Πεντάπολη Σερρών-Το κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωριών στο σούρουπο (video)

Πεντάπολη( Σαρμουσακλή)Σερρών-Το κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωριών στο σούρουπο (video)

Η Πεντάπολη είναι το Κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωρίων και δεσπόζει μεταξύ αυτών: του Ν. Σουλίου. Αγίου Πνεύματος, Χρυσού και Εμμ. Παπά. Γι αυτό άλλωστε ονομάστηκε Πεντάπολη.

Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία γενικότερα της Μακεδονίας και γνώρισε τους ίδιους κατακτητές που απείλησαν την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Σε ιστορικό αρχειακό υλικό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του Συμβουλίου Προεδρίας Κων/πουλης, η Πεντάπολη τον 13ο αιώνα αναφέρεται με το Βυζαντινό όνομα “Ξυλοπήγαδο”. Στα μέσα του 14ου αι. ονομάζεται από τον γραμματέα του Σουλτάνου “Σαρμουσακλή” και το 1927 μετονομάζεται σε Πεντάπολη.

Κτισμένη στον κάμπο των Σερρών, ήταν γνωστή παλαιότερα με το όνομα Σαρμουσακλή, τοπωνύμιο συνδεδεμένο με την παραγωγή σκόρδου, καθώς στα τουρκικά sarmisak σημαίνει σκόρδο. Σε Βυζαντινή απογραφή, πρώτος ιδιοκτήτης της Πεντάπολης αναφέρεται ένας απόγονος των Παλαιολόγων. Οι μόνιμοι κάτοικοί της ήταν πάντα Έλληνες Χριστιανοί.

Βίντεο Danos Stories

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2019

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version