Σε επαγρύπνηση είναι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, μετά την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πως στις 24 Μαρτίου 2021 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5) σε τρεις αργυροπελεκάνους που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίµνη της Κερκίνης

Σύμφωνα πάντως με τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής κ. Λεωνίδα Βαρούδη, ο οποίος μίλησε στο χθεσινό βραδινό δελτίο του ΕΠΙΛΟΓΕΣ  η γρίπη των πτηνών είχε παρουσιαστεί και το 2008 και είχε αντιμετωπιστεί επιτυχώς καθώς η υπηρεσία είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Μέχρι στιγμής  45 αργυροπελεκάνοι, το κόσμημα της Λίμνης Κερκίνης  έχουν βρεθεί νεκροί  και κατόπιν εργαστηριακών ελέγχων διαπιστώθηκε πως νόσησαν από τον ιό Η5Ν8

Ο κ.Βαρούδης εξηγεί πως ο συγκεκριμένος τύπος δεν είναι ιδιαιτέρα παθογόνος και τονίζει ότι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι όσοι διαθέτουν οικόσιτα πτηνά ή πτηνοτροφικές μονάδες να φροντίσουν να τα περιορίσουν  εντός κλειστού χώρου ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα γύρω πτηνά.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν μεταδίδεται η νόσος στους ανθρώπους και εκφράζει την αισιοδοξία πως  όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Ο κος Βαρούδης καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν κάτι να επικοινωνήσουν με τις κατατόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.