33.6 C
Serres

Παραπληροφόρηση σχετικά με συστάσεις κατά του εμβολιασμού ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα για την COVID-19

Date:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Παραπληροφόρηση σχετικά με συστάσεις κατά του εμβολιασμού ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα για την COVID-19  σύμφωνα με τα  ellinikahoaxes.gr

Σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημήτρη Κούβελα, Καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, γίνεται ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της “Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρείας” οι ασθενείς αυτοάνοσων νοσημάτων, συγκεκριμένα ασθενείς με ρευματολογικά προβλήματα οι οποίοι χρησιμοποιούν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, δε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 καθώς είναι “είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά”. Ωστόσο ο εν λόγω φορέας δεν φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Τι ισχύει

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ στις 13 Δεκεμβρίου 2020, ο κ. Κούβελας έκανε δηλώσεις σχετικά με σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρίας και συγκεκριμένα σχετικά με το αν ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις οι οποίοι λαμβάνουν ειδική αγωγή θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η αναφορά στην οποία γίνεται λόγος δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρία Ρευματολογίας το Δεκέμβριο του 2020 ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση, βασιζόμενη και στις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρίας Ρευματολογίας εξέδωσε και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία.

Όπως αναφέρει πολύ σωστά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρίας Ρευματολογίας δεν αναφέρει πουθενά ότι πρέπει να αποφευχθεί η λήψη εμβολίων mRNA. Αυτό που αναφέρουν είναι πως οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν κορτιζόνη ή βιολογικούς παράγοντες θα ήταν καλό να μην λάβουν εμβόλια ζωντανών, εξασθενημένων ιών, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, όπως τονίζει και η σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν έχει φτάσει σε 3η φάση κλινικής δοκιμής.

Η αναφορά στην οποία γίνεται λόγος δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρία Ρευματολογίας το Δεκέμβριο του 2020 ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση, βασιζόμενη και στις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρίας Ρευματολογίας εξέδωσε και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία. [πηγή 1][πηγή 2]

Όπως αναφέρει πολύ σωστά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρίας Ρευματολογίας δεν αναφέρει πουθενά ότι πρέπει να αποφευχθεί η λήψη εμβολίων mRNA. Αυτό που αναφέρουν είναι πως οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν κορτιζόνη ή βιολογικούς παράγοντες θα ήταν καλό να μην λάβουν εμβόλια ζωντανών, εξασθενημένων ιών, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, όπως τονίζει και η σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν έχει φτάσει σε 3η φάση κλινικής δοκιμής.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

Αρχικό κείμενο: The vaccines currently in phase 3 trials fit into one of three basic categories: mRNA vaccines, protein subunit vaccines and adenovirus vector vaccines. All accomplish the goal of induction of immunity but achieve that goal through different techniques.

[…]

As with all vaccines that have passed rigorous testing and licensure procedures, the benefits of vaccination (preventing or reducing the severity of infection) are expected to far outweigh any risk from the vaccine. We anticipate recommending all patients, including rheumatology patients, receive an approved COVID-19 vaccine.

If a vaccine based on live, attenuated SARS-CoV-2 virus is developed – again, none is in Phase III testing in the US – it could be an exception. In general, patients taking immunosuppressive medicines, especially chronic prednisone at 10 mg/d or higher, and possibly patients taking biologics, should avoid live-attenuated vaccines until and unless those vaccines have been demonstrated to be safe in those populations.

Μετάφραση: Τα εμβόλια τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε 3η φάση κλινικής δοκιμής ανήκουν σε 3 βασικές κατηγορίες: εμβόλια mRNA, εμβόλια πρωτεϊνικής υπο-μονάδας και εμβόλια DNA (μεταφορά τμήματος DNA με μεταφορέα αδρανοποιημένο αδενοϊό). Όλοι αυτοί οι τύποι εμβολίων επιτυγχάνουν τον στόχο πρόκλησης ανοσίας αλλά φτάνουν σε αυτό το στόχο μέσω επιστράτευσης διαφορετικών τεχνικών.

[…]

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν περάσει αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες αδειοδότησης, τα οφέλη του εμβολιασμού (δηλαδή η πρόληψη ή η μείωση της σοβαρότητας μιας λοίμωξης) αναμένεται να υπερτερούν κατά πολύ το οποιοδήποτε ρίσκο μπορεί να εμφανίσει η διαδικασία. Αναμένουμε πως σύντομα θα προτείνουμε σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών με ρευματικά προβλήματα, να λάβουν ένα εγκεκριμένο εμβόλιο για την νόσο COVID-19.
Αν αναπτυχθεί εμβόλιο που θα χρησιμοποιεί ζωντανό, αποδυναμωμένο ιό SARS-CoV-2 – να επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εμβόλιο που να βρίσκεται σε 3η φάση κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ – θα ήταν εξαίρεση. Σε γενικό πλαίσιο, οι ασθενείς οι οποίοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά πρεδνιζόνη σε συγκέντρωση 10mg/d ή υψηλότερη, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, θα ήταν καλό να αποφύγουν εμβόλια ζωντανών, αποδυναμωμένων ιών μέχρι να αποδειχθεί η ασφάλεια τους γι αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.


Επομένως είναι απόλυτα σαφές ότι η σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες αφορά μόνο εμβόλια ζωντανών και εξασθενημένων ιών. Σε κανένα σημείο δε γίνεται σύσταση να αποφύγουν αυτοί οι ασθενείς τα εμβόλια mRNA, το αντίθετο μάλιστα, η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρία αναφέρει σε αυτή την ανακοίνωση ότι θα εκδώσει και επίσημη πρόταση σύντομα στην οποία θα παροτρύνει όλους τους ασθενείς με ρευματολογικά προβλήματα να κάνουν κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 στα οποία συμπεριλαμβάνονται το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Επίσης, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό λάθος το οποίο κάνει ο κ. Κούβελας στην εν λόγω συνέντευξη:

Δημήτρης Κούβελας: Λοιπόν το [εμβόλιο] απενεργοποιημένου ιού δεν είναι της Ρωσίας, αυτό δεν το εξετάζουμε καθόλου γιατί δεν έχει ακολουθήσει διαδικασίες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι της AstraZeneca με την Oξφόρδη αυτό που πάει να προχωρήσει.

Κανένα εκ των δυο εμβολίων, ούτε το Sputnic V της Ρωσίας, ούτε το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι εμβόλια απενεργοποιημένου ιού, είναι εμβόλια DNA. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα


Εξετάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κούβελα και τη σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρίας καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ο εν λόγω φορέας σύστησε αποχή από τον εμβολιασμό για την COVID-19 σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες είναι εσφαλμένος.

Η ανακοίνωση του εν λόγω φορέα, και του αντίστοιχου ελληνικού, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι θα γίνει και επίσημη σύσταση για εμβολιασμό όλων των ασθενών με ρευματικά προβλήματα με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το mRNA εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Η μόνη προειδοποίηση που δίνεται στην ανακοίνωση είναι για την λήψη εμβολίων με ζωντανό, αποδυναμωμένο ιό ωστόσο κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε 3η φάση κλινικής δοκιμής πόσο μάλλον σε κυκλοφορία.

Η αρχική είδηση

Κούβελας: Να μην εμβολιαστούν όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη (video)

Να μην προβούν σε εμβολιασμό για τον covid19 όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Ο κ. Κούβελας επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΥγείαΠαραπληροφόρηση σχετικά με συστάσεις κατά του εμβολιασμού ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καλή η κατάσταση της υγείας 27χρονου που νοσηλεύεται για ευλογιά των πιθήκων

Καλή είναι η κατάσταση της υγείας 27χρονου άνδρα που...

Κορωνοϊός: 100.421 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα -1529 στις Σέρρες, 10.941 στην Θεσσαλονίκη

Νέα στοιχεία που αφορούν τα περιστατικά από την επιδημιολογική...

Ακούτε βουητό στα αυτιά σας; Τουλάχιστον 740 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν το ίδιο πρόβλημα

Η εμβοή -ένα επίμονο βούισμα στα αυτιά- επηρεάζει περισσότερους...

Πόσο καιρό διατηρούνται τα φαγητά στο ψυγείο- Αναλυτικός πίνακας από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε αναλυτικό πίνακα με τους συνιστώμενους χρόνους...