Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν – Ισχυρά μηνύματα για Μακεδονία – Κύπρο – ΑιγαίοΗ Ελληνοαμερικανική Νεολαία λάμπρυνε την εθνική παρέλαση

 

Με τον ανοιξιάτικο καιρό σύμμαχό τους οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ έβαψαν την 5η Λεωφόρο στο χρώμα τ’ουρανού και της Γαλανόλευκης για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα της Κυριακής 22ας Απριλίου, τιμώντας την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ
elections
Green Cola
NIKOS ZAPARAS
Kompoloi

Ελληνοαμερικανοί όλων των ηλικιών, αρκετοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του τόπου τους, παρέλασαν με τους 100 και πλέον συλλόγους, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους, τις κοινότητές τους, τα σχολεία και τους φοιτητικούς τους συλλόγους και άλλους ομογενειακούς φορείς, με 43 άρματα και 11 φιλαρμονικές.

Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν

Η παρέλαση ήταν φέτος αφιερωμένη στην Μακεδονία, δεν έλειψαν όμως συνθήματα για την ενότητα του Ελληνισμού, για το το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν


Ξεχώρισε το άρμα της ΑΧΕΠΑ με διπλά μηνύματα προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα στη νοτιανατολική Μεσόγειο και προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και να εγκαταλείψει την πολεμική νεοοθωμανική ρητορική της.

Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν

Ιδιαίτερο χρώμα και τόνο προσέδωσαν και στο φετινό εορτασμό η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς, η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χορευτικός Ομιλος Ορεστιάδας, ο Σύνδεσμος των Βατραχανθρώπων, καθώς και η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας

Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το “παρών” ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν, ενώ συμμετείχε και φέτος οι κοινότητες του Ευαγγελισμού του Ρότσεστερ και του Ευαγγελισμού του Μπάφαλο,

καθώς και η αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία μάλιστα ανέλαβε το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα της Προεδρικής Φρουράς.

Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν

Ενθουσίασε η συμμετοχή των μικρών παιδιών, πολλά απ’ αυτά παρέλασαν φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαιάκια στα χέρια τους και άλλα στην αγκαλιά των γονιών τους, ενώ άλλα έδειχναν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον την παρέλαση, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

 

Δυναμική ήταν η συμμετοχή του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης που παρέλασε με δώδεκα ενορίες και πέντε φοιτητικές οργανώσεις στο B’ Battalion.

Τελετάρχες ήταν ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η εισαγγελέας του Nassau County στο Λονγκ Αϊλαντ, Μαγδαληνή Σίγκα και ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, την Κύπρο ο Επίτροπος της Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκαλης, ενώ παρέλασαν -μεταξύ άλλων- ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δήλωσε ότι “είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη”, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι που τόνισε ότι “σήμερα είμαστε όλοι Ελληνες”, ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο οικονομικός ελεγκτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τομ Ντι Νάπολι, ο οποίος τόνισε ότι “οι Ελληνες έχουν προσφέρει πολλά στη Νέα Υόρκη και στη χώρα”, ο οικονομικός ελεγκτής του Δήμου τη Νέας Υόρκης,  Σκοτ Στρίνγκερ και ως επίτιμη τελετάρχης η Συνήγορος του Πολίτη Λετίσια Τζέιμς.

 

Μαζί με τους Κερκυραίους της Νέας Υόρκης παρέλασε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, μαζί με τους Χιώτες ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενώ δίπλα στην Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζκώστας.

Παρόντες ήταν ακόμη ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, οι βουλευτές Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης, ο υποψήφιος για το Κογκρέσο Ανδρέας Γουνάρδης και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης.

 

Τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας έψαλε ο Γιάννης Παπαστεφάνου, η Ελένα Παναγή απέδωσε εξαιρετικά τον αμερικανικό Εθνικό Υμνο, ενώ εκφωνητές της παρέλασης ήταν η Ανθούλα Κατσιματίδη και η Νομική Καστανά.

Ικανοποιημένοι από τη φετινή 80η διοργάνωση δήλωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, η πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νάνσυ Παπαϊωάννου και οι συμπρόεδροι Αρης Κουρκουμέλης και Πολ Κοτρώνης.

Μετά την παρέλαση ο εορτασμός συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με το δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας.

Πλημμύρισε Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν με τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ.Δημητρίου, μετά το τέλος της οποίας εψάλη Δοξολογία για την 197η επέτειο της Επανάστασης του 1821, παρουσία και των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Φασιανής, Αντώνιος και Ζήλων, Σεβαστιανός, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Ιωάννης Βλάχος, ο π. Σωτήριος Μπαρούντυ και ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

“Ηταν λίγοι που ξεσηκώθηκαν ενώπιον πολλών, ήταν με ελάχιστα όπλα, είχαν μόνο καΐκια και βάρκες απέναντι στον τεράστιο στόλο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν είχαν εξωτερικούς συμμάχους. Και όμως έκαναν την Επανάσταση και έδειξαν ένα πρωτοφανές θάρρος και θράσος. Και το έκαναν γιατί ήταν άνθρωποι πίστεως”, επισήμανε στο κήρυγμά του Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

“Ηταν αδύνατο ο Θεός να μην βοηθήσει να επανακτήσουμε την ελευθερία που είχαμε επί αιώνες παραγωγό ενός μοναδικού πολιτισμού”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τονίζοντας πως οι αγωνιστές του 1821 “συνδύασαν τόλμη, πίστη, το πολύ οξύ ελληνικό μυαλό, γιατί οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο με όπλα και γενναιότητα. Θέλουν μυαλό, στρατηγική σωστή, θέλουν τακτική”.

Ενα μήνυμα από την πατρίδα και ιδιαίτερα από την Μακεδονία στην οποία ήταν αφιερωμένη η φετινή παρέλαση, μετέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Οποιος εποφθαλμιά την πατρίδα μας δεν έχει παρά να διαβάσει και να μελετήσει την Ελληνική ιστορία από την οποία θα καταλάβει ότι εμείς οι Ελληνες δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό της Ελληνικής γης, δεν διαπραγματευόμαστε την ιστορία του Εθνους μας”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και ευχαρίστησε τους ομογενείς για τους αγώνες τους για την Μακεδονία. “Για το γεγονός ότι αντιστέκεστε σθεναρά στα σχέδια κάποιων και γιατί πρόσφατα όλοι μαζί με υψηλό φρόνημα βροντοφωνάξατε και παλι πως η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο είπε ότι “400 χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν από την ψυχή των Ελλήνων τις βασικές αρχές, αξίες και ιδανικά, τη Δημοκρατία, την  Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Ορθοδοξία. Βέβαια, ο αγώνας για την Επανάσταση δεν ήταν εύκολος. Εκείνοι είχαν τη δύναμη των όπλων, εμείς τη δύναμη της ψυχής. Εκείνοι τη σιγουριά της υπεροπλίας, εμείς την πίστη στο Χριστό”.

greeknewsonline.com

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *