30.2 C
Serres

Η Ελλάδα ΔΕΝ έστειλε δύο ελικόπτερα για βοήθεια στην Ουκρανία

Date:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ:  Με αφορμή τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε δύο ελικόπτερα σε ελληνικό έδαφος στις 2 και 3 Μαρτίου του 2022, στον ηλεκτρονικό τύπο κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως τα εν λόγω αεροσκάφη συγκαταλέγονται στο αμυντικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα  ellinikahoaxes.gr

Αρχική πηγή ήταν το αποκλειστικό ρεπορτάζ του epiloges.tv:

Σε δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη στέλνει εν κρυπτώ ελικόπτερα στην Ουκρανία! – Ψεύτες ξανά; (βίντεο)

Όμως ακόμη και εδώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να πει ψέματα στους Έλληνες, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο που δημοσίευσε το σερραϊκό ΜΜΕ «Επιλογές», το οποίο βρέθηκε στον Προμαχώνα για να καταγράψει την μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού που διέσχισε τα σύνορα. 

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις εικόνες υπάρχουν τουλάχιστον δύο ελικόπτερα, τα οποία έχουν συσκευαστεί και πηγαίνουν στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έχει αποκρυφθεί. Να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είναι πιθανότατα ΝΗ-90. 

Φυσικά υπάρχει και το ερώτημα για το ποιοι θα πετάξουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Έλληνες ή Ουκρανοί πιλότοι; 

Τι ισχύει;

Παρότι τα αεροσκάφη παρουσιάζονται ως αμυντικό υλικό που προωθεί η Ελλάδα για να συνδράμει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, τα δύο AS 532 Cougar ανήκουν, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα που επικαλούνται το Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα sot.com.al, η πομπή με αφετηρία την Αλβανία έφτασε στις 2 Μαρτίου του 2022 στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, συνοδευόμενη από τις Αλβανικές αρχές. Από εκεί, και διαμέσου της Ελλάδας, ο αμυντικός εξοπλισμός θα έφτανε στην Πολωνία, όπου ήταν προγραμματισμένη η γενική επισκευή του.

Κακαβιά τελικό 1024x578 1
Γεωεντοπισμός του χώρου στάθμευσης του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς.

Πρέπει να τονιστεί πως το αλβανικό κοινοβούλιο είχε ήδη από το 2010 εγκρίνει την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση πέντε ελικοπτέρων τύπου AS 532 AL Cougar. [πηγή]

Η ένταξη της Αλβανίας στην πολυεθνική Συνεργασία Στήριξης Ελικοπτέρων (NSPO) του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι του 2021, σηματοδότησε την δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εν λόγω ελικοπτέρων. Μάλιστα, η επισκευή του πρώτου Αλβανικού Cougar ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021. [πηγή]


Οι φωτογραφίες των υπό εξέταση ρεπορτάζ, λοιπόν, δεν απεικονίζουν στρατιωτικό εξοπλίσμο που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά δύο AS 532 AL Cougar, τα οποία μεταφέρονται στην Πολωνία για την προγραμματισμένη επισκευή τους από την εταιρία “Heli one“.

Η διαδρομή που ακολουθήθηκε

Εξετάζοντας το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στον ελληνικό και αλβανικό ηλεκτρονικό τύπο, καθίσταται σαφές πως η εν λόγω αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τα AS 532 Cougar εισήλθε μέσω του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς από την Αλβανία στην Ελλάδα στις 2 Μαρτίου του 2022 και έφτασε τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Μαρτίου στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ενδεικτικά, στον ακόλουθο χάρτη μπορείτε να δείτε τη διαδρομή που ακολουθήθηκε.

Διαδρομή αυτοκινητοπομπής ελικοπτέρων 1024x902 1

Η διέλευση της οχηματαγωγής από την Ελλάδα, παρότι δεν ήταν πρακτική κατέστη υποχρεωτική, σύμφωνα με πηγές της sot.com.al, μιας και η μεταφορά των ελικοπτέρων έπρεπε να γίνει αποκλειστικά διά μέσου χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Σλοβακία – Πολωνία).

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες καθίσταται σαφές πως τα ελικόπτερα που πέρασαν από την Ελλάδα δεν ανήκουν στην Ελληνική Αεροπορία και ούτε προορίζονται για την Ουκρανία. Πρόκειται για δύο AS 532 Cougar, τα οποία ανήκουν στην Αλβανία και κατευθύνονται προς την Πολωνία όπου και αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και να επισκευαστούν, υπό το πλαίσιο της πολυεθνικής συνεργασίας NSPO.

Ακολουθεί το κείμενο της αρχικής είδησης

Με την κάμερα  του ΕΠΙΛΟΓΕΣ καταγράψαμε αποκλειστικές εικόνες από την μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού που διέσχισε τα σύνορα του Προμαχώνα τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Μαρτίου.

Καθώς η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά στις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με συνεχείς επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης αναζητά βοήθεια για να μπορέσουν να αποκρούσουν τη Μόσχα.

Το πρωί της Κυριακής μετά σύσκεψη αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, να αποστείλει η Ελλάδα αμυντικό υλικό. Με τους ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών να πράττουν το ίδιο. Η κάμερα του ΕΠΙΛΟΓΕΣ κατέγραψε αποκλειστικά μέρος του αμυντικού υλικού το οποίο πέρασε από τα σύνορα του Προμαχώνα στη 1.30 πμ τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Μαρτίου 2022. Να σημειωθεί ότι το αμυντικό υλικό ταξιδεύει προς Πολωνία σύμφωνα με ενημερωτικό του Μεγάρου Μαξίμου ενώ συνεχώς αποστέλλεται και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι βοήθεια αποστέλλουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σλοβακία, Ολλανδία, Φιλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Σουηδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τσεχία, Νορβηγία, Εσθονία, Βόρεια Μακεδονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του Επιλογές
 

ΑΠΑΤΣΙ1 2
απατσι5 1
ΕλλάδαΗ Ελλάδα ΔΕΝ έστειλε δύο ελικόπτερα για βοήθεια στην Ουκρανία

5 ΣΧΟΛΙΑ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Λαμία: Ψάχνουν ακόμη να βρουν τον πατέρα και τον γιο που εξαφανίστηκαν, ενώ ταξίδευαν για την Άρτα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πατέρα και...

Serexpo: Αφιέρωμα στη Θράκη από την Θρακική Εστία Σερρών- video

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της SEREXPO το δικό...

Serexpo 2023: Με μεγάλη συμμετοχή η ενημερωτική εκδήλωση “Γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που επιχειρούν”

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα “Γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που επιχειρούν”,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα