Στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης ο ποταμός Στρυμόνας τροφοδοτεί σχεδόν όλο το χρόνο με νερό τη λίμνη Κερκίνη και κάποιες φορές μας αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά του

 

Ένα από αυτά είναι αυτή τη βίδρα (ενυδρίδα) -Lutra lutra – Otter) που επιλέγει να ζει σε καθαρά νερά.

 


Ένα ζώο που θεωρείται σπάνιο, απειλείται και ταυτόχρονα αποτελεί και σημαντικό δείκτη υγείας ενός οικοσυστήματος!

 

βίδρα -Ενυδρίδα


 

 Η βίδρα προτιμά ρηχά ποτάμια με κατάφυτες όχθες και βάλτους με πλούσια βλάστηση. Η μείωση αυτών των οικοτόπων καθώς και το κυνήγι έχουν περιορίσει την Βίδρα αισθητά.

 

Αναζητά για την διαμονή της γλυκά πεντακάθαρα νερά, πλούσια σε ψάρια και όχθες με πυκνή βλάστηση ώστε να της παρέχετε επαρκή κάλυψη. Επίσης μπορούν να ζήσουν και σε αλμυρό νερό, μόνο στην Σκανδιναβία και στη Σκωτία.

Ο τόπος διαμονής είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένος, ωστόσο η παρουσία τους προδίδετε συνήθως από τα αποτυπώματα στο λασπώδες έδαφος ή στο χιόνι όχι μόνο από τις πατημασιές αλλά και απο το χαρακτηριστικό σύρσιμο της ουράς.

Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος υπό αυστηρή προστασία και για το οποίο επιβάλλεται ο καθορισμός ειδικών ζωνών διατήρησης). Επίσης, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος της πανίδας υπό αυστηρή προστασία), από το CITE (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, 1973, ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις), από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 (ως προστατευμένο είδος) και από το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδος-IUCN Red List (Κόκκινο Βιβλίο, ως τρωτό είδος

 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 430