Το όρος Κερκίνη, γνωστό περισσότερο ως Μπέλλες, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της εύφορης πεδιάδας των Σερρών. Σαν προέκταση της μεγάλης οροσειράς του Ορβήλου, χωρίζεται από αυτήν με τη βαθιά κοιλάδα του Στρυμόνα, που αποτελεί τη γνωστή στενωπό του Ρούπελ και εκτείνεται σε μήκος εβδομήντα περίπου χιλιομέτρων από τη δυτική όχθη του Στρυμόνα ποταμού, ως τον αυχένα του Κωστουρίνο πάνω στο δρόμο Δοϊράνης – Στρώμνιτσας.

Το Μπέλες, υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά κυρίως στη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδίως τα οχυρά του Μπέλες Ιστίμπεη, Κεχαγιάς Ποποτιλίβιτσα, μαζί με το οχυρό του Ρούπελ, στάθηκαν οι νέες Θερμοπύλες, που κατέπληξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη, για τον ηρωισμό των υπερασπιστών τους.

Το Μπέλες υψώνεται σχεδόν απότομα από την πεδιάδα. Αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Βουλγαρίας – FYROM. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Ιστίμπεη ( 2.031 μέτρα). Δεσπόζει στην κοιλάδα που δημιουργείται μπροστά του, καθώς απέναντι βρίσκεται το όρος Κρούσσια ( Δύσωρον κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο). Το βουνό είναι κατάφυτο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του από πεύκα, οξιές, έλατα, βελανιδιές, πλατάνια και πολλά άλλα δέντρα. Στην αλπική ζώνη, πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχει άφθονο χορτάρι. Στις ρεματιές και στις χαράδρες του βουνού κυλούν άφθονα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του.

Ανεβαίνοντας στις πλαγιές του Μπέλες με τζιπ ή πεζοπορώντας, συναντά κανείς 31 εγκαταλελειμμένα φυλάκια του Στρατού, χαμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση.


Φτάνοντας περίπου στα 1.400 μέτρα, βρίσκεται το οροπέδιο του Κουρί Γκιολ – 13 χιλιόμετρα από τα Ανω Πορρόια. Στα 16 χιλιόμετρα βρίσκεται το δεύτερο οροπέδιο του Μαβί Γκιολ , όπου συναντούμε την καλύβα του Δασαρχείου, δίπλα σε μια πηγή, σκεπασμένη από πανύψηλες οξιές. Στρίβοντας αριστερά, βρίσκεται το φυλάκιο “Γερμανική Βρύση” σε έναν τόπο γεμάτο από έλατα, πεύκα, αγριομηλιές και βατομουριές.

Στο οροπέδιο του Κουρί Γκιολ στρίβοντας δεξιά μπορεί κανείς να επισκεφτεί το θρυλικό πολυβολείο Π8 του τοπικού ήρωα Ίτσιου και τα φυλάκια “Ομορφοπλαγιά” και “1777”, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα της κοιλάδας, μέσα από ρυάκια και μικρούς καταρράκτες. Συνεχίζοντας στο χώρο της Αλπικής Ζώνης – και στο ύψος των Πλατανακίων – συναντά κανείς ίχνη από μικρές δρακολίμνες.

Δείτε το καταπληκτικό βίντεο by Drone Danos Stories


Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 106