Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

47
Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία
Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

Αν ψάχνετε να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να εισάγετε την έννοια της ευεξίας στο σπίτι σας, δημιουργώντας έναν χώρο που σας προσφέρει άνεση και χαρά, τότε ένα mindful σπίτι είναι αυτό που χρειάζεστε.

«Η ενσυνειδητότητα (mindfulness), αφορά την επίγνωση που προέρχεται από την προσοχή στο παρόν, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε ή όλες τις αισθήσεις μας, χωρίς κριτική», εξηγεί η Claire Renée Thomas, ιδρύτρια του Reaching My Best και πρώην σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων.

«Η δημιουργία ενός mindful εσωτερικού δεν αφορά μόνο την τελική εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου, αλλά και την ίδια τη διαδικασία δημιουργίας με επίγνωση.»

Επιπλέον, προσθέτει ότι η ομορφιά της εφαρμογής των αρχών της ενσυνειδητότητας για τη δημιουργία ενός χώρου είναι ότι η ίδια η διαδικασία ξεκλειδώνει επίπεδα δημιουργικότητας και καινοτομίας που δεν έχουμε όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο σκέψεις.

Ας δούμε τις κορυφαίες συμβουλές της Thomas για τη δημιουργία ενός mindful εσωτερικού…

Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

Δημιουργώντας μια Mindful Ιδέα

«Ένας πετυχημένος σχεδιασμένος χώρος είναι εκείνος όπου το περιβάλλον που δημιουργείται ευθυγραμμίζεται με την επιθυμητή εμφάνιση, αίσθηση και χρήση του χώρου», τονίζει η Thomas.

Το φυσικό σημείο εκκίνησης είναι ένας πίνακας ιδεών, όπως αναφέρει η mindfulness coach.

Ξεκινήστε καθισμένοι άνετα σε έναν ήσυχο χώρο – αφιερώστε λίγο χρόνο διαλογιζόμενοι, εστιάζοντας στην αναπνοή σας και στους ήχους γύρω σας και όταν νιώσετε χαλαροί, φέρτε στο μυαλό σας τον χώρο που θέλετε να δημιουργήσετε.

«Φανταστείτε πώς θέλετε να αισθανθείτε μέσα σε αυτόν τον χώρο. Δώστε ζωή σε αυτή την εικόνα χρησιμοποιώντας κάθε αίσθηση. Ενισχύστε την καθαρότητα και την ένταση της εικόνας στο μυαλό σας. Στη συνέχεια, σημειώστε όλα τα συναισθήματα, τις υφές και τις αισθήσεις που παρατηρήσατε.»

Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

Η Thomas συνεχίζει: «Δείτε αν μπορείτε να συμπυκνώσετε αυτά τα συναισθήματα σε δύο ή τρεις λέξεις. Έπειτα πάρτε μια στοίβα περιοδικών και περάστε 15 λεπτά σκίζοντας ασυναίσθητα εικόνες που μεταφέρουν αυτό που νιώσατε.»

Μόλις ολοκληρώσετε, περιορίστε τις εικόνες σας σε μερικές που αντιπροσωπεύουν καλύτερα τον χώρο που σχεδιάζετε – και χρησιμοποιήστε αυτές ως σημείο εκκίνησης, προτείνει η Thomas.

«Χρησιμοποιήστε τα χρώματα, τα σχήματα και τις υφές αυτών των εικόνων ως οδηγό για το τι θα βάλετε στον πίνακα έμπνευσης σας – μπορείτε επίσης να πάρετε δείγματα χρωμάτων και ταπετσαρίας από το τοπικό σας κατάστημα.

«Επίσης δημιουργήστε έναν πίνακα στο Pinterest για ακόμα περισσότερη έμπνευση», προσθέτει.

Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

Σχεδιάζοντας με την Καρδιά

Αν δημιουργήσετε μια mindful ιδέα, τότε σχεδιάζετε με την καρδιά σας…

«Η εμπιστοσύνη και η μη κριτική είναι σημαντικές στάσεις που πρέπει να φέρετε σε έναν mindful εσωτερικό χώρο», υπογραμμίζει η Thomas. «Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν σας φαίνεται σωστό, τότε είναι σωστό.»





Η πρόκληση εδώ είναι να ακούσετε τη διαίσθησή σας προτού το πρακτικό σας μυαλό μπει εμπόδιο, σχολιάζει η Thomas.

«Έχετε μια καλή ιδέα πρώτα και στη συνέχεια βρείτε τρόπο να την υλοποιήσετε. Η μη κριτική είναι μια εξαιρετική mindful στάση για τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

«Αν δεν κρίνετε τις σχεδιαστικές σας ικανότητες ή δεν ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι, ο σχεδιασμός σας θα προέρχεται από την καρδιά σας – και θα μετατραπεί στην αίσθηση του χώρου.»

Συνεχίζει: «Να είστε ελεύθεροι και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε!»

Το να έχετε έναν mindful εσωτερικό χώρο αφορά επίσης την επιλογή να αγαπάτε αυτό που επιλέγετε, αντί για αυτό που έχουν όλοι οι άλλοι, προσθέτει η Thomas. «Αυτό από μόνο του φέρνει μεγάλη δύναμη και πρόθεση στον σχεδιασμό, στον ίδιο τον χώρο και σε εσάς.»

Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο που προάγει την ευεξία

Χρήση Μορφής και Λειτουργίας με Ενσυνειδητότητα

Όπως είπε ο William Morris, «Μην έχετε τίποτα στο σπίτι σας που δεν ξέρετε ότι είναι χρήσιμο, ή δεν το πιστεύετε όμορφο.»

Η διάσημη αυτή φράση του Morris αποτελεί εξαιρετική αρχή για τη δημιουργία ενός mindful εσωτερικού, προτείνει η Thomas. «Ένας υπέροχος χώρος είναι αυτός που συνδυάζει άψογα τη μορφή με τη λειτουργία.»

Επιστρέψτε στο πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο, λέει η Thomas. Σκεφτείτε αν θέλετε να χαλαρώσετε ή να δημιουργήσετε, και τι μπορείτε να προσθέσετε για να βοηθήσετε τη λειτουργικότητά του, όπως αποθηκευτικούς χώρους, αντικείμενα με ροδάκια ή πολυχρηστικά έπιπλα.

«Η ενσωμάτωση αντικειμένων που δεν αγαπάτε ή δεν θα χρησιμοποιήσετε θα επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση του χώρου», σημειώνει η Thomas. «Να είστε αυστηροί στις τελικές αποφάσεις σας. Είναι χρήσιμο και/ή όμορφο; Ναι – το κρατάμε! Όχι – το αφαιρούμε.»

«Πρόκειται για το να “αφήσουμε” ό,τι δεν μας εξυπηρετεί πια, τόσο στη ζωή μας όσο και στους χώρους που δημιουργούμε.»

Δημιουργώντας Mindful Αρμονία

Οι χώροι «δουλεύουν» όταν βρίσκονται σε αρμονία, και αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία ισορροπίας…

«Χωρίς φως, δεν εκτιμούμε το σκοτάδι», τονίζει η Thomas. «Υπάρχει ο χώρος που καταλαμβάνουν τα αντικείμενα – και ο κενός χώρος ανάμεσά τους.

«Η σωστή αναλογία αυτών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν υπέροχο mindful εσωτερικό χώρο.»

Σκεφτείτε την ισορροπία μεταξύ μορφής και λειτουργίας, συμβουλεύει. Μεταξύ των χώρων όπου «κάνετε» και των χώρων όπου μπορείτε «να είστε». Η Thomas λέει να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ σκληρών γραμμών και επιφανειών, και πιο απαλών γραμμών και υφών. Τέλος, σκεφτείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τη φύση και τη βιωσιμότητα στον χώρο…

«Ένας mindful χώρος θα είναι ευαισθητοποιημένος για τον κόσμο που ζούμε και τον αντίκτυπο που έχουμε σε αυτόν», τονίζει η Thomas. «Χρησιμοποιήστε φυτά, ανακυκλώστε, επαναχρησιμοποιήστε, απορρίψτε υπεύθυνα και χρησιμοποιήστε βιώσιμα υλικά.

«Επιλέξτε οικολογικά χρώματα που είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία σας. Και φυσικά, τα φυτά κάνουν τους καλύτερους mindful χώρους – τοποθετήστε τα εκεί που θα ευδοκιμήσουν και φροντίστε τα.»

πηγή spirossoulis.com