Σ. Σακοράφα: Η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής ΑναθεώρησηςΤο τίτλο «η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην σημερινή συνεδρίαση της δεύτερης θεματικής ενότητας για την αναθεώρηση.

 

Όπως είπε, συζητάμε διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων, πολύ σημαντικές, γιατί αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού Συντάγματος.

“Οι επαναστατημένοι Έλληνες, δύο αιώνες πριν δεν δίστασαν να αναγνωρίσουν μια, εντελώς ριζοσπαστική, για όλη την Ευρώπη, γκάμα δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την επίδραση των κοινωνικών αιτημάτων της επανάστασης, αλλά και του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Εμείς είμαστε εντελώς φοβικοί, όταν πρόκειται να εναρμονιστούμε σε σύγχρονες προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις” είπε η κ. Σακοράφα και επικεντρώθηκε στα σημεία της διεύρυνσης του φιλελεύθερου πρόσημου του Συντάγματος, για τον ατομικό χώρο όπου απαγορεύεται η παρέμβαση εξουσίας και στην “ατολμία επιβεβαίωσης του δημοκρατικού πρόσημου του Συντάγματος με την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αφού – όπως είπε – η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή.

Ως προς το πρώτο σημείο, η κ. Σακοράφα ανέφερε ότι η άποψη της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει αλλαγή στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων και διερωτήθηκε αν αλήθεια πιστεύουμε ότι το άρθρο που υφίσταται σήμερα μας ικανοποιεί;

“Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερψηφιστεί η αλλαγή αυτού του άρθρου, ώστε να διευρυνθεί η απόλαυση των δικαιωμάτων της ζωής, της ελευθερίας και της τιμής για όλους, με ευρύτατη συναίνεση” κατέληξε.


Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναγνώριση και νέων κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν ωριμάσει πλέον στην εξελιγμένη κοινωνία που ζούμε, όπως το δικαίωμα στην ύδρευση, στην απόλαυση της ηλεκτρικής ενέργειας , και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *