8.9 C
Serres

ΣΕΡΡΕΣ-Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Ο λαός να εμποδίσει τη νέα λαίλαπα (ΦΩΤΟ)

Date:

Να αξιοποιήσει την αστείρευτη δύναμή του και ενωμένος να ορθώσει ταξικό, μαζικό, μαχητικό εμπόδιο στη νέα λαίλαπα, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στις Σέρρες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης σε χώρους εργασίας, σχολές, γειτονιές, χωριά, όπου ζει και εργάζεται ο λαός, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μαζί με στελέχη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιόδευσαν και μίλησαν στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του TAP AG (Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) στην Eθνικό Oδό Σερρών – Δράμας και στο εργοστάσιο ΠΑΝ – Μετάλ. Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια και τον TAP.

Στον TAP AG στις Σέρρες (εργοτάξιο και γραφεία) απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, βιώνουν απίστευτη εντατικοποίηση της εργασίας.

Τόσο στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοταξίου του TAP AG, όσο και στη σύσκεψη που έγινε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΠΑΝ – Μετάλ, ο Σ. Ζαριανόπουλος απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 17 Μάη, τονίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ισχυρά πλήγματα και ρωγμές στη κυρίαρχη πολιτική, να δυναμώσει την ελπίδα του λαού ότι υπάρχει άλλος δρόμος υπέρ των δικών του συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου.

Στη συνέντευξη Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του TAP. Αναφερόμενος στα πανηγύρια για την ανάπτυξη που φέρνει και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας σημείωσε:

«Καλλιεργείται κλίμα περί “τυχερών” εργαζόμενων που βρήκαν – μετά από μακροχρόνια ανεργία και ανέχεια – μια θέση προσωρινής εργασίας (λιγότερο από ένα χρόνο) με χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση της εργασίας που συνολικά (μαζί με τον απλήρωτο μεγάλο χρόνο μετάβασης) ξεπερνά κατά πολύ το 8ωρο. Κι αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώσουν το ίδιο βαριά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη σύνταξη, το αφορολόγητο, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, θέρμανσης και άλλα που θα τους είναι αναγκαία μετά τη λήξη της εργασίας – σύμβασης τους, (από τους 3.000 – 3.500 εργαζόμενους στη περίοδο της κατασκευής θα απομείνουν 100 – 150 εργαζόμενοι στη φάση της λειτουργίας του αγωγού). Αλλά και την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων, τις μαζικές απολύσεις, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, το εργοδοτικό λοκ άουτ. Μέτρα που δεν ψηφίζει για επικοινωνιακούς λόγους η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά δηλώνει ότι θα τα εφαρμόσει πλήρως αν έρθει στη κυβέρνηση.

Η προσωρινή, μερική, κακοπληρωμένη απασχόληση γίνεται το μόνιμο, γενικευμένο μοντέλο εργασίας στο εξής – προσάναμμα στην ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αντίθετα τα κέρδη των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή (ξένων και ελληνικών) είναι τεράστια, επιδοτούμενα από τη φθηνή εργασία, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού που πληρώνουν με αίμα, απανωτούς φόρους οι εργαζόμενοι».

Σε ότι αφορά τα δήθεν οφέλη για το λαό, ο Σ. Ζαριανόπουλος τόνισε: «Αν και ο αγωγός περνά από το έδαφος της χώρας, κανένα όφελος δεν θα έχουν οι εγχώριοι καταναλωτές φυσικού αερίου καθώς οι τιμές όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά αυξάνονται.

Η κατασκευή του αγωγού υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν αφορά του συμφέροντα του λαού, (πέρα από την ολιγόμηνη απασχόληση εργαζόμενων υπό τον εκβιασμό της θηριώδους ανεργίας). Είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμών και παζαριών ανάμεσα σε ενεργειακά μονοπώλια και κράτη που τα εκπροσωπούν. Οι ίδιοι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολέμους, θύματα, προσφυγιά. Δεν συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, όταν μάλιστα ιδιωτικοποιούνται λιγνιτικές (και αργότερα υδροηλεκτρικές) μονάδες της ΔΕΗ καθώς και μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της.


Θέτει την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλων των ανταγωνιστικών συμφερόντων (επιχειρήσεων, κρατών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών π.χ. ΝΑΤΟ – ΕΕ) που υπό τις σημερινές συνθήκες ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας για την ενέργεια, αυξάνει τους κινδύνους. Με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, λίγα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την στρατιωτική επέμβαση ΝΑΤΟ – ΕΕ, προωθείται και πάλι επαναχάραξη των συνόρων με επιπτώσεις ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή. Η ρύθμιση των ενεργειακών συμφερόντων στη περιοχή (εκμετάλλευση νέων ενεργειακών πηγών, χάραξη και εκμετάλλευση των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας όπως και εμπορικών δρόμων) δεν είναι καθόλου άσχετη με τις εξελίξεις αυτές – το αντίθετο. Προαναγγέλλουν όξυνση τους, αύξηση των κινδύνων για τους λαούς οι οποίοι συντονισμένα πρέπει να αντιδράσουν, να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την εμπλοκή τους στα σχέδια αυτά».

Η θέση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ όχι μόνο δεν είναι αντίθετο στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας αλλά παλεύει γι’ αυτή. Με τη διαφορά ότι η ανάπτυξη αυτή θα ωφελεί τα λαικά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο που δεν μπορεί να σχεδιάσει, παρά μόνο πρόσκαιρα, εκεί που διαβλέπει δυνατότητες γρήγορου και μεγάλου κέρδους.

Η πολιτική πρόταση το ΚΚΕ για ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και όχι των καπιταλιστικών κερδών, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με πρωτεύουσα θέση μέσα σ’ αυτά του ενεργειακού τομέα, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να εξασφαλίσει:

Κεντρικά σχεδιασμένη και ολόπλευρη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών και όχι μόνο αυτών που προσφέρουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος στο κεφάλαιο.

Φθηνή ενέργεια για όλο τον λαό – ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες της.

Ισότιμη συνεργασία με άλλες χώρες, σε όφελος του λαού. Απεμπλοκή από πολεμικούς σχεδιασμούς για την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων».

Και κάλεσε το λαό να πάρει ο ίδιος τη υπόθεση στα χέρια του. «Με οργάνωση, αγώνα, κοινωνική συμμαχία. Με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές, αλλά και στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές, σ’ όλους τους λαϊκούς φορείς. Γιατί βρίσκεται μπροστάρης στους αγώνες. Δείχνει τον μοναδικό δρόμο που έχει ο λαός για έξοδο από τη σημερινή κατάσταση σε όφελος του: τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την πολιτική του και τα πολιτικά του κόμματα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Την ανατροπή».
zarianopoylos pan metal 3

 zarianopoylos ergostasio tapΠολιτικήΣΕΡΡΕΣ-Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Ο λαός να εμποδίσει τη νέα λαίλαπα (ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο Γ. Οικονόμου για το άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le Point και τον Αλ. Τσίπρα

«Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση...

Δ. Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια ανοιχτή πρόταση σε όλα τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα

Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία...

Σταύρος Καλαφάτης: «Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κλάδο της εστίασης»

Τη συνεχιζόμενη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον κλάδο της...

ΝΔ: Δολοφονία χαρακτήρα, τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παπαθανάση

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της κατήγγειλε «τα fake...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα