Την αντίδραση του Σπύρου Τσαρσίδη προκάλεσε  δημοσίευμα  της ιστοσελίδας parapolitika.gr και συγκεκριμένα, ο στόχος του δημάρχου να μετατρέψει τον χώρο ”της πρώην Λέσχης Αξιωματικών”

 

σε “Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης για τα οχυρά και Πολιτιστικό Κέντρο”, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, ο κος Δομουχτσίδης είχε υποσχεθεί ότι στον κάτω όροφο θα μεταφερόταν  το Μουσείο “Μιχάλη Τσαρτσίδη”

 

 

Τι λέει το δημοσίευμα

 


Ένα ημιτελές εγκαταλελειμμένο μαυσωλείο στις Σέρρες, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για να στεγάσει οστά πεσόντων του θρυλικού οχυρού Ρούπελ κατά τον Β΄ Π.Π. μετετράπηκε σε … στάνη με τις «ευλογίες» του τοπικού Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας  parapolitika.gr

 

Το ακίνητο ανήκει στο δήμο Σιντικής αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφος του Προμαχώνα,  στεγάζει σε αυτό  τα … ζώα του, σ’ ένα χώρο που θα έπρεπε να φυλάσσονται τα οστά των ηρώων μας.

 

 

 

Αντιδρώντας στην αυθαίρετη καταπάτηση του χώρου από τον κτηνοτρόφο, ο δήμος Σιντικής απέστειλε πρόσφατα έγγραφο στον καταπατητή, ζητώντας του να εγκαταλείψει το ακίνητο. Ωστόσο ο κτηνοτρόφος αρνείται να το εγκαταλείψει, επικαλούμενος «άδεια» από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου.

 

 

Το Μαυσωλείο του Προμαχώνα είχε κατασκευαστεί από το Μηχανικό του ΓΕΣ, προκειμένου ν’ αποτελέσει κεντρικό μνημείο εορτασμού της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/1941) αλλά και για να συγκεντρωθούν οστά πεσόντων από τη γύρω περιοχή.

Για άγνωστους λόγους, το έργο δεν ολοκληρώθηκε όπως και η διαδικασία ανεύρεσης οστών Ελλήνων πεσόντων, που βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικούς ή μεμονωμένους τάφους που δεν έχουν εντοπιστεί έως σήμερα.

 

Τη δεκαετία του 1990, το ΓΕΣ παραχώρησε το Μαυσωλείο και τον περιβάλλοντα χώρο στην τότε Κοινότητα Προμαχώνα και σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Σιντικής, που φιλοδοξεί να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο προώθησης και ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή.

 

 

Η έξωση του κτηνοτρόφου από το «Μαυσωλείο», προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμο Σιντικής, για να λάβει απάντηση, σύμφωνα με τα parapolitika.gr, πως το ακίνητο είναι δημοτικό και έχει καταπατηθεί αυθαίρετα από τη μητρόπολη και τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο.

 

  Την αντίδραση του Σπύρου Τσαρσίδη προκάλεσε  δημοσίευμα  της ιστοσελίδας parapolitika.gr και συγκεκριμένα, ο στόχος του δημάρχου να μετατρέψει τον χώρο του εγκαταλειμμένου μαυσωλείου

 

Η κόντρα μεταξύ Μητρόπολης Σιδηροκάστρουκαι δήμου Σιντικής φαίνεται πως έχει συνέχεια, με νέο σημείο αντιπαράθεσης το οίκημα της πρώην Λέσχης Αξιωματικών της πόλης, που ο μητροπολίτης Μακάριος θέλει να μετατρέψει σε  Επισκοπικό Μέγαρο και Εκκλησιαστικό Μουσείο και ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης για τα οχυρά και Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Το οίκημα ανήκει στο ΤΕΘΑ και με επιστολή τους οι δύο άνδρες προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικο Παναγιωτόπουλο, έχουν αιτηθεί την παραχώρησή του για τους σκοπούς που επιζητούν.

 

 

Στην πρόσφατη επιστολή του μάλιστα ο μητροπολίτης Μακάριος, τάσσεται κατά της πετυχημένης εκδήλωσης που διοργανώνει κάθε Μάϊο στο Ρούπελ ο δήμος Σιντικής, όπου αναβιώνεται η μάχη του φημισμένου οχυρού κατά τον Β΄ Π.Π.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο μητροπολίτης στην επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ χαρακτηρίζει «παρωδία» την εκδήλωση, μέσα από την οποία προβάλλεται η περιοχή εντός και εκτός συνόρων, ζητώντας την κατάργησή της.

 

 

  Την αντίδραση του Σπύρου Τσαρσίδη προκάλεσε  δημοσίευμα  της ιστοσελίδας parapolitika.gr και συγκεκριμένα, ο στόχος του δημάρχου να μετατρέψει τον χώρο του εγκαταλειμμένου μαυσωλείου

 

Στην επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ ο μητροπολίτης Μακάριος επικαλείται λόγους «σεβασμού της ιστορικής μνήμης των νεκρών ηρώων των οχυρών»

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες από τα parapolitika.gr.

Views: 12