26.6 C
Serres

ΠΚΜ: Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για να μην πνιγεί η Θεσσαλονίκη το χειμώνα

Date:

Σε εντατικούς καθαρισμούς φρεατίων και ρεμάτων προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αναζητούνται κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Θερμαϊκού

Σύμφωνα με τη makthes.gr, σε παρεμβάσεις για την θωράκιση της Θεσσαλονίκης απέναντι στις πλημμύρες, ενόψει του χειμώνα, προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας προτεραιότητα στον καθαρισμό των φρεατίων και των ρεμάτων, ανά το νομό, και ειδικά σε εκείνα που έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το έργο του καθαρισμού των φρεατίων, που υπολογίζονται σε πάνω από 10.000 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γίνεται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς εγκαταστάθηκε εργολάβος εδώ και ένα χρόνο. Στόχος είναι ως το χειμώνα να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός όλων ως το τέλος του χρόνου και η διαδικασία να επαναληφθεί σε όσα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρι Μπίλλια, ο σχεδιασμός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ευρύς και στοχευμένος στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, όπως και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

freatia

Δεύτερο βήμα των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων σε όλο το νομό, με έμφαση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου είναι καταγεγραμμένα δεκάδες εκατοντάδες ρέματα. Όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλιας, έχουν καθαριστεί ήδη 1.500 χιλιόμετρα, ενώ το έργο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. «Η συγκεκριμένη εργολαβία είναι σε εξέλιξη και θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν πολλά από αυτά. Μάλιστα το έργο εκτελείται στο πλαίσιο σύμβασης που έχει υπογράψει η ΠΚΜ με τον ανάδοχο εργολάβο και είναι τριετής» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι σε αυτή τη φάση γίνονται καθαρισμοί ρεμάτων ευθύνης της ΠΚΜ, η οποία όμως επεκτείνει τις εργασίες καθαρισμού και διευθέτησης τους και εκτός Θεσσαλονίκης. «Για όσα είναι εκτός Θεσσαλονίκης γίνεται αυτοψία σε συνεργασία με την υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα καθαριστούν και όσα έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο ίδιος.Θωρακίζεται και ο δήμος Θερμαϊκού

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού έργων που υλοποιεί η ΠΚΜ εντάσσεται και η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Θερμαϊκού, όπου το 2016 η θεομηνία προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. «Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη και την επόμενη Τρίτη θα γίνει σύσκεψη με το δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή, προκειμένου να εξεταστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν τα αναγκαία έργα» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό τα κονδύλια να βρεθούν από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια η μελέτη του έργου, ύψους 8 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη διευθέτηση επτά ρεμάτων, παράλληλα, όμως, θα γίνουν παρεμβάσεις και σε δύο ακόμη ρέματα μέχρι τη Μηχανιώνα. Οι εργασίες αφορούν στην οριοθέτηση και στη διευθέτηση των ρεμάτων, ώστε αυτά να εκβάλλουν κατευθείαν στον Θερμαϊκό Κόλπο, προστατεύοντας την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών.

remata. e1601027579605
Ανάλογη μελέτη ετοιμάζεται και για τους παραλιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής καθώς επίσης και στον Σταυρό, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στο Κιλκίς, στα σημεία όπου περνά ο Γαλλικός ποταμός, αλλά και στην Πιερία.

ΕλλάδαΠΚΜ: Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για να μην πνιγεί η Θεσσαλονίκη το χειμώνα

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πανελλήνιες 2022 – Μαθήτρια έσπασε τα κοντέρ συγκεντρώνοντας 19.625 μόρια

Συγκέντρωσε 19.625 μόρια και πήρε το εισιτήριο για την...

Ανατροπή σε θάνατο άνδρα από σφήκα- “Ήταν ανακοπή καρδιάς”

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο άνδρας να δέχθηκε τσιμπήματα,...

Ιωάννινα: Η Τέα Καψάλη με 19.520 μόρια στους πρώτους των Πανελλαδικών

Με 19.520 μόρια η Τέα Καψάλη, από τα Ιωάννινα,...