Date:
Δίπλα στο ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, το νερό αναβλύζει στους 75 βαθμούς Κελσίου και αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Απόστολος Αρβανίτης Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΕΑΓΜΕ, μιλά στην ΕΡΤ Σερρών, για το Γεωθερμικό Πεδίο, το οποίο είναι υψηλότερης θερμοκρασίας από ότι ανέμεναν οι ειδικοί, προτού εκτελεστούν οι τέσσερις γεωτρήσεις, σε βάθος 350 έως 520 μέτρων.
Είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 45 τ.χλμ., η οποία με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1946/τ.Β΄/8-9-2009) χαρακτηρίστηκε ως «πιθανό γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Λιθοτόπου – Ηράκλειας», με θερμοκρασία γεωθερμικού ταμιευτήρα: 40-62oC και βάθος ταμιευτήρα: 300-450m και άνω.
Η γεωθερμική γεώτρηση δεν επηρεάζεται από τις υπάρχουσες λειψυδρίες, γιατί δεν πρόκειται για επιφανειακά, αλλά για υπόγεια ύδατα χιλιάδων ετών που κυκλοφορούσε μέσω ρηγμάτων και κάποια στιγμή βρήκε διέξοδο προς την επιφάνεια.
«Λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, η μελέτη που έχει συνταχθεί για την αξιοποίηση του πεδίου περιλαμβάνει οκτώ νέες γεωτρήσεις, που θα χρησιμοποιηθούν σε υδατοκαλλιέργειες, θερμοκήπια, χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ξηραντήρια, θέρμανση δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, θερμαλισμό». Αυτός ο υπόγειος πλούτος της Ηράκλειας θα αναστρέψει την υποτονική κατάσταση στην τοπική οικονομία και θα ανοίξει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τονίζει ο κ. Αρβανίτης.
Το 2010, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηράκλειας και του τότε Ι.Γ.Μ.Ε και μεταξύ 2010–2019 πραγματοποιήθηκε η Β΄ φάση των ερευνητικών εργασιών, ενώ κατασκευάσθηκαν 4 παραγωγικές γεωτρήσεις και έγιναν δοκιμαστικές αντλήσεις. Με τον αρτεσιανισμό (ελεύθερη ροή) η παροχή, χωρίς άντληση, των εγκλωβισμένων υπόγειων υδάτων φτάνει τα 15,5 κυβικά μέτρα/ώρα.
Ο δήμος αλλάζει σελίδα σημειώνει ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης Δήμαρχος Ηράκλειας, αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών και του Δήμου Ηράκλειας για την αξιοποίηση, παρακολούθηση και διαχείριση του πεδίου.
Από τον Μάιο έως τώρα έγιναν συνεχείς συναντήσεις με την υφυπουργό ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, και όπως αναφέρει ο δήμαρχος βρίσκονται εν αναμονή αφ’ ενός του χρηματοδοτικού εργαλείου των 6-10 εκατ. και ο Δήμος περιμένει έως το τέλος του χρόνου να υποβάλει την σχετική πρόσκληση.
Όπως εξηγεί ο κ. Κοτσακιαχίδης, η πρόταση θα υποβληθεί από την δημοτική αρχή έως τον Ιούλιο και η έγκριση αναμένεται έως τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο του 2025. Με την χρηματοδότηση όλων των έργων από το 2026 θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να μπορούν να πουν πότε ακριβώς θα φτάσουν τα οφέλη του γεωθερμικού πεδίου στον αγροτικό πληθυσμό, δηλ. σε περίπου 3-4 χρόνια.
Δείτε το ρεπορτάζ του Epologes.tv
ΑΠ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – ΚΛ.ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗΣ: «ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ