Πώς να κάνουμε τα κρυστάλλινα ποτήρια και βάζα να λάμψουν!

Πώς να κάνουμε τα κρυστάλλινα ποτήρια και βάζα να λάμψουν!
Πώς να κάνουμε τα κρυστάλλινα ποτήρια και βάζα να λάμψουν!

Μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις μιας άψογης οικοδέσποινας είναι να αστράφτουν τα ποτήρια της. Πολλές φορές βλέπουμε τα ποτήρια μας θαμπά, τόσο θαμπά που φαίνονται βρώμικα.

Αυτό οφείλεται πολλές φορές στο πλυντήριο πιάτων γι’ αυτό καλό είναι τα κρυστάλλινα ποτήρια να πλένονται στο χέρι με χλιαρό νερό, προσθέτοντας και λίγο λευκό ξύδι στο σφουγγάρι με τη σαπουνάδα.

Τώρα για να αστράφτουν τα υπέροχα κρυστάλλινα είδη σας όπως ποτήρια, βάζα, τασάκια θα κάνετε το εξής:


  • Από το βράδυ θα γεμίζετε τα κρύσταλλά σας με νερό και 1-2 κ.σ χυμό λεμονιού και θα τα αφήνετε έτσι όλη νύχτα. Το πρωί με το καλό που θα ξυπνήσετε θα τα δείτε να λάμπουν. Τέλος με τις λεμονόκουπες περνάτε το εξωτερικό τους και τέλος.
  • Γεμίστε τα με κάποιο αναψυκτικό τύπου κόλα και αφήστε τα έτσι για δύο 24ωρα. Φρονίστε όμως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να ανανεώσετε τρεις φορές το αναψυκτικό γιατί ξεθυμαίνει.
  • Μία άλλη λύση είναι να τους βάλετε σόδα σε σκόνη και να τα τρίψετε με ένα νωπό βαμβάκι. Στη συνέχεια, ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό και σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή μία φορά τον χρόνο.

Η θαμπάδα οφείλεται στα ανθρακικά άλατα που σχηματίζονται στην επιφάνεια του κρυστάλλου. Τα προϊόντα τύπου κόλα, όπως και η σόδα, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα και φωσφορικό οξύ. Ρίχνοντας λοιπόν στα κρυστάλλινα σκεύη ένα από τα παραπάνω προϊόντα, τα ανθρακικά άλατα που έχουν σχηματιστεί στην κρυστάλλινη επιφάνεια αντιδρούν με τα οξέα και διασπώνται.