25.6 C
Serres

Σέρρες: Εγκαίνια Πινακοθήκης “Κωνσταντίνου Ξενάκη”- Ποιος ή ποιοι θα κόψουν την κορδέλα -video

Date:

Κόντρα ξέσπασε για τα εγκαίνια του Μουσείου “Κωνσταντίνου Ξενάκη” στο δήμο Σερρών. Η παράταξη της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων εξέδωσε δελτίο τύπου και ο επικεφαλής παρενέβη στην εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ στο Επιλογές, ενώ ο δήμαρχος Σερρών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να καλέσει τον πρώην δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη να κόψουν μαζί την κορδέλα 

Με δελτίο τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων επανέρχονται για το Μουσείο Ξενάκη ( το οποίο εγκαινιάζεται το προσεχές Σάββατο 14/5 ) θυμίζοντας ότι το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την δημοτική αρχή Αγγελίδη. Με παρέμβασή του στην εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ο επικεφαλής της παράταξης Ηλίας Γκότσης τόνισε ότι η κορδέλα θα πρέπει να κοπεί και από τους δύο 

Μάλιστα ο κος Γκότσης μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε και παράδειγμα 

Στην εκπομπή παρενέβη ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ο οποίος τόνισε ότι στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει και τον κο Αγγελίδη να κόψουν μαζί την κορδέλα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ:

«ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ  

“ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ” ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ 

ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ»

  Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Πινακοθήκης “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ” στις 14 Μαΐου 2022. 

Ένα  έργο που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων στη σημερινή δημοτική αρχή, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με έτοιμο εργολάβο από τον Αύγουστο 2018 και με εργασίες σε εξέλιξη, το οποίο ολοκλήρωσε η σημερινή δημοτική αρχή. 

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων νοιώθει χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τα εγκαίνια της Πινακοθήκης “Κωνσταντίνος Ξενάκης”. Ένα  έργο  που αποτελεί την ευτυχή κατάληξη μιας πολύχρονης και συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλαν από το 2011 μέχρι τώρα  από κοινού, ο Δήμος Σερρών, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Νανιόπουλος Αριστοτέλης με την ομάδα του και οι λοιποί εταίροι. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Σερρών (επικεφαλής εταίρος), ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Την υλοποίηση του έργου υποστηρίζουν επίσης, το σωματείο “ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” και η “Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών” (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ).

Επισημαίνεται, ότι ο συμπατριώτης μας καθηγητής του Α.Π.Θ.                                    κ.Νανιόπουλος βοήθησε και συνέβαλε τα μέγιστα και στις διαδικασίες υλοποίησής του έργου.

  Με το έργο αυτό ανοίγει ο δρόμος για να γίνει πράξη το όραμα του πολυθεματικού πολιτιστικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο “Παπαλουκά”  νυν “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, που ευελπιστούμε να καταστήσει το Δήμο Σερρών σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο. 

Η δημιουργία της Πινακοθήκης “Κων/νος Ξενάκης” πήρε “σάρκα και οστά” με την υποβολή αίτησης από το Δήμο Σερρών στις 22 Απριλίου 2016 και την ένταξη του έργου την 01 Σεπτεμβρίου 2017 στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 683.000 ευρώ. 


Η δημιουργία της Πινακοθήκης Κ. Ξενάκης ήταν μια πρόταση του Σερραίου καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Νανιόπουλου Αριστοτέλη και του σωματείου Σερραίων Πολιτεία, την οποία ενστερνίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, την αγκάλιασε, την πίστεψε και από το 2011 και μετά  έλαβε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις όπως, πολεοδόμηση του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά, χαρακτηρισμός των κτιρίων  ως διατηρητέων,   ορισμός του κτιρίου για τη στέγαση της Πινακοθήκης  και διενήργησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης 683.000 ευρώ μέσω της ένταξης του έργου το έτος 2017 στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, την ανάδειξη εργολάβου στις 23 Αυγούστου 2018  και την έναρξη των εργασιών του έργου. Η σημερινή δημοτική αρχή, συνέχισε τις διαδικασίες υλοποίησης  του έργου και το ολοκλήρωσε  με την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού της Πινακοθήκης, με αποτέλεσμα  την τελετή των εγκαινίων στις 14 Μαΐου 2022. Η ως άνω προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού της Πινακοθήκης “Κωνσταντίνος Ξενάκης” πραγματοποιήθηκε, μετά από διαγωνισμό και διατέθηκε  από ίδιους πόρους  του Δήμου Σερρών το ποσό των  130.596,5 ευρώ με ΦΠΑ. {(Ανάλυση: ο αρχικός προϋπολογισμός της ως άνω προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού  ήταν 210.631 ευρώ με Φ.Π.Α. Από το ποσό των 210.631 ευρώ οι 64.300 ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα Interreg μετά από τροποποίηση της πράξης και οι 146.061 ευρώ από ίδιους πόρους. Μετά το διαγωνισμό η συμβατική δαπάνη που προέκυψε είναι 157.176,60 ευρώ και με ΦΠΑ 194.896,50 (157.176,60 ευρώ + 37.721,90 ευρώ ΦΠΑ= 194.898.50 ευρώ). Αφαιρώντας από το ποσό των 194.896,50 ευρώ το ποσό των 64.300 ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα interreg, το ποσό που δόθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού της Πινακοθήκης “Κωνσταντίνος Ξενάκης” είναι 130.596,50 ευρώ με ΦΠΑ (194.896,50 – 64.300 = 130.596,50 ευρώ) και 92.876 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (157.176,60 – 64300 = 92.876 ευρώ).} 

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι με τη δημιουργία του έργου της Πινακοθήκης “Κων/νος Ξενάκης” ξεκαθάρισε και κατοχυρώθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά υπέρ του Δήμου Σερρών, με το πράσινο φως που έδωσε στις 11-7-2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (δηλαδή το κράτος), με το έγγραφο  αρ. πρωτ.: οικ. 10910/11-7-2018, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της Πινακοθήκης “Κ. Ξενάκης”. 

  Εκφράζουμε τα ευχαριστήρια μας  στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ξενάκη που δώρισε στο Δήμο Σερρών ένα μεγάλο αριθμό από τα έργα του (συγκεκριμένα 171  πίνακες του), όπως επίσης συγχαίρουμε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση  του έργου και ευχόμαστε  καλή αρχή. 

                   Οι δημοτικοί σύμβουλοι 

της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων 

                          Γκότσης Ηλίας 

                  Παπαβασιλείου Βασίλειος 

                          Χράπας Παντελής 

                          Δούκας Γεώργιος

                           Γαλάνης Στέλιος

ΣέρρεςΣέρρες: Εγκαίνια Πινακοθήκης "Κωνσταντίνου Ξενάκη"- Ποιος ή ποιοι θα κόψουν την κορδέλα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Καταστροφές από το χαλάζι σε καλλιέργειες στον Δήμο Βισαλτίας

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση του...

Σέρρες: -“Γιορτή Σαρμά & Πίτας” στην πλατεία Ροδολίβους -Δείτε φωτο

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, καλή διάθεση και πολλά...

Το ζευγάρι που άφησε τη Θεσσαλονίκη για να ζήσει στην «Άγρια Δύση» των Σερρών

Άφησαν πίσω τη Θεσσαλονίκη, για να ζήσουν -κυριολεκτικά- στην...

Έξοδος Τριημέρου: Πώς ασφαλίζουμε τα σπίτια μας- video

Το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού ξεκίνησε ήδη και οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα