19.3 C
Serres

Πορεία εξέλιξης και αντιμετώπιση του εντόμου Diabrotica virgifera στην καλλιέργεια του αραβοσίτου στην ΠΕ Σερρών

Date:

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνουν προς τους καλλιεργητές αραβοσίτου του Νομού μας

 

 

ότι στα πλαίσια εφαρμογής της υπ’ αριθ. 6145/142043/14-6-2019 Υπ. Απόφ. εγκαταστάθηκε δίκτυο 7 φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικούς αγρούς αραβοσίτου σε διάφορες περιοχές της ΠΕ Σερρών, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera.

 

Η εγκατάσταση των παγίδων έγινε στα μέσα Μαϊου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς παρατηρήθηκε επιμήκυνση της περιόδου πτήσης του εντόμου. 

 








Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των ενήλικων εντόμων ήταν χαμηλοί έως μέτριοι ανάλογα με την περιοχή και την προϊστορία του αγρού. 

 

Η συγκομιδή του καλαμποκιού πλησιάζει στο τέλος και  οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα στο επόμενο διάστημα, για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο:

 

  • Η αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95- 99%. Συνιστάται τριετής αμειψισπορά. 
  • Επειδή το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στο έδαφος και σε βάθος 15 – 20cm, βαθύ όργωμα και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας επιβάλλεται να γίνει πριν  την έλευση του χειμώνα , για την προστασία της καλλιέργειας την επόμενη άνοιξη. 
  • Η καύση της καλαμιάς αφενός μεν απαγορεύεται και αφετέρου δεν έχει καμία απολύτως επίδραση. 
  • Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τις ρίζες των φυτών αραβοσίτου. Για την προστασία των νεαρών φυτών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορεί να γίνει εφαρμογή ενός εγκεκριμένου για το έντομο κοκκώδους εντομοκτόνου κατά τη σπορά του αραβοσίτου αν η σπορά γίνει όψιμα ή στο στάδιο των 6-10 φύλλων αν η σπορά γίνει πρώϊμα. 
  • Τα γεωργικά μηχανήματα πρέπει να καθαρίζονται από  υπολείμματα εδάφους, όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια. 
  • Η μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας νωρίτερα (πρώιμη σπορά με υβρίδιο ανάλογου βιολογικού κύκλου) καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών η οποία προσδιορίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.   

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

ΠολιτικήΑγροτικάΠορεία εξέλιξης και αντιμετώπιση του εντόμου Diabrotica virgifera στην καλλιέργεια του αραβοσίτου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα