντας θέαμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Το λάδι δυσκολεύει τους αντιπάλους τους και με τις περίτεχνες λαβές και κινήσεις τους προσφέρουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό θέαμα στο παρευρισκόμενο κοινό που χειροκροτεί με ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους. Νικητής θεωρείται αυτός που βάζει κάτω τον αντίπαλο, ώσπου να πει “πες”‘. Δηλαδή ώσπου να παραδεχτεί ρητά την ήττα του. Ή αλλιώς, ώσπου τον βάλει ανάσκελα μέχρι “να φάει η πλάτη του χώμα”.

 

 

Αυτό το κρίνει ο κριτής που είναι ξεχωριστός για κάθε ζευγάρι παλαιστών και παρακολουθεί κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα με ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ζουρνάδες και τα νταούλια δε σταματούν καθόλη τη διάρκεια των αγώνων. Εντυπωσιακό το θέαμα με τους αθλητές-παλαιστές να γλιστρούν σα χέλια, λόγω και του λαδιού με το οποίο είναι αλειμμένοι ,αλλά και λόγω των περίτεχνων λαβών και «κόλπων» που κάνουν.

 

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Επιλογές 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *