24.8 C
Serres

ΠΟΥ: Ο πόλεμος είναι το «τέλειο περιβάλλον» για την εμφάνιση και εξάπλωση λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα

Date:

Για να θεραπεύσουν ασθενείς, οι γιατροί χρειάζονται την απαραίτητη φαρμακευτική υποστήριξη. Στη Γάζα δεν έχουν καμία: εν μέσω της σοβαρής έλλειψης φαρμάκων, οι γιατροί αναγκάζονται να ακρωτηριάσουν τα άκρα των τραυματισμένων παιδιών για να σώσουν τη ζωή τους από λοιμώξεις, προειδοποιεί η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο και κορυφαία ειδικός παγκοσμίως στον τομέα της υγείας, Χανάν Μπαλκί.

ΠΟΥ: Ο πόλεμος είναι το «τέλειο περιβάλλον» για την εμφάνιση και εξάπλωση λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα

Μετά από 11 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, η Γάζα έχει μετατραπεί στο απόλυτο γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη υπερμικροβίων, με ανοσία στα τυπικά αντιβιοτικά. Η εξάπλωσή τους από τη Γάζα ή άλλες εμπόλεμες ζώνες όπως η Ουκρανία σε γειτονικές περιοχές μπορεί να προκαλέσει μια αυξανόμενη κρίση μικροβιακής αντοχής, για την οποία οι ειδικοί φοβούνται ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας τα επόμενα χρόνια.

Μετά από πρόσφατη επίσκεψή της στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας, η Μπαλκί προειδοποιεί ότι σε λίγο καιρό, αν όχι ήδη, τα υπερμικρόβια και τα ανθεκτικότερα βακτήρια θα βρίσκονται παντού, ανατολικότερα, νοτιότερα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 άλλαξε την ιατρική, αφού δρομολόγησε τη δημιουργία μιας σειράς νέων αντιβιοτικών που βελτίωσαν σημαντικά την ανθεκτικότητα στις καθημερινές λοιμώξεις.

Όμως η υπερβολική και κακή χρήση αυτών των φαρμάκων επέτρεψε στα βακτήρια να καλύψουν τη διαφορά και να γίνουν πιο ανθεκτικά.

ΠΟΥ: Ο πόλεμος είναι το «τέλειο περιβάλλον» για την εμφάνιση και εξάπλωση λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα




Το 2019, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για περισσότερους από 6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ στο χειρότερο σενάριο, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να επιστρέψει στην εποχή πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους να φτάσουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γάζα: Η “τέλεια καταιγίδα” για την ανάπτυξη υπερμικροβίων

Οι πολεμικές συρράξεις αυξάνουν τον κίνδυνο ώστε τα βακτήρια να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, είναι οι πληγές στα ανθρώπινα σώματα. Μετά, είναι τα λύματα, αφού οι δρόμοι κατακλύζονται από ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται και ο αντίκτυπος που μπορούν να έχουν σε αυτές τις συνθήκες τα βαρέα μέταλλα.

Είναι γνωστό ότι τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά για τα βακτήρια, αλλά όπως συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά, τα μικρόβια μπορούν να προσαρμοστούν. Έρευνες υποδεικνύουν ότι, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικά στα βαρέα μέταλλα, τα βακτήρια μπορούν να προστατευτούν και από τα αντιβιοτικά.

Ο φόβος αυτός είναι ιδιαίτερα έντονος στη Γάζα, όπου ειδικοί ανησυχούν ότι τα βαρέα μέταλλα από τις βόμβες, όπως ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντίσταση των μικροβίων στα φάρμακα.

Ο παλαιστινιακός θύλακας μπορεί να αποτελεί σήμερα το πιο επικίνδυνο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων πιο ανθεκτικών στα φάρμακα, όμως δεν είναι το μόνο. Όπως προειδοποιεί η Μπαλκί, οι συνθήκες στο Σουδάν δεν είναι πολύ καλύτερες, ενώ στην Ουκρανία τέτοια προβλήματα είχαν διαπιστωθεί ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

πηγή ertnews.gr

φωτογραφία: NIAID-RML via AP

ΚόσμοςΠΟΥ: Ο πόλεμος είναι το «τέλειο περιβάλλον» για την εμφάνιση και εξάπλωση...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα