Νανόχηνες στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης την περίοδο 2019-2020.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 έφθασαν στην Κερκίνη οι πρώτες 70 νανόχηνες για την περίοδο 2019-2020.

 

Ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 85 πουλιά στις αρχές του Οκτώβρη και στα μέσα Νοεμβρίου σταθεροποιήθηκε στα 96 πουλιά τα οποία εξακολουθούν να τρέφονται στα λιβάδια της Κερκίνης μέχρι και τώρα.

Μεταξύ των πουλιών εξακολουθεί να βρίσκεται ο Mr Blue και η οικογένειά του (ο οποίος φέρει ραδιοπομπό και μπλε πλαστικό δακτυλίδι -εξού και το όνομα).

Χαρακτηριστικό της χρονικής αυτής περιόδου, είναι ότι τα πουλιά συνήθως τρέφονται κοντά στην ακτογραμμή της λίμνης μακριά από το ανατολικό ανάχωμα και το παραποτάμιο δάσος οπότε είναι δυσκολότερη η παρατήρησή και καταγραφή τους.

Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι με τις βροχές του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου υπάρχει άφθονη τροφή (οι περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα εξακολουθούν να είναι πράσινες ακόμα και τώρα) οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της λίμνης.

Αν η κατάσταση δεν αλλάξει (π.χ. από παρατεταμένες παγωνιές), τα πουλιά μάλλον δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν στο Δέλτα του Έβρου, στο οποίο μετακινούνται όταν αλλάζουν οι συνθήκες στην Κερκίνη και δεν μπορούν πλέον να τραφούν εδώ, είτε λόγω αύξησης της στάθμης του νερού εξαιτίας πλημμυρών, είτε λόγω παρατεταμένης παγωνιάς, είτε λόγω παρατεταμένων άνυδρων περιόδων -οπότε δεν υπάρχει πλέον τροφή.


Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι τα πουλιά διήνυσαν την απόσταση των 3.500 χλμ. από την βόρεια Νορβηγία μέχρι την Κερκίνη σε μόλις δύο ημέρες (το 2018 έκαναν την ίδια απόσταση σε τρεις ημέρες, ενώ παλιότερα έκαναν ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορες περιοχές και χρειαζόταν περίπου δύο εβδομάδες για να διανύσουν την ίδια απόσταση).

Στο βίντεο, σχεδόν το σύνολο του κοπαδιού στις 2 Ιανουαρίου 2020 στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.


πηγή Φορέας Διαχείρισης Κερκίνης

Views: 15