Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Χρήστος Ερκέκογλου ο δημιουργός του ΚρουστόφωνουΈφυγε απόψε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ένας από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Ερκέκογλου, ο δημιουργός του Κρουστόφωνου.

 

Ο Χρήστος Ερκέκογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Σπούδασε Κλασική Αρμονία και Μουσικοπαιδαγωγικά (με την Παυλίνα Λιάτσου) στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Επίσης έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα.

Ειδικότητά του ήταν τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, ενώ οι γνώσεις του εκτείνονται και στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά και τα κρουστά της latin μουσικής.

 


Είχε  παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ενδεικτικά: Βραζιλιάνικα κρουστά με τον Gilson de Assis , Αφρικάνικα Κρουστά με τον Mamadu M’Baye, Θεατρικού παιχνιδιού με το Μ. Φιλιππάκη, Αφρικάνικου χορού με τη Maria Mendez, Μουσικοκινητικής αγωγής του συστήματος Dalcrose με τη Μαρία Κυνηγού και με τη Λίλη Αρζιμάνογλου, Κατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων με το Νικόλα Τσαφταρίδη, Εισαγωγή στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly . κ.α.

Εργάστηκε εδώ και πολλά χρόνια ως μουσικοπαιδαγωγός σε ωδεία και νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο τομέα αυτό. Είχε επίσης πραγματοποιήσει εισηγήσεις για τα μουσικοπαιδαγωγικά σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια που απευθύνονται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, μουσικούς για τη χρήση των κρουστών σε όλες τις τάξεις του σχολείου.

 

Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση).

Ήταν υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για την Παραδοσιακή Μουσική της ΕΕΜΕ και έχει αρθρογραφήσει στα έντυπά της. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής και του Κ.Θ.Β.Ε παίζοντας ζωντανή μουσική επί σκηνής. Ιδρυτικό μέλος του Κρουστόφωνου, όπου δίδασκε στα παιδικά τμήματα, αλλά και στα τμήματα ενηλίκων. Διεύθυνε την Μπάντα Δρόμου και συμμετέχει στις περισσότερες παραγωγές του Κρουστόφωνου.

 

Συμμετείχε επίσης στην ομάδα έρευνας και παραγωγής, αλλά και στην ηχογράφηση του πρώτου cd του Κρουστόφωνου με τίτλο «Τραγούδια –κάλαντα του κόσμου» που κυκλοφόρησε το 2002. Πέρσι είχε αναλάβει να στήσει μαζί με το Δημοσθένη Παπαδήμο το παλιό στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στην Τούμπα δημιουργώντας έναν μουσικό πολυχώρο. Αγαπημένος μουσικός ήταν πάντα μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της πόλης και σε κάθε κάλεσμα.

 

Πηγή :parallaximag.gr

Views: 92