9.7 C
Serres

“Στο κόκκινο” το σύστημα υγείας – Δραματική η κατάσταση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Date:

Μόνο στην Αττική μέσα στο Μάρτιο ανιχνεύθηκαν 35.047 κρούσματα και επιπλέον 8.240 στη Θεσσαλονίκη – «Μαύρο» ρεκόρ χθες με 755 διασωληνωμένους – Τρομάζει η εικόνα στα νοσοκομεία και στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες είναι οι ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι και δεκάδες χωρίς κρεβάτι σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ήδη τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στα νοσοκομεία και της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται, θυμίζοντας τις “μαύρες ημέρες” Νοεμβρίου. 

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στα όριά τους δίνοντας καθημερινά μάχη με τον κορονοϊό.

Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έφτασαν τους 527, ενώ σε όλη τη χώρα άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ των 755. Η πιο δύσκολη ώρα της πανδημίας για τη χώρα μας, είναι εδώ.

Οι νέες μολύνσεις καθημερινά “χτυπούν κόκκινα”. Μόνο στην Αττική μέσα στο Μάρτιο ανιχνεύθηκαν 35.047 κρούσματα και επιπλέον 8.240 στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από τα μισά είναι ακόμη ενεργά. Μόνο χθες στην Αττική βρέθηκαν 1.649 επιπλέον κρούσματα και ακόμη 467 στη συμπρωτεύουσα. Οι 2.000 νέες μολύνσεις στα δύο μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας σε μία ημέρα, θα δώσουν δεκάδες επιπλέον νοσηλείες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σήμερα είναι η τέταρτη συνεχόμενη μέρα που τα εισιτήρια νέων ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής ξεπέρασαν τα 200, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για αποφόρτιση του ΕΣΥ.

Σε επίπεδο Επικράτειας οι νέες εισαγωγές έφτασαν τους 561 ασθενείς, με μειωμένο το ισοζύγιο που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες με τα εξιτήρια. Από το σύστημα Υγείας εξήλθαν χθες 391 ασθενείς. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι θα φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Η “μητέρα όλων των μαχών” δίνεται στις ΜΕΘ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρμόδιοι αναζητώντας νέους χώρους ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ Covid, για να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό.

Οι ασθενείς σε απλές κλίνες Covid έφτασαν σήμερα στο λεκανοπέδιο τους 2.055, ενώ επιπλέον 395 είναι οι διασωληνωμένοι, οι 60 εκ των οποίων σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 107 ασθενών. Επιπλέον 475 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε κλινικές Covid.

Στην Αττική, τις πιο δύσκολες εφημερίες της πανδημίας έζησαν τα τελευταία 24ωρα το “Τζάνειο” Νοσοκομείο του Πειραιά και το Γενικό Κρατικό “Νίκαιας”.

Μέχρι το αργά το απόγευμα στο “Τζάνειο” είχαν γίνει 43 εισαγωγές ασθενών, ενώ δεκάδες “ύποπτα” περιστατικά περίμεναν υπομονετικά στο Τμήμα Επειγόντων τα αποτελέσματα των τεστ. Ασθενείς non Covid μεταφέρονταν σε ιδιωτικά νοσοκομεία όλη τη μέρα, για να εκκενωθούν κρεβάτια και να βγει η εφημερία.

Παρόμοιες εικόνες έζησε στην εφημερία του και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Mε κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια των τμημάτων Covid, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν επιπλέον 22 στο τμήμα βραχείας νοσηλείας. Οι εργαζόμενοι δήλωναν χθες έλλειψη αναπνευστήρων, την ώρα που 15 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.Οι επιστήμονες δηλώνουν πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη μερική και υπό όρους χαλάρωση των μέτρων. Την αγωνία τους για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα εξέφρασαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη (31/3), καθώς και για το λιανεμπόριο, το οποίο ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα πριν από την άφιξη των self test.

Άμεση ανάπτυξη νέων κλινών στην Αττική

Τα δύο νοσοκομεία μόνο για κορονοϊό που έβαλε το Υπουργείο Υγείας στη μάχη τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, το “Σισμανόγλειο” και ο “Ερυθρός Σταυρός” έχουν κορεστεί.

Για τον λόγο αυτό μία ακόμη νοσηλευτική δομή -το “Θριάσιο” Νοσοκομείο Ελευσίνας- μετατρέπεται σε full Covid, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Έως την ερχόμενη Τετάρτη θα παραδοθούν σταδιακά στην εξυπηρέτηση των Covid περιστατικών 130 απλές κλίνες και επιπλέον 33 ΜΕΘ.

Αγώνας δρόμου γίνεται αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν στο ΕΣΥ, όπως εξήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επιπλέον 51 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής.

Και συγκεκριμένα: 16 νέες ΜΕΘ στο «Γεννηματάς», 5 στον «Ευαγγελισμό», 5 στο «Λαϊκό», 7 στο «Ιπποκράτειο», 4 στο «Ελπίς», 10 στο «Κωνσταντοπούλειο» και 4 στο «Αττικόν».

Να σημειωθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει παραδώσει από τη δυναμικότητά του στο ΕΣΥ, 550 συνολικά κλίνες, ενώ δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Λητώ και το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου δέχονται ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται σε ελαφρύτερη κατάσταση και λίγο πριν το εξιτήριο.

Ταυτόχρονα δύο ακόμη ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ερρίκος Ντυνάν και το Ωνάσειο, συνεπικουρούν στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τα επείγοντα non Covid περιστατικά.

Θεσσαλονίκη: Τρομάζει η εικόνα στα νοσοκομεία και… στα λύματα

Με μεγάλη ανησυχία οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς διαπιστώνουν την άνοδο της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα. Αυτή αποτυπώνεται στις ημερήσιες μολύνσεις που χθες έφτασαν τις 467, στις 475 νοσηλείες στα νοσοκομεία, τους 107 διασωληνωμένους, αλλά και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που άγγιξαν τις 142 το προηγούμενο 24ωρο.

Στο “Παπαγεωργίου” η λήξη της εφημερίας βρήκε το νοσοκομείο σε οριακή πληρότητα με 135 ασθενείς, ενώ επιπλέον χρειάστηκε να ανοίξει και μία πτέρυγα νοσηλείας ασθενών Covid. Οι εφημερίες ξυπνούν εδώ και μία εβδομάδα τις εφιαλτικές μνήμες του Νοεμβρίου.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται, όμως, και τα αποτελέσματα των αναλύσεων της Δευτέρας στα λύματα, όπου δείχνουν ότι η πόλη ανεβαίνει επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Πηγή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Υγεία"Στο κόκκινο" το σύστημα υγείας - Δραματική η κατάσταση στην Αθήνα και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καρκινογόνα χημικά κρύβονται σε μαγειρικά σκεύη, είδη μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ...

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2023: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Μάρτιος – Νοέμβριος 2023, επιλεγμένες Τετάρτες Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών...

Την Παρασκευή η λαϊκή αγορά της Νιγρίτας λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου

Από τον Δήμο Βισαλτίας ανακοινώνεται ότι η λαϊκή αγορά...

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα