Ως δείγμα της εκτίμησης «που τρέφουν οι Βορειοελλαδίτες για το έργο και την προσφορά του σπουδαίου πολιτικού άνδρα Νικόλαου Μάρτη», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, την ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου ως “Νικόλαος Μάρτης”. Στη διάρκεια σχετικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία συγγενών του μακροβιότερου υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο κ.Καράογλου επισήμανε ότι αισθάνεται δέος και συγκίνηση εβρισκόμενος στους ίδιους χώρους που περπάτησε ο Ν. Μάρτης, για τον οποίο είπε ότι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.
 
 
«Η ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα συσκέψεων “Νικόλαος Μάρτης”, πέρα από τη συμβολική της σημασία, έχει και ουσιαστική, διότι αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο, που συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό αυτό κτίριο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο «ευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής, ρεαλιστής και ιδεαλιστής» Νικόλαος Μάρτης, που αγάπησε με πάθος και τη Μακεδονία, καθιέρωσε με τη συστηματική του δουλειά το Διοικητήριο ως σημείο αναφοράς της εθνικής αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας, προσδίδοντας του μια πολυσύνθετη διάσταση.

 
Ο γιος του Νικόλαου Μάρτη, Κώστας Μάρτης, ευχαρίστησε τον κ.Καράογλου, λέγοντας: «νιώθω συγκινημένος, έχω να έρθω στο συγκεκριμένο χώρο από το 1981. Ευχαριστώ τον υπουργό για την πολύ μεγάλη τιμή στον πατέρα και στην οικογένεια μου».
«Αισθάνομαι πως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον αγωνιστή Νικόλαο Μάρτη, όχι μόνο για τη μακρά πολιτική του διαδρομή αλλά γιατί αγάπησε τη Μακεδονία και κατέγραψε πτυχές της ιστορίας της» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Γεννημένος το 1915 στη Μουσθένη Καβάλας, ο Νικόλαος Μάρτης συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπηρετώντας το αξίωμα σχεδόν οκτώ χρόνια (1974-1981). Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας το 1951 με τον Ελληνικό Συναγερμό. Μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως το 1963. Το 1974 και το 1977 επανεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος (1955-1956), Υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), Υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και Υπουργός Βορείου Ελλάδος (1974-1981). Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας για 83 μήνες, ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος παρασήμων όπως τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης κ.ά.
 
Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 55