9.7 C
Serres

ΠΟΥ: Η Γκάνα αναφέρει τα πρώτα ύποπτα κρούσματα της νόσου του ιού Marburg

Date:

H Γκάνα της Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα δύο κρούσματα της νόσου του ιού Marburg έναν εξαιρετικά μολυσματικό ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιο γνωστή ασθένεια του ιού Έμπολα. Εάν επιβεβαιωθούν με βάση το πρωτόκολλο των διαδικασιών ελέγχου τα κρούσματα τότε αυτά θα είναι τα πρώτα που καταγράφονται στη χώρα.

Η προκαταρκτική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από τους δύο νεκρούς ασθενείς από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Noguchi Memorial της χώρας έδειξε ότι τα κρούσματα ήταν θετικά για το Marburg. Ωστόσο, σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, τα δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη, ένα συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επιβεβαίωση. Οι δύο ασθενείς από τη νότια περιοχή Ashanti εμφάνισαν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, ναυτία και έμετο. Είχαν μεταφερθεί σε περιφερειακό νοσοκομείο στην περιοχή Ashanti.

Η κατάσταση αυτή σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες της Γκάνα που προετοιμάζονται για πιθανή αντιμετώπιση μιας επιδημίας συνεχίζοντας τις έρευνες. Ο ΠΟΥ θα αποστέλλει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξει τις υγειονομικές αρχές ενισχύοντας την επιτήρηση της ασθένειας, τις δοκιμές, τον εντοπισμό επαφών, την προετοιμασία για τη θεραπεία ασθενών και τη συνεργασία με τις κοινότητες για την προειδοποίηση και την εκπαίδευσή τους σχετικά με τους κινδύνους της νόσου και τη συνεργασία με τις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Εάν επιβεβαιωθούν, τα κρούσματα στην Γκάνα θα σηματοδοτήσουν τη δεύτερη φορά που ο ιός του Marburg θα έχει εντοπιστεί στη Δυτική Αφρική. Η Γουινέα επιβεβαίωσε ένα μεμονωμένο κρούσμα σε ένα ξέσπασμα που κηρύχθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, πέντε εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του αρχικού κρούσματος. Προηγούμενα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα του ιού Marburg στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.


Ο ιός του Marburg μεταδίδεται στους ανθρώπους από νυχτερίδες και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ανθρώπων, επιφανειών και υλικών. Η ασθένεια ξεκινά απότομα, με υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο και κακουχία. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρά αιμορραγικά σημεία εντός επτά ημερών. Τα ποσοστά θνησιμότητας από κρούσματα κυμαίνονται από 24% έως 88%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντιικές θεραπείες για τη θεραπεία του ιού, η υποστηρικτική φροντίδα – ενυδάτωση με από του στόματος ή ενδοφλέβια υγρά και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων, βελτιώνει την επιβίωση. Μια σειρά από πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπειών και φαρμακευτικών θεραπειών, αξιολογούνται.

Πηγή: ertnews.gr

ΚόσμοςΠΟΥ: Η Γκάνα αναφέρει τα πρώτα ύποπτα κρούσματα της νόσου του ιού...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Πολ Γκραντ – Είχε παίξει στα “Star Wars” και “Harry Potter”

Ο ηθοποιός του “Star Wars” και του “Harry Potter”...

Ο Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον σεισμό σε «περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια»

Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στην Τουρκία από...

Δολοφονία 12χρονης Λουίζε: Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα νυχιών!

Η μικρή Λουίζε εντοπίστηκε νεκρή πριν από περίπου μία...

1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα