9.8 C
Serres

Πέλλα: Εισαγγελική έρευνα για δύο νεκρά μικρά αρκουδάκια – Πιθανότατα εγκληματική ενέργεια

Date:

Εικάζεται ότι ο θάνατος των δύο νεαρών αρκούδων οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με πυροβόλο όπλο,

Δύο μικρά αρκουδάκια, περίπου 9 μηνών, εντοπίστηκαν νεκρά και σε αποσύνθεση στις 25 Οκτωβρίου από την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση “Bear Bones”, στην ευρύτερη περιοχή της ΔΚ Παναγίτσας Πέλλας, στον ορεινό όγκο Βόρα, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Η τοπική οργάνωση ενημέρωσε την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» για το περιστατικό. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες Έδεσσας, ο Αρκτούρος και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, με τη συμμετοχή όλων αυτών των φορέων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», από μια πρώτη μακροσκοπική και βαλιστική εξέταση εικάζεται ότι ο θάνατος των δύο νεαρών αρκούδων οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με πυροβόλο όπλο, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασής τους. Στο ένα από τα δύο αρκουδάκια είχε αφαιρεθεί ένα πέλμα, ενώ φέρει τραύμα στο κεφάλι. Συλλέχθηκαν δείγματα ιστών από τα δύο αρκουδάκια για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση DNA. Από την μελέτη των οστικών υπολειμμάτων αναμένεται να προσδιοριστεί, με πιο σαφή τρόπο, η αιτία θανάτωσής τους.

Κατά την αυτοψία επιχείρησαν και τα εκπαιδευμένα σκυλιά των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, και Σκύλων (Καρελίας) εντοπισμού αρκούδων του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο δόλωμα ή κάποιο άλλο νεκρό ζώο.

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μικρά αρκουδάκια, μόλις λίγων μηνών, θανατώνονται από ανθρώπους. Μια πράξη που αποτελεί εγκληματική ενέργεια», αναφέρει η «Καλλιστώ». Γι’ αυτόν τον λόγο έχει, ήδη, ενημερωθεί η Εισαγγελία Έδεσσας, η οποία ερευνά το περιστατικό.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η λαθροθηρία αρκούδων εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα.





Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.

Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά. Σε ενδεχόμενη αλληλεπίδραση ανθρώπου με αρκούδα, πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου και της Αστυνομίας, προκειμένου να ενεργοποιείται η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να προχωρούν σε αυτοδικία.

πηγή naftemporiki.gr, ertnews.gr

ΕλλάδαΠέλλα: Εισαγγελική έρευνα για δύο νεκρά μικρά αρκουδάκια – Πιθανότατα εγκληματική ενέργεια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Χάκαραν» οθόνη στο Μετρό Θεσσαλονίκης και έβαλαν Βολάνη στα ηχεία – Δείτε βίντεο

Πόσο μου λείπει η ζεστή αγκαλιά σου… Σώτης Βολάνης...

Καβάλα: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης «συνάντησε» τον νεότερο εαυτό του στο μουσείο του Θοδωρή Κοκκινίδη

Το κέρινο ομοίωμα του μεγάλου Έλληνα μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Γιαννάκη...

Νέο «Εξοικονομώ»: Έως 35.000 η επιδότηση – Πάνω από 11.500 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν

Περισσότερα από 11.500 νοικοκυριά αναμένεται να ωφεληθούν από το...

IRIS: Στα 1.000 ευρώ αυξάνονται οι ημερήσιες συναλλαγές – Τα όρια για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Αλλάζει το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέσω IRIS και από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα