20.2 C
Serres

Σ. Κυριακίδου: Η ασφάλεια για την υγεία πρέπει να είναι συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια

Date:

«Μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία είναι το επίκεντρο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε επείγοντα περιστατικά», τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου για τον κανονισμό που επιτρέπει την ενεργοποίηση επειγόντων και στοχευμένων ιατρικών αντίμετρων από τη HERA.

H κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «η HERA πρέπει να λειτουργεί πλήρως το συντομότερο δυνατό και η σημερινή πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο είναι ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, επισήμανε ότι πρόκειται για την « ασπίδα» της ΕΕ «απέναντι σε μελλοντικές απειλές για την υγεία».

«Η τρέχουσα πανδημία έχει αναδείξει τον αποφασιστικό ρόλο του συντονισμού της ΕΕ και της

συνεργασίας σε κάθε φάση της πανδημίας, από την αντιμετώπιση της κρίσης έως την ανάκαμψη» υπογράμμισε η Επίτροπος.

Η ίδια προσέθεσε τη σημασία της διασφάλισης ότι υπάρχουν «τα σωστά εργαλεία» για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «η COVID-19 ήταν μια κλήση αφύπνισης ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που συνδέονται με διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Η ετοιμότητα πρέπει να γίνει μέρος και τμήμα της προσέγγισής μας στην πολιτική υγείας».

Η επίτροπος τόνισε ότι « η ασφάλεια για την υγεία πρέπει να είναι συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια – για τα κράτη μέλη μας και με τα κράτη μέλη μας».

«Η ΗΕRΑ είναι μια αληθινή ευρωπαϊκή προσπάθεια» της ΕΕ στην πολιτική για την υγεία, κατέληξε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

ΕΕ: Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για ιατρικά αντίμετρα


Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για νέο νόμο που θα διευκoλύνει την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και πρώτων υλών, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και θα επέτρεπε την παρακολούθηση των εγκαταστάσεων παραγωγής, σε περίπτωση άλλης υγειονομικής κρίσης.

Ο κανονισμός του Συμβουλίου θα δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Υγειονομικής Κρίσης για το συντονισμό και την ολοκλήρωση δράσεων που σχετίζονται με ιατρικά αντίμετρα σε επίπεδο ΕΕ. Ο κανονισμός δημιουργεί μηχανισμούς παρακολούθησης και επιτρέπει την προμήθεια και αγορά αντιμέτρων. Ορίζει τον τρόπο ενεργοποίησης των εγκαταστάσεων FAB της ΕΕ (δίκτυο παραγωγικών ικανοτήτων για εμβόλια και παρασκευή φαρμάκων) καθώς και την έρευνα έκτακτης ανάγκης.

Στο Συμβούλιο Υγειονομικής Κρίσης, το οποίο συντονίζει σε επίπεδο ΕΕ την παροχή και την πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, θα προεδρεύουν από κοινού η Επιτροπή και το κράτος μέλος που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία. Τα κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλευτεί το συμβούλιο πριν αναλάβει δράση.

Όταν πρόκειται για αγορές ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέσουν στην Επιτροπή να ενεργεί ως κεντρικός φορέας αγορών. Όταν η Επιτροπή προτίθεται να συνάψει σύμβαση, πρέπει να ενημερώσει τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Έχουν επίσης την ευκαιρία να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα σχέδια συμβάσεων – τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη η Επιτροπή.

Με βάση τη σημερινή πολιτική συμφωνία, το τελικό κείμενο (έπειτα από τεχνικές προσαρμογές) θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση τους πρώτους μήνες του 2022.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΣ. Κυριακίδου: Η ασφάλεια για την υγεία πρέπει να είναι συλλογική ευρωπαϊκή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Μαΐου

Στις 26 Μαΐου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του...

Μωβ μέδουσα: Σε έξαρση το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες- Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη...

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Παύλου

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης ο Οικουμενικός...

Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που απήχθη στην Κηφισιά-Τι δήλωσε η δικηγόρος του πατέρα του

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η απαγωγή του 6χρονου...