Σε ύφεση η επιδημία ιλαράς στην χώρα μας (video)

Η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου γίνεται λόγος για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

 

Στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα κρούσμα ιλαράς το τελευταίο δίμηνο, ενώ τα 28 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2019 αφορούν σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες, όπως η γειτονική Αλβανία και η Ουκρανία. Επίσης σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που η επιδημία ήταν σε έξαρση και είχαν καταγραφεί και θάνατοι, από το 2019 στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας θάνατος εξαιτίας της ιλαράς.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο ,η Αλβανία,και η Τσεχία, όπου θεωρείτο ώς τώρα πως είχε εξαλειφθεί». Ο αριθμός των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά το 2018 από τις 84.000 ανέβηκε στις 89.000για το 2019

Συνεχίζοντας ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα ότι η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται ορατά την φετινή χρονία τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εφισυχαζόμαστε. 


 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *