Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να δώσεις στον εαυτό σου το break που χρειάζεται για να συνεχίσεις πιο ανανεωμένη όσα κάνεις. Πώς πετυχαίνεις λοιπόν το self-care μέσα σε λίγα λεπτά;

Tο self-care δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέρος του self-love και θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας σου. Ακόμη και 5′ είναι αρκετά. Στο άκουσμα της λέξης self-care ίσως σκέφτεσαι, πολυτελή μασάζ και ώρες χαλάρωσης. Αυτό αμέσως σε αποτρέπει από το να το κάνεις αν έχεις ένα busy πρόγραμμα. Και λογικό. Όμως, το self-care, η φροντίδα του εαυτού σου μπορεί να ενσωματωθεί πολύ εύκολα στην καθημερινότητα σου. Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να δώσεις στον εαυτό σου το break που χρειάζεται για να συνεχίσεις πιο ανανεωμένη όσα κάνεις. Πώς πετυχαίνεις λοιπόν το self-care μέσα σε λίγα λεπτά;

1. Γράψε τις σκέψεις σου


Το journaling  σε βοηθά να αποφορτίζεσαι. Αφήνεις τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί και τα βάζεις σε μια σειρά. Οι λίστες επίσης, μπορεί αν σε βοηθούν να οργανώνεις καλύτερα όχι μόνο τις υποχρεώσεις σου αλλά και τα συναισθήματα σου. Από λίστες ευγνωμοσύνης μέχρι προτάσεις-στόχοι για το μέλλον σου, το γράψιμο μπορεί να είναι σημαντική βοήθεια στην ψυχολογία σου.

2. Βγες για ένα περίπατο


Μερικές φορές, η αλλαγή περιβάλλοντος βοηθά πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Ειδικά και μέσα στην πανδημία, οι πολλές ώρες  στο σπίτι δημιούργησαν ένα καθεστώς. Το φυσικό σου περιβάλλον ίσως να έγινε το σαλόνι-γραφείο. Φόρεσε τα αθλητικά σου και βγες για ένα περπάτημα. Ή τρέξιμο. Φύγε για λίγη ώρα από το συνηθισμένο περιβάλλον σου και πάρε καθαρό αέρα. Θα γυρίσεις πολύ πιο ανανεωμένη.

3. Κάνε μάσκαΜάσκα ομορφιάς, μάσκα μαλλιών. Ότι θες που θα σου προσφέρει λίγη ενυδάτωση. Όσο κάνεις τη μάσκα σου, διάβασε ένα βιβλίο, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική ή κάνε δουλειές του σπιτιού. Κάποιους τους χαλαρώνει να “γυαλίζουν” το νεροχύτη τους. Κάνε αυτό που σου προσφέρει ηρεμία, όσο δίνεις και στο δέρμα/μαλλιά σου λίγη φρεσκάδα.

4. Βάλε ένα ποτήρι με το αγαπημένο σου ποτό


Δεν χρειάζεται να είναι αλκοόλ αν δεν είσαι φαν. Μπορεί να είναι το πρωινό καφεδάκι σου, το τσάι ή και λίγο κρασί για εσένα που είσαι όντως φαν. Απόλαυσε αυτό το ποτήρι χωρίς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα. Δες το σαν μια ευκαιρία για διάλειμμα από κάτι που έκανες. Ή σαν ένα στάδιο προετοιμασίας για κάτι που έπεται. “Θα ξεκινήσω διάβασμα μόλις τελειώσω το τσάι μου”. Θα δώσεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί πριν πιάσει ξανά δουλειά.

5. Κάνε λίγο μασάζ στο πρόσωπο ή το κεφάλι σου


Τα μασάζ αυτά είναι ιδανικά για την ανακούφιση από το άγχος αλλά και για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Extra tip: βοηθά στο να μακραίνει περισσότερο η τρίχα! Αν νιώθεις λοιπόν, πως το στρες υπερτερεί αυτές τις μέρες, αφιέρωσε λίγα λεπτά και κάνε αυτό το μασάζ στον εαυτό σου. Με αργές, μαλακές κινήσεις θα νιώσεις το κεφάλι σου πολύ πιο ανάλαφρο.

Πηγή skai.gr