12 C
Serres

Που μπορεί να οφείλονται οι καούρες;

Date:

Αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της καούρας ή αλλιώς του καψίματος που νιώθεις στο στήθος.

Χρησιμοποιούμε συχνά τη λέξη «καούρες» για να περιγράψουμε το αίσθημα καύσου (καψίματος) που πολλοί από εμάς έχουμε κατά καιρούς νιώσει στο στήθος, πίσω από το στέρνο (μπορεί να επεκτείνεται προς τον λαιμό). Αν και οι περιστασιακές καούρες είναι συχνό φαινόμενο, όταν εμφανίζονται τακτικά μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

Σε γενικές γραμμές, αλλαγές στον τρόπο ζωής και η λήψη συγκεκριμένων σκευασμάτων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση που απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Τι προκαλεί το κάψιμο στο στήθος;

Η καούρα είναι αποτέλεσμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όπως εξηγεί το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από τη συχνή μετακίνηση υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Όσοι πάσχουν αισθάνονται συνήθως «καούρα», «ξινίλα», «αναγωγή» (γύρισμα φαγητού από το στομάχι στο στόμα). «Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Μερικές φορές εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου», αναφέρει σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Ωστόσο, καούρες μπορεί να μας πιάσουν κι όταν δεν έχουμε φάει. Το οξύ συσσωρεύεται στο άδειο στομάχι και αυτή η συσσώρευση πεπτικού υγρού μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση.

Τροφές που προκαλούν καούρα

Ίσως να το έχεις προσέξει κι εσύ: Η διατροφή που ακολουθείς μπορεί να προκαλέσει, να παρατείνει ή να επιδεινώσει τις καούρες. Αν και οι τροφές ή τα φαγητά που επηρεάζουν τον καθένα μας δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια, συνήθως περιλαμβάνουν τηγανητά, πικάντικα πιάτα, όξινα φρούτα και λαχανικά, σνακ πλούσια σε λιπαρά. Στη λίστα αυτή βρίσκονται, για παράδειγμα, ο καφές, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, η σάλτσα ντομάτας, η σοκολάτα, τα αλκοολούχα ποτά κ.ά.

Που μπορεί να οφείλονται οι καούρες;

Καταστάσεις που προκαλούν κάψιμο στο στήθος

Συνήθως, οι καούρες συνδέονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που τις προκαλούν, όπως η παχυσαρκία, το άγχος, η διαφραγματοκήλη, η οισοφαγίτιδα κ.ά.

Τι φάρμακα παίρνεις;

Ορισμένα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη) και συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση ή να ερεθίσουν την επένδυση του οισοφάγου. Στα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνονται π.χ. ορισμένα αντιβιοτικά, η ιβουπροφαίνη, τα συμπληρώματα σιδήρου, οι στατίνες, η προγεστερόνη.

Αν πιστεύεις ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αγωγή που λαμβάνεις, μίλα με τον γιατρό σου. Σε κάθε περίπτωση, μην την διακόψεις χωρίς να επικοινωνήσεις προηγουμένως μαζί του.





Που μπορεί να οφείλονται οι καούρες;

Τι συμβαίνει στην εγκυμοσύνη

Οι καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο, καθώς η πεπτική διαδικασία της εγκύου αρχίζει να επιβραδύνεται, ώστε το σώμα να απορροφήσει και να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, το στομάχι διαστέλλεται και αλλάζει θέση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση του προβλήματος. Μετά την ολοκλήρωση της κύησης, αυτό υποχωρεί.

Καθώς τα χρόνια περνούν

Οι πιθανές αιτίες καούρας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι αρκετές. Κατ΄αρχάς, καθώς μεγαλώνουμε οι μύες χαλαρώνουν, άρα και ο σφιγκτήρας. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιτρέψει στα υγρά του στομάχου να ανέβουν ευκολότερα προς τον οισοφάγο. Επίσης, είναι πιθανό να παίρνουμε περισσότερα φάρμακα, ορισμένα από από τα οποία μπορεί να έχουν καούρες ως παρενέργεια. Τέλος, κάποιες παθήσεις, όπως η διαφραγματοκήλη, είναι πιο συχνές σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και η αύξηση βάρους.

Πότε να δεις γιατρό

Φρόντισε να επισκεφτείς τον γιατρό σου:

  • Αν οι καούρες εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.
  • Αν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  • Αν δυσκολεύεσαι να καταπιείς.
  • Αν έχεις επίμονη ναυτία ή έμετο.
  • Αν χάνεις βάρος λόγω κακής όρεξης ή δυσκολίας στο φαγητό.

Έχε, επίσης, υπόψη ότι ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Αν, λοιπόν, έχεις έντονο πόνο ή πίεση στο στήθος, ιδίως όταν συνοδεύεται από πόνο στο χέρι ή στο σαγόνι, ή από δυσκολία στην αναπνοή, κάλεσε άμεσα για βοήθεια.

Πώς να διαχειριστείς τις καούρες

Κατ΄ αρχάς, αν ο γιατρός σου σού συνταγογραφήσει φάρμακα, φρόντισε να τα παίρνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του. Το ίδιο ισχύει και για τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Στη συνέχεια, προσάρμοσε λίγο τον τρόπο ζωής σου:

  • Απόφυγε την κατανάλωση φαγητό ή ποτού λίγο πριν κοιμηθείς.
  • Απόφυγε τις τροφές που προκαλούν αυτό το κάψιμο στο στήθος.
  • Περιόρισε την ποσότητα αλκοόλ που πίνεις.
  • Προσπάθησε να κόψεις το κάπνισμα.
  • Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Κοιμήσου στο αριστερό χέρι ή με το πάνω μέρος του σώματός ελαφρώς ανυψωμένο.
  • Μην επιλέγεις να φορέσεις στενά ρούχα.

πηγή ow.gr

photo iStock

ΥγείαΠου μπορεί να οφείλονται οι καούρες;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γιατροσόφια: Γιατί να βάλεις 3 σκόρδα μέσα σε ένα βαζάκι με μέλι

Το σκόρδο έχει τρομερές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το μέλι...

ΕΚΠΑ: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από καρκίνο

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από καρκίνο. Όπως...

Ανάκληση αντιψυχωσικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες αντιψυχωσικού φαρμάκου, το οποίο χορηγείται...

Hangover: Τι να φάτε για να το αντιμετωπίσετε και όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε

Δεκέμβριος και hangover για πολλούς πάνε “πακέτο”. Ο μήνας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα