Date:
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στην περίπτωση της ψωρίασης. Τι χρειάζεται να έχουν υπόψη όσοι πάσχουν από τη νόσο;
Τι κοινό έχουν η Kim Kardashian, η Cara Delevingne, η LeAnn Rimes, ο Τάσος Ιορδανίδης και ο Γιώργος Χρανιώτης; Όλοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ψωρίαση, τη νόσο που… μοιράζονται, αλλά και για την ελλιπή ενημέρωση γύρω από αυτήν.
Η ψωρίαση είναι ένα κοινό, χρόνιο και μη μεταδιδόμενο δερματικό νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία, ούτε ίαση. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών φτάνει τους 223.000, νούμερο που αναλογεί περίπου στο 2,5% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ». Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο επιπολασμός της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 0,09% και 11,4%, γεγονός που καθιστά την ψωρίαση ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα.
Γνωρίζουμε ότι η ελεγχόμενη έκθεση στην UV ακτινοβολία και η καλή ψυχική διάθεση αποτελούν στοιχεία που έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ψωρίασης. Πέρα, όμως, από αυτά και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή της.
«Δεν έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένα διατροφικά θεραπευτικά σχήματα, ωστόσο μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ή της αποβολής θρεπτικών συστατικών και προϊόντων διατροφής», ανέφερε ο Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, Αθλητικός Διατροφολόγος, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών σε σεμινάριο που πραγματοποίησε το παραπάνω σωματείο.
Ψωρίαση και διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή, καθώς και η διατροφή χωρίς γλουτένη (όταν έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων), η χορτοφαγική διατροφή και η κετογονική διατροφή έχει φανεί ότι δρουν ευεργετικά στην πορεία και τα συμπτώματα της νόσου. «Ωστόσο, κατάλληλη για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και των συμπτωμάτων της, καθώς και για την επάρκεια αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, φαίνεται να είναι η μεσογειακή διατροφή», αναφέρει ο ειδικός.
Το τελευταίο μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στην καρδιά και το ανοσοποιητικό επιβεβαιώνονται συνεχώς από έρευνες, το ίδιο και η συμβολή της στη μακροζωία. Μάλιστα, δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology το 2018, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνης D, διότι στους ψωριασικούς ασθενείς παρατηρούνται σημαντικά χαμηλότερες τιμές, όπως επίσης και χορήγησης προβιοτικών», συμπληρώνει. Ωστόσο, πριν προχωρήσουν στη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Βασικές διατροφικές οδηγίες
Οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά πάσχουν παράλληλα και από άλλα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμίες, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, εξηγεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η διατροφή κάθε ασθενούς διαφέρει, καθώς προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες βασικές αρχές που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν. Ποιες είναι αυτές;
- Στροφή στις διατροφικές συνήθειες
Η χαμηλή κατανάλωση ψαριών και διαιτητικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση της νόσου. Αρνητική επίδραση έχει και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και απλών σακχάρων, που προωθούν την εξέλιξη της νόσου και φυσικά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τις συννοσηρότητες.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Οι άνδρες που πίνουν πολύ δεν ανταποκρίνονται επίσης στις θεραπείες ψωρίασης, ενώ όσοι έχουν ψωρίαση και πίνουν μπορεί να διαπιστώσουν βελτιώσεις στο δέρμα τους, μόλις διακόψουν την κατανάλωση, αναφέρει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
- Τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θρεπτικών συστατικών που φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και να βοηθούν στη διαχείριση της νόσου. Ανάμεσα σε αυτά, συναντάμε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και το σελήνιο, καθώς και τα λιπαρά οξέα από το ιχθυέλαιο. Τροφές, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα φυλλώδη λαχανικά, οι σαρδέλες, και βότανα και μπαχαρικά, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, το κύμινο, το τζίντζερ, καθώς και πηγές «καλών» λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, είναι εξίσου βοηθητικές.
- Απώλεια βάρους
Καταρχάς, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Από την άλλη, τα αρκετά παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν την υπάρχουσα κατάσταση, γι’ αυτό και η απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
πηγή ow.gr
φωτο: unsplash/Mario Mendez