4.3 C
Serres

Σέρρες: Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το ιστορικό Σχολαρχείο Εμμ. Παππά- video

Date:

“Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το Σχολαρχείο Εμμ. Παππά, για τον Μεγαλύτερο Μακεδόνα της Νεότερης Ιστορίας, Εμμανουήλ Παπά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βουλευτή κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, καθώς εξ’ αρχής, πρόκειται για δική του ιδέα και φυσικά όλα προχώρησαν με την δική του υποστήριξη, “τονίζει ο κος Δεδούσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του δήμου Εμμ. Παππά, κο Φάνη Δεδούση, με αφορμή την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας το καλοκαίρι του 2020, στον δήμο είχε συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή ώστε να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο η σημαντικότερη κληρονομιά που έχει ο δήμος, δηλ. αυτή του ονόματος του ήρωα Εμμ. Παπά

Μία από τις πρώτες δράσεις που τέθηκαν ήταν η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου στο Σχολαρχείο, οπότε και άμεσα δρομολογήθηκαν οι ενέργειες και τον Οκτώβριο του 2021, κατατέθηκε στο πρόγραμμα ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, πρόταση για τον μετασχηματισμό του κτιρίου σε ένα σύγχρονο διαδραστικό ψηφιακό μουσείο

Σέρρες: Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το ιστορικό Σχολαρχείο Εμμ. Παππά- video

Η ανάρτηση του κου Δεδούση

“Η επέτειος των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του Εμμανουήλ Παπά, χωρίς όμως να σημαίνει πως η προσήλωση μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα έπαυε με το πέρας του 2021. Με αυτή τη φιλοσοφία επιλέξαμε τη συγκεκριμένη δράση γνωρίζοντας πως η υλοποίηση της θα έρθει πολύ αργότερα. Σήμερα γίνεται ένα ακόμα καθοριστικό βήμα προς τον μεγάλο στόχο της οργανωτικής μας επιτροπής.

Ως συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής “Εμμανουήλ Παππάς 2021” και εισηγητής της πρότασης, ας μου επιτραπεί από τους συνεργάτες μου στον Δήμος Εμμανουήλ Παππά και τον Δήμαρχο κ.Δημήτρης Νότας να μοιραστώ πρώτος τα ευχάριστα νέα.
Ως πρωταρχικός στόχος της επιτροπής τέθηκε η αναβάθμιση του “Σχολαρχείου” και η μετατροπή του σε ψηφιακό Μουσείο για τον Μεγαλύτερο Μακεδόνα της Νεότερης Ιστορίας, Εμμανουήλ Παπά. Η επέτειος των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του Εμμανουήλ Παπά, χωρίς όμως να σημαίνει πως η προσήλωση μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα έπαυε με το πέρας του 2021. Με αυτή τη φιλοσοφία επιλέξαμε τη συγκεκριμένη δράση γνωρίζοντας πως η υλοποίηση της θα έρθει πολύ αργότερα. Σήμερα γίνεται ένα ακόμα καθοριστικό βήμα προς τον μεγάλο στόχο της οργανωτικής μας επιτροπής.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλω να εκφράσω στον πρώην ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Anastasiadis Aristoklis.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βουλευτή κ. Tasos Chatzivasileiou καθώς εξ’ αρχής, πρόκειται για δική του ιδέα και φυσικά όλα προχώρησαν με την δική του υποστήριξη.”

Σέρρες: Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το ιστορικό Σχολαρχείο Εμμ. Παππά- video

Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το Σχολαρχείο Εμμ. ΠαππάΜε απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ κ. Γέωργιου Ζερβού, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ(ΤΣ)», η Πράξη

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΥ ΤΚ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5089196

Προϋπολογισμός: 794.000,00€

Η πρόταση αυτή έγινε τελικά δεκτή και σύμφωνα με τον κο Δεδούση:

Η πρόταση αποσκοπεί στην εκτέλεση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου του
«Σχολαρχείου» του οικισμού Εμμανουήλ Παππά και την μετατροπή του σε ψηφιακό μουσείο. Πρόκειται για κτίριο με νεοκλασικές επιρροές κτισμένο στο 1906. Αρχικά λειτούργησε ως Σχολαρχείο, φέροντας συνολικά χρήσεις εκπαιδευτηρίου σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του οικισμού. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση κτίριο τοπόσημο της περιοχής που επί της ουσίας έχει ταυτίσει την ιστορία του και την εν γενεί δομική του κατάσταση με εκείνη του οικισμού. Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο δυνάμει του ΦΕΚ 752/Β/9-8-1980.

Σήμερα το κτίριο τελεί άτυπα ως χώρος έκθεσης στο ισόγειο των ενδυμάτων ή επιλεκτικών κειμηλίων της εποχής του Οπλαρχηγού. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις το “Σχολαρχείο” μπορεί και δύναται να προσφέρει στο κύρος και στην ανάπτυξη του, μετατρέποντας το χώρο σε εκθετήριο- μουσείο που θα φιλοξενεί τόσο κειμήλια που σχετίζονται με τη μορφή και τη δράση του Εμμανουήλ Παππά, όσο και δράσεις και γεγονότα που θα διηγούνται την ιστορία μέσω διάδρασης (ψηφιακή τεχνολογία). Πρόκειται για διώροφο κτήριο με λίθινες φέρουσες τοιχοποιίες και επιστέγαση με τετράρικτη στέγη.
Με την προτεινόμενη πράξη θα γίνουν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανακαίνισης και επανάχρησης. Στο Κέλυφος θα
αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα με νέα ενεργειακά ξύλινα της ίδιας τεχνοτροπίας. Τα νέα κουφώματα θα είναι με θερμοδιακοπή, διπλής υάλωσης και με δείκτες (W,K), σύμφωνα με το σενάριο του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Εσωτερικά θα τοποθετηθεί μόνωση σε όλες τις τοιχοποιίες. Για τις νέες αυτές επενδύσεις θα απαιτηθεί συμμόρφωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μπριζών και ηλεκτρολογικού πίνακα. Οι νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα προηγηθούν πριν την τελική επίστρωση με γυψοσανίδα. Προτείνεται μόνωση εσωτερικά για να εκμηδενίσει τις θερμογέφυρες. Σε κάθε κούφωμα θα στερεωθεί μετά την αποξήλωση νέα ψευτόκασα. Η στέγη αντικαθίσταται με τα ζευκτά και τους αμοιβοντες σε πλήρη σύμπλευση με τη διάταξη της υφιστάμενης. Η νέα στέγη θα επιλυθεί στατικά εκ νέου με τον κορφιά να παραμένει στα ίδια υψόμετρα, ενώ η επιστέγαση θα γίνει με κεράμους όμοιους με τους αποξηλωμένους.
Κάτω από τα ζευκτά της στέγης και στο ταβάνωμα του ορόφου στερεώνεται γυψοσανίδα ως ψευδοροφή που αναρτάται από το κατώτερο τμήμα του ζευκτού. Πάνω από τη γυψοσανίδα θα στερεωθεί στρώμα πετροβάμβακα πάχους από 8 εκ και πάνω για τη θερμομόνωση της στέγης. Εντός της ψευδοροφής θα επενδυθεί φύλλο πετροβάμβακα πάχους από 8 εκ για περαιτέρω θερμομονωτική θωράκιση της οροφής.
Τέλος θα γίνουν και παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης ψύξης με την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και συστήματος
θέρμανσης-ψύξης. Επίσης στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης του εσωτερικού χώρου θα γίνουν επεμβάσεις με επενδύσεις γυψοσανίδας που γίνονται για την κάλυψη της εσωτερικής θερμομόνωσης και θα πραγματοποιηθούν εργασίες ηλεκτρομηχανολογικές για τη δημιουργία νέων παροχών και ρευματοληπτών σε επιλεγμένα σημεία της τοιχοποιίας αλλά και του δαπέδου. Επιπλέον θα γίνει εξομάλυνση της ανισοσταθμίας της στάθμης του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το δάπεδο του ισογείου, με ράμπα χαμηλής κλίσης με χειρολισθήρα, για την προσέγγιση του υπερυψωμένου ισογείου της κεντρικής εισόδου από εμποδιζόμενα άτομα. Εντός του χώρου τουαλετών θα διαμορφωθούν εκ νέου θάλαμοι ανδρών και γυναικών καθώς και νέα τουαλέτα ΑΜΕΑ.

Το δάπεδο του ορόφου αποξηλωνεται και αντικαθίσταται με νέο ξύλινο δάπεδο που θα υποδεχθεί τη σειρά νέων παροχών και ρευματοληπτών. Στη θέση της υφιστάμενης γυάλινης προσθήκης θα εγκατασταθεί αναβατόριο προσώπων που θα επιτρέψει την πρόσβαση στον όροφο από εμποδιζόμενα άτομα.
Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων από την Κατηγορία Η στην Κατηγορία Β, τα οποία ως ιδιοκτησία του Δήμου, με τον εκσυγχρονισμό τους οδηγούν στην αξιοποίησή και ανάδειξη του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής.

 1. Παραδοτέα πράξης:
  Με το πρώτο Υποέργο
  που πρόκειται για προπαρασκευαστικό υποέργο της προτεινόμενης πράξης , εκπονήθηκαν όλες οι απαραίτητες
  προμελέτες και προμετρήσεις και τέλος εκπονήθηκε η μελέτη ανάλυσης κόστους – οφέλους στην οποία τεκμηριώνεται η επιλογή των παρεμβάσεων.
  Με το Υποέργο 2 – Με την παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης της υλοποίησης της Πράξης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ
  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΥ ΤΚ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕ
  ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ» θα γίνουν όλες εκείνες οι υπηρεσίες υποστήριξης για την ολοκλήρωση των
  παρεμβάσεων της προτεινόμενης πράξης και των αντίστοιχων υποέργων.
  Το Υποέργο 3 είναι η εκπόνηση της ειδικής δευτερεύουσας μουσειολογικής – ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για το ψηφιακό μουσείο.
  Το Υποέργο 4 είναι το τεχνικό έργο της προτεινόμενης πράξης που περιλαμβάνει επεμβάσεις Εξοικονόμησης ενέργειας και Παρεμβάσεις
  ανακαίνισης.
  Τέλος με το Υποέργο 5 Ο πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής κατηγορίας Γ σε ψύξη και θέρμανση θα εκδώσει το Πιστοποιητικό
  Ενεργειακής Απόδοσης EX POST μετά τις παρεμβάσεις και την κατάταξη του συγκεκριμένου κτιρίου στην ανάλογη ενεργειακή κλάση μετά τις πραγματοποιημένες παρεμβάσεις
ΣέρρεςΣέρρες: Σε σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο μετατρέπεται το ιστορικό Σχολαρχείο Εμμ. Παππά- video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Οι “Πληγές του Φθινοπώρου” στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Βρισκόμαστε στο έτος 1955, στην όμορφη περιοχή Πέρα της...

Δήμος Σερρών: Ο Στέργιος Γαλάνης νέος Γραμματέας του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην εκλογή νέου Γραμματέα προχώρησε σήμερα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου...

Νοσηλευτές ΕΣΥ: Χωρίς αποζημίωση η μετακίνηση νοσηλευτών σε άλλη ΥΠΕ

Ημίμετρο και προσωρινή λύση χωρίς αντίκρισμα και όχι ουσιαστικό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα