25.5 C
Serres

Πέτσας για πυρόπληκτους: 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης – Μέχρι 6.000 για την αποκατάσταση οικοσκευής

Date:

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες φωτιές στην Αχαΐα

Τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες φωτιές στην Αχαΐα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, «το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στην Αχαΐα, κατόπιν συνεννόησης και εντολής του πρωθυπουργού, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις είτε αγρότες».

«Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών», συνέχισε, «σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρούμε στην καταγραφή των αναγκών κοινωνικής προστασίας».

«Αυτές», όπως ανακοίνωσε, «περιλαμβάνουν την χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης, μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής των πληγέντων και ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής».

Πέτσας: Ευχαριστώ από καρδιάς σε όσους επιχείρησαν στο πεδίο των πυρκαγιών και βοήθησαν, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές
Σε αυτό το σημείο, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όσους επιχείρησαν στο πεδίο των πυρκαγιών και βοήθησαν, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες, σχετικά την αποκατάσταση των πληγέντων, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «θα ξεκινήσουν άμεσα» και εξήγησε: «Σε συνεννόηση που είχαμε με τους δημάρχους, έχουν ήδη ξεκινήσει τα συνεργεία των τριμελών επιτροπών που προβλέπεται να καταγραφούν τις ζημιές».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «για το καλύτερο συντονισμό όσον αφορά τα θέματα των απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ, ζητήθηκε να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τις ζημιές τους, ώστε να ληφθεί αυτό υπ΄ όψιν από το υπουργείο Οικονομικών πριν από την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό καταστεί δυνατό».

«’Αρα», συνέχισε, «θα έχουμε έναν συντονισμό με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε αν προλάβουμε, πριν από την έκδοση των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αυτά να μην αποσταλούν ή αν αποσταλούν να γίνει η πρόβλεψη, προκειμένου να μην καταβληθεί ο αναλογούν ΕΝΦΙΑ για εκεί που υπάρχει ζημιά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ενίσχυση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «όποιος έχει δει την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, θα καταλάβει ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πολιτική προστασία».

Όπως σημείωσε, «όλη η προσπάθεια που γίνεται και σε κεντρικό επίπεδο με την αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τοπικό επίπεδο, με το συντονισμό των αναγκών που υπάρχουν σε πολιτική προστασία και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο περιφέρειας, έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν».

«Όσον αφορά στον εξοπλισμό», συνέχισε, «δουλεύουμε συνεχώς για αυτό και κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τα απαραίτητα μηχανήματα έργου, ενώ ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει επόμενο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσει και αυτή επόμενο χρονικό διάστημα».

«Πράγματα που δεν έγιναν για δεκαετίες γίνονται τώρα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Μέτρα στήριξης ανακοίνωσαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται την Αχαΐα προκειμένου να αποτιμήσει τις ζημίες από τις πυρκαγιές, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, μετέχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ενέργειες που θα γίνουν στους τομείς ευθύνης τους, για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές.Ειδικότερα, ο Γ. Καραγιάννης, ανέφερε: «Ήδη κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι στην περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές που υπάρχουν στα κτίρια. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Τα κλιμάκια θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να βρίσκονται στην Αχαΐα, ώστε να βγάλουμε άμεσα τη στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και όπου υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πρόβλημα στέγασης, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε την ΚΥΑ για την επιδότηση του ενοικίου, ώστε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες τους, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής αναλύσαμε τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων από τις πρόσφατες πυρκαγιές» και εξήγησε: «Είναι μέτρα, τα οποία αφορούν την επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, συνέχισε, «προωθούμε και μέτρα που σχετίζονται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές των υποχρεώσεων που έχουν οι πληττόμενοι και ταυτόχρονα προωθούμε συντονισμένη ενέργεια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ».

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι «ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα με δύο στόχους» και εξήγησε:

«Πρώτον να ολοκληρωθεί η επισήμανση των ζημιών και να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών. Άρα όσες ζημιές εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, εντός του έτους, ενώ κάτι τέτοιο θα αναμενόταν για την επόμενη χρονιά.

Δεύτερον, σε ό,τι έχει να κάνει με τον γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό θα γίνουν τα εξής:

Σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί κρατικής αρωγής, θα εντάξουμε με ταχύτητα και κατόπιν συνεργασίας με την περιφέρεια, τους φακέλους των δικαιούχων αποζημιώσεων και αυτοί πάλι θα αποζημιωθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με το νομικό πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ θα προσλάβει όσους έκτακτους υπαλλήλους απαιτούνται, δηλαδή γεωπόνους, εκτιμητές, κτηνιάτρους, με την κατεπείγουσα διαδικασία, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα, το εκτιμητικό έργο.

Ακόμη, θα αξιοποιήσουμε τις δορυφορικές φωτογραφίες από το σύστημα Copernicus, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί το απαιτητικό έργο των εκτιμητών μας και να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, με ακρίβεια και δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Κ. Αραβώσης, σημείωσε ότι «από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είμαστε σε ετοιμότητα, προκειμένου να προσδιορίσουμε τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην δασική νομοθεσία» και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια, αυτό το οποίο θα κάνουμε, είναι ότι θα κηρύξουμε αυτές τις περιοχές αναδασωτέες, θα τις προστατέψουμε με ειδική διάταξη και από κει και πέρα, μέσω ειδικών μελετών, θα προσδιορίσουμε τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται».

«Παράλληλα», προσέθεσε, «θα δούμε, μέσω ειδικής μελέτης, αν χρειάζεται αναδάσωση, αν δηλαδή στις συγκεκριμένες αυτές εκτάσεις μπορεί να υπάρξει φυσική αναγέννηση ή θα χρειαστεί να γίνει τεχνητή αναδάσωση, οπότε αμέσως μετά θα προβούμε στα απαιτούμενα έργα».

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει ενεργοποιηθεί όλος μηχανισμός για την άμεση συνδρομή της πολιτείας σε σχέση με τους πολίτες και την ανακούφισή τους από τα αποτελέσματα της πύρινης λαίλαπας». Όπως πρόσθεσε, «αυτή η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί και είναι δυναμική, ενώ σε κάθε περίπτωση στοίχημά μας είναι η αποτελεσματικότητα και ο χρόνος που αυτή θα επιτευχθεί».

Μετά το τέλος της σύσκεψης, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές.

Πηγή newsbeast.gr

ΠολιτικήΠέτσας για πυρόπληκτους: 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης – Μέχρι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες

Το 2023 θα παραδώσουμε μια Διώρυγα απολύτως ασφαλή για...

Η Βουλή με… 5.000 κομμάτια lego

Ακριβές μοντέλο του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων έφτιαξε,...

Θεσσαλονίκη: Επεσαν οι υπογραφές για νέο ογκολογικό νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Επεσαν σήμερα οι υπογραφές για την κατασκευή και λειτουργία...

Ερντογάν: Δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της

Μετά την κοσμιωτάτη διαγωγή που επέδειξε όσο διαρκούσε η Σύνοδος, ο Τούρκος...