Ραγδαία αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Αλβανία, την Τουρκία και τη Β. Μακεδονία τα οποία όμως βαφτίζονται ελληνικά και διατίθενται στην ελληνική αγορά παραπλανώντας κατ’ αρχήν τους Έλληνες καταναλωτές.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης. Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει αποτελεσματικά και να ενισχύσει τους ελέγχους στα σημεία εισαγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

«Η πρακτική αυτή λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των παραγωγών οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να χαμηλώσουν υπερβολικά τις τιμές των προϊόντων τους προκειμένου αυτά να απορροφηθούν. Ταυτόχρονα, ερωτηματικά προκύπτουν και σε ότι αφορά την ασφάλεια αυτών των τροφίμων, αφού στις χώρες προέλευσης χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη.

Το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ η τηλεόραση ΕΠΙΛΟΓΕΣ μιλώντας με τον πρόεδρο των οπωροπωλών κο Βασίλη Αγιάνογλου για τις ελληνοποιήσεις που παρατηρούνται στα σκόρδα.