Σέρρες: Εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της Βισαλτίας(video)

Εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με την ευκαιρία της 107ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 20 & 21 Ιουνίου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στη αυλή του Ιερού Ναού με τίτλο « Η μνήμη ζωντανεύει..δίπλα στο αυτόπτη μάρτυρα του Ολοκαυτώματος» ενώ στη συνέχεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στη πατρίδα ο Νιγριτινός Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού , Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής

Την εκδήλωση πλαισίωνε μουσικά το συγκρότημα «ΣΙΡΡΙΣ»

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπετάν Γιαγκλή από εκπροσώπους των αρχών και τον φορέων του τόπου.

Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ν.Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.
Προηγουμένως, ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ’ αυτή.Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση.

Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470 ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450. Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version