32.3 C
Serres

Πέθανε ο Δάκης

Date:

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Δάκης. Ο αγαπημένος τραγουδιστής νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλο θεραπευτήριο της Αθήνας, καθώς έδινε μάχη με τον καρκίνο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ

“Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας εκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’αγαπω πάντα…για πάντα…πολύ…
«Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα
με δίχως ένα σύννεφο
με δίχως στεναχώρια
Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του
γιατί το πέρασα από σένα χώρια…»

Δάκης -Ποιος ήταν ο δημοφιλής Έλληνας τραγουδιστής

Δάκης

Ο Βρασίδας “Δάκης” Χαραλαμπίδης (26 Αυγούστου 1943 -29 Μαΐου 2022) γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλά έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που επιτρέπει να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Ο Δάκης συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Έχει τραγουδήσει στίχους στιχουργών όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε Ελληνικές ταινίες όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.

Βρίσκεται από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του μέχρι σήμερα αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά είναι το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες.

Φεστιβάλ

1969, 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Τραγουδιού, Παναθηναϊκό Στάδιο
Έρωτα παντοτινέ μου του Κώστα Ξενάκη






1970, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Κλείσε τα μάτια και θυμήσου της Βεατρίκης Δαλαμάγκα

1971, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Κρυφό μου όνειρο της Βεατρίκης Δαλαμάγκα

1971, Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού, Χιλή
Πώς να κοιμηθώ των Νίκου Λαβράνου (μουσική) και Κώστα Κωτούλα (στίχοι)

1975, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Β΄ Βραβείο, Κι όλο ψάχνω να σε βρω των Γιώργου Μανίκα και Σάσας Μανέτα (στίχοι)

1976, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, Παλιέ μου φίλε απ’ το στρατό του Σάκη Τσιλίκη

1980, Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «Rose d’Or», Καλλιμάρμαρο
Β΄ Βραβείο, La melancolie του Jeff Barnel

1980, Προκριματικά Eurovision
2η Θέση, Πάρε ένα κοχύλι απ΄το Αιγαίο των Κ. Χατζή – Ξ. Φιλέρη

2000, Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού, Κάιρο
Εγώ για σένα του Ανδρέα Μπονάτσου

Δισκογραφία L.P. & CD

  1. Το ωροσκόπιο της αγάπης («Μίνος», 1970)
  2. Δάκης Special («Μίνος», 1973)
  3. Ελάτε μαζί μου («Μίνος», 1974)
  4. Δάκης 100% («Μίνος», 1975)
  5. Δάκης 72 («Μίνος», 1971)
  6. Δάκης («Μίνος», 1976)
  7. Παιχνίδι με τη φωτιά («Μίνος», 1989)
  8. Τσάι με λεμόνι («Μίνος», 1992)
  9. 2.000 φιλιά («Μίνος», 1994)
  10. Θωρακισμένη Mercedes («Μίνος», 1991)
  11. Τα ωραιότερα μου τραγούδια («Philips», 1995)
  12. Το πρώτο μας πάρτυ («Μίνος», 1991)
  13. Welcome to Greece («Μίνος», 1974)
  14. Μην ξεχνάς («Philips»)
  15. Άκρως απόρρητο («Athenaeum»)
  16. Καινούργια ζωή («Athenaeum»)
  17. Τώρα θα μείνω («Polygram»)
  18. Αντίο Μαίρη («Philips»)
  19. Ελπίδα, Δάκης στον Κώστα Χατζή («Philips»)
  20. Νιάτα («Μίνος», 1974)
  21. Χιτάκια ελληνικά («Μίνος», 1989)
  22. Πρόβα τζενεράλε («Lyra», 1995)
  23. Όμορφες μέρες («Lyra», 1970)
  24. Για τα παιδιά («Philips»)
  25. Χριστούγεννα («Philips», 1980)
  26. Περίπτωση («Alfa Mi Records», 1998)
  27. Στην Αλεξάνδρεια («Alfa Mi Records», 1996)
  28. Τα τραγούδια που αγάπησα («FM Records»)
  29. Ταξίδι στον χρόνο («FM Records»)
  30. Αγάπη μου πού να’σαι («Philips», 1983)
  31. Το χρώμα της ελπίδας («MBI», 1997)
  32. Back to the 70’s («Μίνος», 2005)
  33. Greek Top Hits Symposium («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)
  34. Yiassou Ellada («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)
  35. Aμήν («Crescendo», 1995, ΗΠΑ)
  36. Έλα κοντά μου («Αλέξανδρος», 1987, Κύπρος)
  37. Τα τραγούδια του Θεού (Κέντρο Πολιτισμού «Ήλιος», 1999)
  38. Moments («Μίνος», 2008)

Singles CD & 45άρια

  1. Κοχύλι από το Αιγαίο (Προκριματικά Eurovision, 1982)
  2. Η αλήθεια (από την ταινία Le Coeur chaud 1969)
  3. Γειά σου σ’ευχαριστώ
  4. Deep in the heart of Athens (1964)
  5. Gaston
  6. Monsieur Cannibal
  7. Mourir ou vivre
  8. Κλείσε τα μάτια και θυμήσου
  9. Αντίο Μαριάννα
  10. Μίλα μου
  11. Tu veux out u veux pas
  12. Το μυαλό μου έχασα («Alfa Mi Records», 1999)
  13. Δάκης & Musico («Universal»)
  14. Bostella D’Oriente
  15. Tu me reviens
  16. Tant mieux si tu pars
  17. Άργησες να’ρθεις (1972)
  18. Έρωτα παντοτινέ μου (2η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, 1969) 19. Μόνο εσύ (Προκριματικά Eurovision, 1980)

πηγή el.wikipedia

ΕλλάδαΠέθανε ο Δάκης

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη...

Προσωρινά κρατούμενος ο 35χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του, ο 35χρονος Γεωργιανός ο...

Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Κρανίδι – Έκαναν ηλεκτρολογικές εργασίες σε εργοτάξιο

Σε δυο συλλήψεις προχώρησαν στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της...

Πειθαρχικός έλεγχος για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων στις αποκαλούμενες τηλεδίκες

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση που εκκινεί πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για...