16.9 C
Serres

Πως θα καταλάβεις οτι έχεις υγιές έντερο;

Date:

Το έργο που επιτελεί αυτό το όργανο στην υγεία σου είναι σπουδαίο, γι’ αυτό έχει σημασία να κάνεις το εξής τεστ: Αναγνωρίζεις τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα υγιές έντερο;

Με μήκος περίπου 5 μέτρα, το έντερο είναι ένα τεράστιο όργανο που δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να ζει, να αναπτύσσεται και να «επιδιορθώνεται». Το έργο που επιτελεί είναι σπουδαίο καθώς είναι αυτό που φροντίζει ώστε όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε να μεταφέρονται και να αξιοποιούνται από τον οργανισμό, όπως ακριβώς τα χρειάζεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να το κρατάμε υγιές και να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στη λειτουργία του, οι οποίες μπορεί να κρύβουν κάποια διαταραχή.

Όπως λέει στο OW ο γαστρεντερολόγος κ. Φίλιππος Ασπρογέρακας «η αλλαγή των κενώσεων σε συχνότητα και σύσταση κοπράνων, οι επίμονες ενοχλήσεις και οι πόνοι, η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, κάποια ανεξήγητη αλλαγή στον αιματοκρίτη. Αυτές είναι ενδείξεις ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά στο έντερο. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε ότι μετά τα 50 πρέπει όλοι να κάνουν μία κολονοσκόπηση για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η κολονοκόπηση θα πρέπει να ξεκινά στα 40».

6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις υγιές έντερο

1. Το πόσο συχνά ενεργείσαι

Δεν υπάρχει κάποιος πολύ αυστηρός κανόνας στο πόσο συχνά ενεργείται ένας άνθρωπος με υγιές έντερο. Κάποιοι ειδικοί αναφέρονται στον δείκτη «τρία και τρία», δηλαδή να ενεργείσαι τρεις φορές την ημέρα και τρεις φορές την εβδομάδα. Οτιδήποτε μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι υγιές. Έρευνα, πάντως, έχει δείξει πως ο μέσος υγιής χρόνος διέλευσης από το έντερο (gut transit time) είναι 28,7 ώρες. Τόσος, δηλαδή, είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή από την ώρα που θα καταναλωθεί, να ταξιδέψει μέσω του εντέρου και να αποβληθεί.

Επίσης, το σύνηθες είναι να ενεργείται κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τουλάχιστον όσο είναι ξύπνιος. Το να ξυπνά κανείς μέσα στη νύχτα προκειμένου να ενεργηθεί, πιθανότατα είναι ένα σημάδι ότι κάτι στο έντερο δεν λειτουργεί σωστά.

«Αν έρθει κάποιος και μου πει ότι εδώ και 30 χρόνια ενεργείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ξαφνικά πηγαίνει πιο συχνά ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα για να πάει, είναι κάτι που χρειάζεται διερεύνηση», λέει ο κ. Ασπρογέρακας.

Πως θα καταλάβεις οτι έχεις υγιές έντερο;

2. Το πόσο εύκολα ενεργείσαι

Το να μπορείς να ενεργείσαι με άνεση αποτελεί σημάδι υγιούς εντέρου. Θα πρέπει, δηλαδή, να ολοκληρώνεις τη διαδικασία χωρίς πόνο και χωρίς πολύ μεγάλη πίεση. Αν νιώθεις δυσάρεστα κάθε φορά που ενεργείσαι ή αισθάνεσαι ότι πρέπει να προσπαθήσεις πολύ, ίσως αντιμετωπίζεις ζητήματα δυσκοιλιότητας, δυσανεξίας σε κάποια τροφή ή ακόμα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που καλό είναι να διερευνήσεις.

3. Η σύσταση των κοπράνων σου

Υπάρχουν «ιδανικά» κόπρανα; Ναι υπάρχουν, λένε γαστρεντερολόγοι, όπως η Dr Megan Rossi, ερευνήτρια στο King’s College London, η οποία σε άρθρο στον Guardian εξηγεί ότι τα ιδανικά κόπρανα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Έχουν σχήμα λουκάνικου, μέσου έως σκούρου καφέ χρώματος, με μαλακή έως σφριγηλή σύσταση. «Η εμφάνιση προσμείξεων μέσα στα κόπρανα, αν έχουν π.χ. λίγο αίμα ή λίγη βλέννη, μπορεί να σχετίζονται με κάποια αιμορροΐδα, αλλά μπορεί και να υπονοούν ότι συμβαίνει κάτι άλλο», λέει ο κ. Ασπρογέρακας.
  • Τα υγιή κόπρανα τείνουν να βυθίζονται και δεν κολλούν στη λεκάνη της τουαλέτας. Στον αντίποδα, τα αιωρούμενα κόπρανα είναι λιγότερο πυκνά, συνήθως επειδή περιέχουν περισσότερα αέρια ή λίπος. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να επιφέρουν αέρια στα κόπρανα, ενώ αν τρως περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο, οποιαδήποτε περίσσεια που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, μπορεί να κάνει τα κόπρανα να επιπλέουν. Ωστόσο, τα λιπαρά κόπρανα μπορεί και να υποδηλώνουν προβλήματα απορρόφησης στο έντερο ή φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα).

4. Το πόσο συχνά πρήζεσαι, πονάς ή έχεις αέρια

Το να έχεις αέρια μέσα στη μέρα είναι φυσιολογικό και κατά κανόνα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τα αέρια δείχνουν ότι η διαδικασία της πέψης συμβαίνει κανονικά και το να τα απελευθερώνεις βοηθά ώστε να μην συσσωρεύονται στο έντερο και το στομάχι και προκαλούν φούσκωμα ή πόνο. Μάλιστα, υπολογίζεται πως ένα υγιές έντερο αερίζεται έως και 21 φορές μέσα στη μέρα.




Αν, ωστόσο, τα υπερβολικά αέρια σού δημιουργούν δυσφορία, αν είναι εξαιρετικά δύσοσμα, αν νιώθεις συχνά έντονο πρήξιμο ή πονάς, τότε είτε καταναλώνεις πολλές τροφές που προκαλούν αέρια, είτε ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή που έχει αυτή την παρενέργεια, είτε υποφέρεις από κάποια πεπτική διαταραχή που καλό είναι να διερευνήσεις.

5. Το σταθερό σου βάρος

Ο κ. Ασπρογέρακας δίνει μεγάλη έμφαση στην ένδειξη του βάρους καθώς, όπως λέει, η απώλεια βάρους που δεν δικαιολογείται από πουθενά αλλού, απαιτεί άμεσο έλεγχο του εντέρου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και καρκίνου. «Μπορεί κανείς να μην έχει κανένα άλλο σύμπτωμα, να ενεργείται κανονικά, κι όμως να χάνει συνεχώς και ανεξήγητα βάρος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πως θα καταλάβεις οτι έχεις υγιές έντερο;

6. Tο λεπτό έντερο σχετίζεται με τη σωματική και πνευματική ενέργεια

Τι σχέση έχει η ενέργειά σου με το έντερό σου; Όπως έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια που το μικροβίωμα του εντέρου μελετάται σε βάθος, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο τοίχωμα του πεπτικού σου συστήματος, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τον ύπνο σου και το πόση ενέργεια απορροφάς από τις τροφές. «Όλες οι απορροφήσεις και δυσαπορροφήσεις (που μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, πτώση της Β12, πτώση του φυλλικού οξέος) γίνονται από το λεπτό έντερο και όχι από το παχύ, το οποίο απλά απορροφά υγρά και συμπυκνώνει τα κόπρανα», διευκρινίζει ο κ. Ασπρογέρακας.

Ένα υγιές έντερο συμβάλλει στην έκκριση των «ορμονών της χαράς» και συγκεκριμένα στην έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης-διαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τον εγκέφαλο σε διαφορετικά κύτταρα του σώματος. Το 95% αυτής της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο, δημιουργώντας τον λεγόμενο άξονα εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή τη δυναμική αλληλεπίδραση του εντερικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Όταν, λοιπόν, έχεις ένα υγιές έντερο, η σεροτονίνη παράγεται κανονικά, με αποτέλεσμα να νιώθεις ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση, χαρά. Επίσης, συνεργάζεται με την ντοπαμίνη, τον άλλον χημικό διαβιβαστή, και προωθεί τον ποιοτικό ύπνο. Τέλος, χάρη στη σεροτονίνη δημιουργείται μελατονίνη και κοιμάσαι καλύτερα. Όταν, όμως, τα βακτήρια του εντέρου διαταράσσονται και η ισορροπία χάνεται, τότε μπορεί να επηρεαστεί η ενέργεια και η διάθεσή σου.

Επιπλέον, «όταν το λεπτό έντερο δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά, θα παρουσιάσουμε αναιμία. Αυτό θα το καταλάβουμε από κάποια μεγάλη πτώση στον αιματοκρίτη (π.χ. από 45 στο 40) που μπορεί να μη συνοδεύεται και από απολύτως τίποτε άλλο. Και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε στη ζωή ενός ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας», καταλήγει ο γαστρεντερολόγος.

πηγή ow.gr

photo iStock

ΥγείαΠως θα καταλάβεις οτι έχεις υγιές έντερο;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βιταμίνες: Ποιες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Πρέπει τουλάχιστον να προσέχουμε ώστε να λαμβάνουμε αυτές που...

Αυτά τα 3 κόλπα μπορούν να γιατρέψουν την αϋπνία

Ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει τις εγκεφαλικές και...

Εμμηνόπαυση: Έξι διατροφικές αλλαγές για να μην πάρετε κιλά μετά τα 40

Μάθετε πώς μπορείτε να μείνετε αδύνατη, να μειώσετε τα...

Μπορεί ο πόνος στη μέση ή τον αυχένα να έχει ψυχολογικά αίτια;

Ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματολόγος εξηγεί κατά πόσο ορθοπεδικά προβλήματα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα