Πλαγκτόν στις θάλασσες της Καβάλας – Προς το παρόν επιτρέπεται το κολύμπι

Δεκάδες είναι, τις τελευταίες ώρες, τα παράπονα συμπολιτών σε διάφορα σημεία στο νομό Καβάλας (όπως στην Κεραμωτή, στο Περιγιάλι, στη Ραψάνη, στην Καλαμίτσα, στο Παληό -στο ύψος του beach bar “Ναυαγός”-, στους Αμμολόφους και στην Τούζλα) για το χρώμα των νερών στις θάλασσες.

 

 

Τα περισσότερα από αυτά τα παράπονα (τα οποία διατυπώνονται μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης) κάνουν λόγο για νερά που αλλού είναι πρασινωπά και αλλού καφεκίτρινα και θαμπά.

 

 

Η αιτία για την αλλαγή αυτή είναι η εμφάνιση πλαγκτόν (δηλ. έμβιοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων), το οποίο σε άλλες περιπτώσεις είναι σε αποσύνθεση και σε άλλες όχι. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται πλαγκτόν σε αντίστοιχες συνθήκες, καθώς η εμφάνισή του ευνοείται από τη ζέστη και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και περιβάλλοντος.

 

 

Πάντως, με δηλώσεις του στο Kavala Portal ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος (ο αρμόδιος για να υπογράψει εντολή για απαγόρευση κολύμβησης στις θάλασσες του νομού) τόνισε ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την παρουσία του πλαγκτόν και ότι οι λουόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμμβάνουν το μπάνιο τους στις παραλίες του νομού Καβάλας.

 

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη και ο δήμος Νέστου, ο οποίος “κάνει γνωστό στους πολίτες του, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς περί απαγόρευσης κολύμβησης στις παραλίες του Δήμου μας.”

 

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *