Σέρρες : Αναβίωσε το έθιμο της «Μπάμπως» στην Άνω Καμήλα (video)

Το έθιμο της Μπάμπως από την Ανατολική Ρωμυλία ξανά ζωντάνεψε στην Άνω Καμήλα του Δήμου Σερρών. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου, ανήμερα της Αγίας Δομνίκης Η Μπάμπω είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα θρακιώτικα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

 

NIKOS ZAPARAS

Σκοπό του εθίμου η απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών. Η γιαγιά στην αρχαιότητα, λεγόταν μάμμη και ως έμπειρη στη ζωή, ήταν αυτή που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες στη γέννα. Με τα χρόνια η «μάμμη» έγινε μαμή και από γιαγιά απόκτησε τη σημασία της μαίας.

 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στις περιοχές του νομού Σερρών, Νέας Πέτρας, Μονοκκλησιάς, Άνω Καμήλας και Χαρωπού πραγματοποιείται το έθιμο της «Μπάμπως» η «Βρεξούδια» κι επειδή σ’ αυτό το έθιμο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά, ονομάστηκε μεταγενέστερα “Ημέρα της Γυναικοκρατίας”.

 Φέτος η κάμερα της Τηλεόρασης ΕΠΙΛΟΓΕΣ βρέθηκε στην Άνω Καμήλα του Δήμου Σερρών όπου και φέτος ο Λαογραφικός-πολιτιστικός όμιλος γυναικών της περιοχής αναβίωσε το έθιμο.

 


 

Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, γιατί τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στη συνέχεια θα δημοπρατήσουν.

 

Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι «κεκλεισμένων των θυρών», με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, μέχρι τελικής πτώσης!

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *