Αίτημα του ΟΕΒΕΣ για χορήγηση δωρεάν self-tests σε εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη 

Το αίτημα κοινοποιείται στους:

  • Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Κώστα Καραμανλή 
  • Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή 
  • Βουλευτή Σερρών, κο Τάσο Χατζηβασιλείου 
  • Βουλευτή Σερρών, κο Θεόφιλο Λεονταρίδη 
  • Βουλευτή Σερρών, κο Ελευθέριο Αβραμάκη 
  • Βουλευτή Σερρών, κο Κων/νο Μπούμπα 
  • Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, κο Γιώργο Καββαθά 
  • Πρόεδρο ΕΒΕΣ, Κο Χρήστο Μέγκλα 

Αξιότιμες/Αξιότιμοι 

Ενώ από τη Δευτέρα 19/4/2021 ξεκίνησε η υποχρεωτικότητα των τεστ σε εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδων, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και εργοδότες βρίσκονται στον αέρα! 


Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε και περιέχει τον ”οδικό χάρτη” με 18 οδηγίες για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

”17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος…” 

Ωστόσο μέχρι και σήμερα, (Τρίτη, 20/4/2021) δεν έχει εκδοθεί καμία διευκρινιστική εγκύκλιος και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών καταστημάτων βρίσκονται στον αέρα, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν. 


Για να λάβει κάποιος το self test θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που δεν ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους. 

Παράλληλα, ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, οι ίδιοι ακόμη και αν εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπεται να το κάνουν. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση ενεργοποίησή σας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο σχετικός μηχανισμός χορήγησης δωρεάν self-tests και για τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους, διασφαλίζοντας και τη νομιμότητα της εργασίας τους και τη δημόσια υγεία. 

Με τιμή 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 61