Πέθανε η Κόκο ο γορίλλας φαινόμενο-Γιατί ήταν ξεχωριστή (video)

Ήταν το 1972 όταν η ερευνήτρια και ψυχολόγος ζώων, Φρανσίν Πάτερσον άρχισε να διδάσκει σε ένα θηλυκό γορίλλα την Κόκο τη νοηματική.

 

Ο γορίλας φαινόμενο αργότερα υιοθέτησε ένα γατάκι, τον «Ολόμπαλλο» με την ιστορία να γίνεται παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Το γατάκι της Κόκο». Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες.

Kompoloi
Green Cola
NIKOS ZAPARAS
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ

 

 

Η Πάτερσον συνέχισε να εκπαιδεύει στη νοηματική την Κόκο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου εδρεύει το ίδρυμα αφιερωμένο στη μελέτη των γοριλλών σε αιχμαλωσία. Η Κόκο, σταδιακά έφτασε να καταλαβαίνει περισσότερες από 1.000 λέξεις.

 

«Η ικανότητά της με τη γλώσσα και η ενσυναίσθηση που έδειχνε άγγιξε το πνεύμα και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων» υπογράμμισε το Ίδρυμα που την χαρακτήρισε «σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών«. «Την αγαπούσαμε πολύ και θα μας λείψει» πρόσθεσε.

Το Gorilla Foundation τόνισε στο δημοσίευμά του ότι θα συνεχίσει να τιμά την μνήμη της μέσω διάφορων πρότζεκτ αλλά και μέσω μιας νέα  εφαρμογής για νοηματική, με «πρωταγωνίστρια» την μοναδική Koko.

Από το 1972 η ερευνήτρια και ψυχολόγος ζώων Φρανσίν Πάτερσον άρχισε να διδάσκει στον θηλυκό γορίλλα τη νοηματική. Συνέχισε να την διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου εδρεύει το Ίδρυμα το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη των γοριλλών σε αιχμαλωσία.

 

Η Κόκο, ίσως η πιο διασημη γοριλλίνα που μεγάλωσε σε αιχμαλωσία πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 46 ετών.

[euronews]

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *