15.4 C
Serres

Πορτοκαλί συναγερμός για τον κοροναϊό – Γιατί οι ειδικοί φοβούνται έξαρση κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο

Date:

Καμπανάκι κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού κρούουν, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, εκπέμποντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη να σταματήσει η χαλαρότητα και να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής.
 
Παρά το ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η αύξηση των κρουσμάτων δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς.
Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου για τον Covid-19, ο μέσος όρος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας αυξήθηκε σε 35 την ημέρα από 25 που ήταν, ενώ την ίδια ώρα ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4. Σε ημερήσια βάση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι εισαγόμενα με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Οι ειδικοί, μετά την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, σημειώνουν ότι η διασπορά του κοροναϊού είναι «πιο τυφλή» πλέον. Εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για δεύτερο κύμα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, εάν οι προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου δεν αποδώσουν.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι για την πορεία της επιδημίας στα αστικά κέντρα και δη στο Λεκανοπέδιο, καθώς συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου: Μεγάλο αριθμό τουριστών, έντονο συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε μπαρ, πυκνοκατοικημένους δήμους όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.
Πολλοί προκρίνουν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, περιορισμό ή απαγόρευση της λειτουργίας των beach bar και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ακόμη και \να ξαναρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όπως στον καιρό της καραντίνας.
Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών, οπότε και θα αξιολογηθεί αν χρειαστεί να ληφθούν κι άλλα μέτρα.
 
koronoios test 4
 

«Δεύτερο κύμα μετά το Δεκαπενταύγουστο…»

«Υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί δεύτερο κύμα του κοροναϊού μετά τον Δεκαπενταύγουστο, εάν οι προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου δεν αποδώσουν», προειδοποιεί σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας -Πειραιά. Κάνοντας αναφορά στο άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες από τη Βρετανία, μια χώρα με πολλά κρούσματα και θανάτους, σημειώνει ότι «σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κάτι που μεταφράζεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων». Μεταξύ άλλων, θεωρεί πως πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τονίζει την ανάγκη «να αυξηθούν οι έλεγχοι (και) σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς» και υπογραμμίζει πως αντίστοιχες αποφάσεις με την απαγόρευση των πανηγυριών πρέπει να ληφθούν και για τα beach bar.
Σημειώνεται ότι τα 35 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο στα 542. Από αυτά τα 296 είναι εισαγόμενα, με την πλειονότητα να έχουν εντοπιστεί στον Προμαχώνα.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του ιού τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, δηλαδή «ορφανά».
 
paralia 3
 

Ορόσημο το τέλος του μήνα για νέα μέτρα

Τους λόγους που η πορεία της επιδημίας του κοροναϊού στα αστικά κέντρα και δη την Αττική ανησυχεί τους επιστήμονες εξηγεί ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.
Το Λεκανοπέδιο, συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου: Μεγάλο αριθμό τουριστών, έντονο συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε μπαρ, πυκνοκατοικημένους δήμους όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.
Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κοροναϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.
«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.
Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημία εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.
 
aerodromio 3

«Από εμάς εξαρτάται να μην έρθει δεύτερο κύμα»

«Από εμάς εξαρτάται να μην έρθει δεύτερο κύμα κοροναϊού και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά της πανδημίας», σημείωσε μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Mini Καύσωνας» ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Eπιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Ζηλίδης.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι «πρέπει να απεμπλακούμε από την ιδέα ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα» και πως «οι τουρίστες θα φέρουν ξανά στην Ελλάδα τον κορωνοϊό».
Η έξαρση κοροναϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα, είπε ο κ. Ζηλίδης, συνδέεται με τα ενδογενή κρούσματα και εμφανίστηκε την ίδια περίοδο που ήρθαν οι τουρίστες – «δεν κολλήσαμε από τους τουρίστες τον κοροναϊό».
Σχετικά με τη σημασία που έχουν τα μέτρα προστασίας, τόνισε ότι «οι προηγούμενοι μήνες έδειξαν ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σωστά» και επανέλαβε την σημασία της τήρησης αποστάσεων, της χρήσης μάσκας και της εφαρμογής των προσωπικών κανόνων υγιεινής.
Ως προς τα μέτρα που θα αποφασιστούν από την πολιτεία, αυτά θα καθοριστούν από την εξέλιξη της επιδημίας- αν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα ληφθούν μέτρα που θα έχουν επίπτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Θεμελιώδες είναι να οργανωθούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, καθώς απαιτείται τοπική παρακολούθηση και λήψη αποφάσεων, κατέληξε ο κ. Ζηλίδης.
 

 








«Απαραίτητα τα πρόστιμα»

Την ανάγκη εγρήγορσης και «ευλαβικής» τήρησης των μέτρων, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητα τα πρόστιμα.
Όπως είπε μπαίνουμε σε μαραθώνιο σε ό,τι αφορά στον κοροναϊό και για να τον αντιμετωπίσουμε έχουμε δύο κύρια όπλα- την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
Ειδικά για τη μάσκα σημείωσε πως μπορεί να μας προστατεύσει σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο» είπε.
Επίσης οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν την υγιεινή των χεριών και την απολύμανση επιφανειών όπου ακουμπούν πολλοί.
Στάθηκε στη σημασία της ατομικής ευθύνης, παράλληλα όμως, όπως σημείωσε, η πολιτεία θα πρέπει να σταθμίσει αν χρειάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα για την τήρηση των κανόνων. «Φοβάμαι ότι τα πρόστιμα είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά.
 

 

«Αν αφεθούμε μόνο στην ατομική ευθύνη θα μπούμε σε μπελάδες»

Πλέον πολλοί λειτουργούν σαν ο κοροναϊός «να μην τους αφορά», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής.
Ανέλυσε τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί η ανθρώπινη φύση, σημειώνοντας πως όταν αποστερείται από τον άνθρωπο μια ελευθερία, προσπαθεί να τη διεκδικήσει πίσω με διάφορους τρόπους.
«Δυστυχώς η ατομική ευθύνη δεν λειτουργεί και αν αφεθούμε μόνο στην ατομική ευθύνη θα αποτύχουμε παταγωδώς και θα μπούμε σε μπελάδες», είπε.
Έκρινε πως τα όποια μέτρα προτείνει η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμοστούν με εποπτεία και επιτήρηση, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα των συνόρων και την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων η διασπορά του κοροναϊού έχει γίνει «πιο τυφλή».
Τέλος αναφέρθηκε στις νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις του κοροναϊού ακόμη και σε ασυμπτωματικούς φορείς, επιπτώσεις που μπορεί να φανούν σε βάθος χρόνου.

Χτυπά καμπανάκι – Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα

Στην έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν κανείς δεν τηρεί τα μέτρα.
«Χτυπάει το καμπανάκι, δεν έχουμε μπει σε δεύτερο κύμα και ελπίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπούμε σε δεύτερο κύμα. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Σχεδόν κανένας δεν τηρεί τα μέτρα που είχαμε θέσει από την αρχή της επιδημίας. Οπωσδήποτε υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης γιατί έχουμε και τον τουρισμό. Γι’ αυτό και έχουμε επιστήσει την προσοχή όλου του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ ότι αν έχουμε δεύτερο κύμα θα το έχουμε αργά. Η χώρα μας έχει καλό καιρό. Όταν κλειστούμε στα σπίτια μας και έχουμε κλειστά παράθυρα, αν δεν έχουμε εμβόλιο ίσως να έχουμε και δεύτερο κύμα», σημείωσε.
 
πηγή in.gr

ΕλλάδαΠορτοκαλί συναγερμός για τον κοροναϊό – Γιατί οι ειδικοί φοβούνται έξαρση κρουσμάτων...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ελεύθερος ο βουλευτής Κ.Φλώρος μετά την απολογία του

Ελεύθερος αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τους "Σπαρτιάτες",...

Καστοριά: Με τη συμμετοχή 87 εκθετών άνοιξε τις πύλες της η 49η Διεθνής Έκθεση Γούνας

Με τη συμμετοχή 87 εκθετών από την Ελλάδα, την...

Κατάρριψη UAV από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στον Κόλπο του Άντεν

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα τις πρωινές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα