Σέρρες : Αρχές 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο ιστορικό 3ο Γυμνάσιο

Από τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την επίλυση των προβλημάτων στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, ιστορικό εκπαιδευτήριο που στεγαζόταν παλαιότερα το Γυμνάσιο Θηλέων και σήμερα στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο Σερρών.

 

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Το πρόβλημα που δημιουργεί την υγρασία σε ένα κομμάτι του κτηρίου είναι διότι δεν υπάρχει αγωγός ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να έχει πάθει καθίζηση το πίσω μέρος» είπε ο πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τερζής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών.

 

Για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος, δηλαδή δημιουργία νέου αγωγού και αποκατάσταση του κτηρίου από την υγρασία απαιτείται το ποσό των 120.000 Ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την Επιτροπή αφού το συνολικό χρηματικό ποσό που διαχειρίζεται για όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας του Νομού είναι 30.000 Ευρώ.

 Ο Δήμος Σερρών, είπε ο κ. Τερζής εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του οποίου διατίθεται το ποσό των 500.000 Ευρώ για παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες. Μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου εντάχθηκε στο πρόγραμμα – πρώτο τη τάξει – και έτσι θα αρχίσουν οι εργασίες που απαιτούνται στις αρχές του 2019.

 

 

Ο κ. Τερζής επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της διευθύντριας του σχολείου Χρύσας Αραπάκη αλλά και του νεοσυσταθέντα συλλόγου Φίλοι αποφοίτων 3ου Γυμνασίου και Λυκείου για την επίλυση του προβλήματος.

 

  Η ιστορία του

 

Το 3ο Γυμνάσιο στεγάζεται σήμερα σ’ ένα νεοκλασσικό κτίριο που κτίστηκε για να στεγάσει το νοσοκομείο της πόλης.Να πως περιγράφεται στο ιστορικό βιβλίο του συγγραφέα κ. Γ. Καφταντζή η ανέγερση του κτιρίου.

 

«Κτίστηκε το 1885 σε θέση περίοπτη, στους πρόποδες της Ακρόπολης νέο Θεραπευτήριο μεγαλοπρεπές, με παραρτήματα βρεφοκομείου, γηροκομείου, φρενοκομείου και ιδιαίτερου φθισιατρείου. Το κτίριο αληθινό μέγαρο στοίχισε 5000 τούρκικες λίρες περίπου.»

Τα σχέδια του κτιρίου στάλθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και τα χρήματα για την ανέγερσή του συγκεντρώθηκαν από δωρεές Σερραίων ευεργετών της εποχής.

Κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1913 κάηκε. Μετά την επισκευή του χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι το 1952. Έκτοτε αφού ανακαινίσθηκε παραχωρήθηκε για την στέγαση του Γυμνασίου Θηλέων Σερρών.

Το 1973 έγινε η προσθήκη του νέου κτιρίου στο προαύλιο του παλαιού και από το 1979 με την συγχώνευση των σχολείων αποτέλεσε το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο Σερρών ενώ από το 1994 στεγάζει μόνο το 3ο Γυμνάσιο Σερρών.

 

[ert]

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *