Παρατείνεται η θητεία: Πότε θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές κατατέθηκε ο «Κλεισθένης» – Παρατείνεται η θητεία των νυν Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών

 

Tora Bill Payments

 Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 (αποσπώνται, δηλαδή, από τις ευρωεκλογές), φέρνοντας όμως έτσι και μια παράδοξη παράταση της θητείας των νυν δημοτικών-περιφερειακών Αρχών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι εκλογές θα γίνουν οριστικά και αμετάκλητα με απλή αναλογική, χωρίς τα πλαφόν που ζητούσε η πλειονότητα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης!

 

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη 1” κατατέθηκε στη Βουλή, όπως και σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο η πρώτη και την ερχόμενη Δευτέρα η δεύτερη…

 Ο αναβρασμός στις ηγεσίες των δύο κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης είναι διάχυτος, αφού θεωρούν πως αγνοήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επισημάνσεις, οι παρατηρήσεις και τα αιτήματά του, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, όπως π.χ. το θέμα του πρασίνου, που δεν εντάσσεται τελικά στις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων…

 

 

 

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.. Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς πλαφόν, ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η εγκατάσταση των νέων Αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

 

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

 

Από το τελικό κείμενο, επίσης, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός), εξαιτίας ενστάσεων που διατύπωσαν αιρετοί κυρίως Δήμοι της περιφέρειας και έγιναν αποδεκτές από το ΥΠ.ΕΣ.

 

Κάποιες άλλες επιμέρους αλλαγές που υπήρξαν είναι οι εξής: Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν. Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία υπάγονται και δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλης περιφερειακής ενότητας.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *