- Διαφήμιση -

Σέρρες: Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης -Η ιστορία του

Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης, το μοναστήρι που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης με τη γύρω περιοχή σε σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη

Ο κος Τζανακάρης σημειώνει επίσης:


“Αναφερόμενος σ΄ αυτόν ο Πέτρος Ν. Παπαγεωργίου γράφει ότι κείται “εν μέσω πυκνοτάτων φυλλωμάτων, ονομασθέντος εκ του νυν μη σωζομένου “κρύου νερού, ψυχρού ύδατος πηγής·”

Ο ίδιος συγγραφέας γράφει ότι ο “νυν (σ.σ. ναός) επί των θεμελίων αυτού εκτισμένος, είναι νέος”, αναφερόμενος σε επιγραφή που υπήρχε “επί της μεγάλης θύρας: μετά την προ τετρακοσίων ετών καταστροφήν και ερήμωσιν εκτίσθη συνδρομή της μονής και των Χριστιανών τω 1864”.

Για πρώτη φορά ο ναός αναφέρεται σε χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου του πρεσβύτερου, το 1298.

“Κατά το χωρίον του χρυσοβούλλου έτει 1298”, γράφει ο Παπαγεωργίου, αρχικά “το μονύδριον δεν ήτο μετόχιον της μονής του Προδρόμου” αλλά έγινε κτήμα της από την παραχώρησή του της μοναχής Υπομονής, της “του Σακελλλαρίου εκείνου ομόζυγος του Μουρμουρά”.
Υ.Γ. Η φωτογραφία του ναού, του χωμάτινου δρόμου και της γύρω περιοχής είναι του Σερραίου καλλιτέχνη Αλέξανδρου Πέννα και η επιχρωμάτισή της έγινε από τον καλλιτέχνη φωτογράφο Αλέκο Πέννα.

Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης/Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη

Μια θαυμάσια φωτογραφία του ναού από την είσοδό του, κάποιον χειμώνα του Μεσοπολέμου, με τη μεγάλη ξύλινη πορτάρα του και το προαύλιο.-Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη

Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης/Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη

Ο Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης είναι Ελληνορθόδοξο μοναστήρι το οποίο ευρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων της πόλεως των Σερρών, ενώ αποτελεί μετόχι της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Η ονομασία του οφείλεται σε πηγή κρύου νερού, η οποία ευρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Το μοναστήρι φέρεται να ιδρύθηκε προ του 1298, ενώ η πρώτη αναφορά στο όνομά του γίνεται το 1318 εντός χρυσόβουλου του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Το μοναστήρι, στην αρχική μορφή του, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Οθωμανούς το 1571 ενώ η ανακατασκευή του ξεκίνησε το 1862με προσθήκη νέου καμπαναριού το 1871, το οποίο και είναι το παλαιότερο σε ημερομηνία ανέγερσης της πόλεως των Σερρών.

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version