28.2 C
Serres

Πώς θα γίνουν Θεσσαλονίκη και Πειραιάς αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Date:

Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται  γρήγορα με αποτέλεσμα ιστορική ξηρασία, θανατηφόρες πλημμύρες και ασυνήθιστα γεγονότα τήξης στην Αρκτική. Προκαλεί επίσης σταθερή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Μελέτη από την μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα,  Climate Central, δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη – θα πρέπει να εφαρμόσουν «πρωτοφανή» μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης του νερού να τις καταπιεί.

Η ανάλυση, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton και του Potsdam Institute for Climate Impact Research στη Γερμανία, κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και του υποβρύχιου μέλλοντος μας, εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά

κλιματική αλαγη

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν τον Αύγουστο πως ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς λένε – ένα κρίσιμο όριο για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρχίζουν να μειώνονται σήμερα και φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να κορυφώνεται πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών, προτού πέσει.

Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ1

Σε λιγότερα αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να ανεβαίνουν μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή το 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες προτού φτάσει στα επίπεδα αιχμής. «Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Οι ερευνητές του Climate Central χρησιμοποίησαν δεδομένα της παγκόσμιας ανύψωσης της θάλασσας και πληθυσμού για να αναλύσουν μέρη του κόσμου που θα είναι πιο ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα οποία τείνουν να βρίσκονται στην περιοχή  της Ασίας και του Ειρηνικού.


Τα μικρά νησιωτικά έθνη κινδυνεύουν από «σχεδόν ολική απώλεια» γης, αναφέρει η έκθεση, και 8 από τις 10 κορυφαίες περιοχές που εκτίθενται σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία, με περίπου 600 εκατομμύρια κατοίκους, να εκτίθενται σε κατακλυσμό υπό το σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Climate Central, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται επίσης για χώρες που έχουν προσθέσει επιπλέον καύση άνθρακα τα τελευταία χρόνια.


Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι σχεδόν το 605 του υπολειπόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη και το 90% των αποθεμάτων άνθρακα πρέπει να  παραμείνει στο έδαφος έως το 2050 για να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η μελέτη, πρέπει να φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τώρα ή μέσα στην επόμενη δεκαετία για να αποφύγουν το κρίσιμο αυτό όριο του κλίματος.


Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δεσμεύτηκε για το κλίμα ως μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο: η χώρα δεν θα κατασκευάσει πλέον κανένα νέο έργο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη ζώνη της και Πρωτοβουλία οδικών υποδομών, η οποία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις πρωτοβουλίες άνθρακα.


Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου, η Climate Central αναφέρει ότι περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα ζουν σε στεριά που προβλέπεται να είναι κάτω από τα όρια της παλίρροιας έως το 2100, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πνιγούν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.


Όσο για την Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Climate Central, δείχνει την περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να έχουν πλημμυρίσει από νερό.

πηγή iefimerida.gr

ΕλλάδαΠώς θα γίνουν Θεσσαλονίκη και Πειραιάς αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σε άνοδο οι πωλήσεις – εξαγωγές της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας

Αύξηση πωλήσεων κατά 60%, και εξαγωγών σε ποσοστό 18,7%,...

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε μαζί με τον 15χρονο γιο του

Τραγική κατάληξη είχε για 46χρονο το μπάνιο που έκανε...

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η λειτουργία του λογισμικού για την έκδοση συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης

«Μία ακόμη εκκρεμότητα ετών κλείνει οριστικά προς όφελος χιλιάδων...