19.2 C
Serres

Πρωτότυπα Κόλπα για να Δροσιστείτε Μέσα στο Σπίτι Χωρίς Κλιματιστικό

Date:

Μπορεί το κλιματιστικό να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δροσιστείτε το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο οικονομικό και οικολογικό. Δείτε υπέροχες ιδέες για δροσιά σε όλο το σπίτι χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

Τα κλιματιστικά μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία μας (αν δεν συντηρούνται σωστά) καθώς απελευθερώνουν διοξειδίο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η βασική ιδέα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας και να «διώξουμε» την ζέστη από το σπίτι μας! Για εσάς, όμως, που επιμένετε να κάνετε χρήση του κλιματιστικού η ιδανική ρύθμιση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 23 με 24 βαθμοί κελσίου.

Το κλιματιστικό μας δροσίζει αλλά δυστυχώς είναι αρκετά ακριβό!

Το κλιματιστικό μας δροσίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αλλά δυστυχώς η χρήση του δεν είναι οικονομική.

Ανεμιστήρας Ένας καλός ανεμιστήρας οροφής θα ρίξει την θερμοκρασία μέσα στον χώρο σας κατά 3 βαθμούς ενώ καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να καθοδηγεί το ζεστό αέρα προς τα επάνω. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος (20-150 ευρώ), ενώ καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπνοδωμάτιο. Προτιμήστε τους χαμηλούς επιδαπέδιους που δεν σας «χτυπάνε» κατευθείαν στο σώμα, αλλά διαχέουν δροσερό αέρα στο δωμάτιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλαίσθητοι ανεμιστήρες και συγχρόνως αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή λύση για μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον είναι και μια πάρα πολύ οικονομική λύση, καθώς ένας μέσος ανεμιστήρας, με λειτουργία 12 ωρών την ημέρα καταναλώνει ενέργεια αξίας 8- 10 ευρώ το μήνα.

Tip Τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο ή ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό μπροστά στον ανεμιστήρα για ακόμη μεγαλύτερη δροσιά.

Για ακόμα μεγαλύτερη δροσιά βάλτε ένα μπολ με παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα σας.

Για ακόμα μεγαλύτερη δροσιά βάλτε ένα μπολ με παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα σας.

Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω ενώ το καλοκαίρι ρυθμίστε τον να γυρίζει αριστερόστροφα για να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

Για περισσότερη δροσιά οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να λειτουργούν αριστερόστροφα.

Για περισσότερη δροσιά οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να λειτουργούν αριστερόστροφα.

Ανεμιστήρας με υδρονέφωση Πρόκειται για έναν ειδικό αθόρυβο και αυτόνομο ανεμιστήρα. Τα 2 εκατομμύρια ανιόντα που απελευθερώνονται το λεπτό (από τον μηχανισμό ατμοποίησης) δροσίζουν τον χώρο σας οικονομικά και με υγιεινό τρόπο, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για οικιακή χρήση. Το ποσοστό υγρασίας που δημιουργεί στο ξηρό οικιακό περιβάλλον εξασφαλίζει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς να καταστρέφει τα έπιπλα και βοηθά τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. O ανεμιστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά με ή χωρίς υδρονέφωση. Δροσίζει, ιονίζει και καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

Ο ανεμιστήρας με υδρονέφωση θα σας δροσίσει ενώ ταυτόχρονα θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα.

Ο ανεμιστήρας με υδρονέφωση θα σας δροσίσει ενώ ταυτόχρονα θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα.

 

Ηλιακός ανεμιστήρας αυτοκινήτου O ηλιακός ανεμιστήρας αυτοκινήτου τοποθετείται εύκολα σε ένα παράθυρο του αυτοκινήτου και τραβάει την ζέστη έξω από την καμπίνα του σταθμευμένου αυτοκινήτου! Είναι μια έξυπνη λύση για να κρατάτε τη θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας σε κανονικά επίπεδα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και δεν χρειάζεται μπαταρίες. Αποτελεί ιδανική λύση για όσους παρκάρουν μόνιμα ή πρόσκαιρα το αυτοκίνητο κάτω από τον καυτό ήλιο, όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αλλοιώσεις στην καμπίνα, και να γίνεται το αυτοκίνητο «φούρνος» όταν μπαίνουμε μέσα σε αυτό.

Ο ηλιακός ανεμιστήρας αυτοκινήτου τοποθετείται  σε κάποιο παράθυρο και θα λειτουργήσει αυτόματα ενώ το παράθυρο παραμένει κλειστό με την χρήση του ειδικού λάστιχου που εμπεριέχει! Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τη θερμοκρασία της καμπίνας έως 40%. Κάντε τα ψώνια σας και τις δουλειές σας άνετα και το όχημά σας θα σας περιμένει σε κανονικές θερμοκρασίες.
 

Αλλάξτε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED Οι λάμπες πυρακτώσεως παράγουν πολλή θερμότητα, και κάνουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι σας αφόρητη. Γι’αυτό κλείστε τα φώτα που δεν σας χρειάζονται. Θα γλιτώσετε θερμότητα αλλά και χρήμα! Τέτοιου είδους συσκευές και λαμπτήρες θα πρέπει να είναι μακριά από τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σας, ειδάλλως θα έχετε λανθασμένη ένδειξη και το μηχάνημα δεν θα λειτουργεί σωστά. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε κοινούς λαμπτήρες και σποτ με ενεργειακούς και σποτ LED, που δεν παράγουν καθόλου θερμότητα και έτσι θα κάνετε τεράστια οικονομία.

thehomeissue klimatistiko014
Οι led λάμπες δεν παράγουν θερμότητα.

 

 

Πιείτε άφθονους χυμούς!

⦁    Το βράδυ ρίξτε δροσερό νερό με το λάστιχο στο μπαλκόνι σας και στους εξωτερικούς τοίχους.

⦁    Εάν έχετε τζάκι αφήστε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας για να μπορεί να περνάει ο αέρας και να δημιουργείται ρεύμα δροσιάς.

⦁    Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο με μέντα ή προσθέστε στο δικό σας αφρόλουτρο με έλαιο μέντας. Η μινθόλη που περιέχει προκαλεί μια επίδραση ψύξης στο δέρμα η οποία θα σας δροσίσει για το υπόλοιπο βράδυ.

⦁    Τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον χώρο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για να μην αισθάνεστε ασφυκτικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τοποθετήστε κοντά στις μπαλκονόπορτες βάζα με νερό. Το νερό λόγω της ζέστης θα εξατμίζεται και θα κρατάει σε επιθυμητά επίπεδα την υγρασία. Μέσα στο νερό τοποθετήστε κλαδιά μπαμπού ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και διακοσμητικά.

Τοποθετήστε βάζα με νερό κοντά σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

Τοποθετήστε βάζα με νερό κοντά σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

Χρώμα Προτιμήστε οι εξωτερικοί σας τοίχοι να είναι ανοιχτόχρωμα βαμμένοι και καλύτερα να είναι βαμμένοι λευκοί (και ιδίως η ταράτσα για εσάς που μένετε στον τελευταίο όροφο). Έτσι, η «πλάκα» δεν θα πυρακτωθεί εύκολα, και τα δωμάτια από κάτω θα είναι πιο δροσερά. Δεν είναι τυχαίο που το εθνικό μας χρώμα όσον αφορά τα σπίτια στις ζεστές περιοχές και τα νησιά, είναι το λευκό! Τους εξωτερικούς τοίχους επιλέξτε να τους βάψετε με χρώματα που έχουν ιδιότητες αποβολής της ηλιακής ακτινοβολίας. Ειδικά χρώματα θα σας προσφέρουν μείωση στη θερμοκρασία των δομικών υλικών έως και 12 βαθμούς. Έχουν υψηλή αντοχή στους υδρατμούς.

Βάλτε όσο το δυνατόν πιο ψηλά φυτά στο μπαλκόνι σας.

Βάλτε όσο το δυνατόν πιο ψηλά φυτά στο μπαλκόνι σας.

Φυτέψτε φυλλοβόλα δένδρα Φυτέψτε όσα πιο πολλά φυλλοβόλα δέντρα μπορείτε στον κήπο σας, στην ταράτσα και σε γλάστρες στην βεράντα σας. Τα φυλλοβόλα δέντρα, σωστά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι, θα εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου να το «ψήσουν» το καλοκαίρι, ενώ θα αφήσουν τις ίδιες ακτίνες να το ζεστάνουν τον χειμώνα! Στα σημεία μπροστά από τις μπαλκονόπορτες προτιμήστε ψηλά φυτά που θα δημιουργούν σκίαση στα παράθυρά σας.

spirossoulis.com

ΕλλάδαΠρωτότυπα Κόλπα για να Δροσιστείτε Μέσα στο Σπίτι Χωρίς Κλιματιστικό

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου

Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και από...

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Θάσο

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και πολλοί εθελοντές επιχειρούσαν καθ' όλη...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 13 Αυγούστου

Σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Απόδοσις της...

Θεσσαλονίκη: «Ήθελα μόνο να το τρομάξω» λέει η ηλικιωμένη που πέταξε μπαστούνι σε σκύλο (video)

Η ηλικιωμένη στον Λαγκαδά λέει ότι επιδίωξε μόνο να...