23.2 C
Serres

ΣΑΡΩΝΕΙ Η <ΜΑΥΡΗ> ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Date:

Το θέμα συζητείται πολύ στους κύκλους των ενασχολούμενων με την αγροτική οικονομία, οπότε μάλλον έχει ρεαλιστική βάση, παρά το ότι ακόμη οι καταγγελίες δεν είναι επώνυμες, ούτε συγκεκριμένες. Το πρόβλημα αναδείχθηκε και σε κάποια επίσημα ή ημιεπίσημα πηγαδάκια στο πανελλήνιο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Επί της ουσίας πρόκειται για ζήτημα που εμπίπτει στην κατηγορία του «ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι».

Αυτή την εποχή στην ελληνική ύπαιθρο –και εiδικά στη Βόρεια Ελλάδα- η διακίνηση αγροτικών προϊόντων χωρίς χαρτιά ή με εικονικά, πολύ χαμηλής αξίας τιμολόγια, έχει αυξηθεί θεματικά.

Οι Έλληνες παραγωγοί αναζητούν εγχώριους και ξένους αγοραστές, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πληρώνοντας «μετρητά στη μαύρη σακούλα», προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολόγηση. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα αφενός το δημόσιο να χάνει έσοδα και αφετέρου οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα εξεύρεσης πρώτης ύλης ή να αναζητούν στο εξωτερικό προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Ήδη δειλά – δειλά το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αρχίσει να συζητείται και σε θεσμικά, αντιπροσωπευτικά όργανα των επιχειρήσεων –για παράδειγμα σε Επιμελητήρια- με στόχο να δημιουργηθεί λόμπι, το οποίο θα επικοινωνήσει το θέμα με την κεντρική εξουσία. Όσοι ασχολούνται με την υπόθεση αναφέρουν ως παράδειγμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στα φορτηγά από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, που έχει περιορίσει το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης προϊόντων. Εκτιμούν πως μια ανάλογη αστυνόμευση στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων προς την Ιταλία, αλλά και η συνεργασία με τις αρχές της γειτονικής χώρας,  θα έχει αποτελέσματα, θα περιορίσει το φαινόμενο και –κυρίως- θα στείλει μήνυμα ότι η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη.

Το ζήτημα της «μαύρης» οικονομίας είναι πολύπλοκο. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και όσο υψηλότερα διαμορφώνεται το κέρδος, τόσο περισσότεροι παίρνουν ρίσκο. Οι Έλληνες αγρότες είχαν συνηθίσει στη χαμηλή φορολογία και –πλέον- το νέο καθεστώς τους πέφτει… βαρύ, με αποτέλεσμα πολλοί ανάμεσά τους να αντιδρούν δι’ αυτού του τρόπου. Μόνο που έτσι παίρνουν στο λαιμό τους και τη μεταποίηση. Τον κλάδο της αγροδιατροφής που διαθέτει δυναμισμό, εξωστρέφεια, σημαντικές προοπτικές, ενώ κινείται στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η αποκατάσταση μιας κατά το δυνατόν καλύτερης και ευσταθούς ισορροπίας στο σύστημα είναι απαραίτητη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και η μεταποίηση που συνδέεται μαζί του αποτελούν βασικούς πυλώνες για την έξοδο της χώρας από την ύφεση στο πεδίο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η εύρυθμη λειτουργία του συνιστά όρο επιβίωσης. Και φυσικά υπάρχει –όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις- η ηθική διάσταση του θέματος, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που ποτέ και πουθενά δεν είχε στο τέλος της ημέρας καλά αποτελέσματα.    

Πηγή: voria.gr

ΟικονομίαΣΑΡΩΝΕΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μείωση πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

Επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, λόγω και της υψηλότερης περυσινής βάσης...

Κωνσταντίνος Μουτσιάνας- Παγκόσμια ανισορροπία

του Κωνσταντίνου ΜουτσιάναΔιδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.Λέκτορας Χρηματοοικονομικών City College,...