18.9 C
Serres

Σέρρες, Σπήλαιο Αλιστράτης: Επαναλειτουργεί το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο- Τι θα δουν οι επισκέπτες (video)

Date:

Επαναλειτουργεί το Σπήλαιο Αλιστράτης, μετά από 7 περίπου μήνες, όπως ενημερώνει στην εκπομπή Κάθε Μεσημέρι ο διευθυντής του, Νίκος Καρτάλης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών

Η είσοδος στο Σπήλαιο θα πραγματοποιείται μόνο με την χρήση μάσκας και με ωράριο λειτουργίας καθημερινές και Σαββατοκύριακα 9π.μ.-5μ.μ..

Ο κος Καρτάλης περιγράφει τι μπορούμε να δούμε στο πανέμορφο σπήλαιο, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 18 βαθμούς

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 

Το σπήλαιο έχει μήκος 3000μ. και επιφάνεια 25.000 τ.μ. Η ηλικία του σπηλαίου υπολογίζεται στα 2.000.000 χρόνια. Η υγρασία του αγγίζει το 70% ενώ η θερμοκρασία ύστερα από μετρήσεις τον μήνα Μάιο είναι σταθερή στους 20 βαθμούς. Το εσωτερικό του σπηλαίου έχει θαυμάσιο διάκοσμο αποτελούμενο από σταλαγμίτες, σταλακτίτες διαφόρων χρωματισμών και ελικτίτες ή εκκεντρίτες σπάνιας ομορφιάς. Η μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών είναι αυτή που κάνουν το σπήλαιο μοναδικό στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολύ κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται και το φαράγγι του Αγγίτη.

αλιστρατης epiloges tv 1 1

 Ο φωτισμός του σπηλαίου είναι αυτόματος και με μικρή διάρκεια για την καλύτερη προστασία των σταλακτιτών και σταλαγμιτών. 

Το σπήλαιο περιέχει πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο, που διακρίνεται για την ομορφιά του και την ποικιλία των σπηλαιοαποθέσεων. Μεγάλη είναι η ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών από άποψη μορφών και ιδιαίτερα από άποψη ηλικίας. Υπάρχουν παλιοί σταλακτώνες που συχνά φράσουν τις σήγαγγες (στοές) του σπηλαίου καθώς και οι σταλακτίτες, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού. Οι παλιοί σταλακτίτες απαντούν κυρίως στις δεξιές από την είσοδο στοές, ενώ οι “ΒΡΕΦΙΚΟΙ” σταλακτίτες στην αριστερή στοά από την είσοδο, στη λεγόμενη στοά “ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙΑ”.

ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ: Είναι λιθώδεις (ασβεστολιθικοί) σχηματισμοί που δημιουργούνται στην οροφή ή τα τοιχώματα των σπηλαίων, έχουν σχήμα κωνοειδές ή στηλοειδές, ενώ όσοι εμφανίζονται στα τοιχώματα έχουν την μορφή παραπετασμάτων. Το μήκος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι πολλά μέτρα.

2


ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ: Σχηματίζεται από τις σταγόνες του νερού που περιέχουν όξινο ανθρακικό ασβέστιο και πέφτοντας στο έδαφος κάτω από τον σταλακτίτη σχηματίζουν κατακόρυφη στήλη ασβεστολικής απόθεσης, που λέγεται σταλαγμίτης και με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατό να σχηματισθούν σταλακτιτικές κολώνες όταν ενωθεί ο σταλακτίτης με τον σταλαγμίτη.

ΕΛΙΚΤΙΤΕΣ: Αποτελούν μορφή σταλακτιτών και αναπτύσσονται στα τοιχώματα και τα δάπεδα, καθώς και στις οροφές των σπηλαίων με τη μορφή ελικοειδώς διακλαδιζόμενων δομών. Τροφοδοτούνται από μικρά ανοίγματα στο πέτρωμα, αλλά με τόσο αργό ρυθμό ώστε οι σταγόνες εξατμίζονται στα άκρα της δομής και δεν πέφτουν στο δάπεδο.

ΑΣΠΙΔΕΣ Ή ΠΑΛΕΤΕΣ :Σχηματίζονται από διαφυγές νερού δια μέσου ρωγμών και πολλές φορές έχουν διάμετρο αρκετών μέτρων.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ σπηλαίων , είναι ασβεστολιθικές συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών.Αξίζει να αναφερθούν και τα “ΓΚΟΥΡ”, σπηλαιοαποθέσεις με ιδιαίτερη και εντυπωσιακή παρουσία. Τα Γκουρ είναι μικροφράγματα ανθρακικού ασβεστίου στο δάπεδο του σπηλαίου, η δημιουργία τους εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις της περιοχής του σπηλαίου. Πάνω σ’ αυτά αναπτύσσεται μια σπάνια πανίδα.


Τα “ΩΟΕΙΔΗ” και τα “ΟΓΚΟΕΙΔΗ” σκουρόχρωμα είναι άλλες μορφές σπηλαιοαποθέσεων, είναι σφαιρικής ή ελλειψοειδούς μορφής και απαντούν στο δάπεδο του σπηλαίου, μέσα σε φυσικές κοιλότητες.Τα “ΚΟΥΝΟΠΙΔΟΕΙΔΗ” είναι μια άλλη μορφή σπηλαιοαποθέσεων , τα συναντάμε πάνω σε σταλακτίτες ή σταλαγμίτες ή σε άλλες επιφάνειες. “ΕΚΚΕΝΤΡΙΤΕΣ” μεπολυποίκιλα σχήματα.

σπηλαιου αλιστρατης
Ο χάρτης του σπηλαίου Αλιστράτης

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή Αλιστράτης στη θέση “πετρωτό” εμφανιζόταν η σφίγγα.

Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Άδη.

Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής.

«Περσεφόνη»: Ρομπότ – ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης

Ένα ρομπότ ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών 

Το ρομπότ, γένους θηλυκού και φέρει το όνομα «Περσεφόνη», συνδέοντας τη μυθολογία της περιοχής με την τεχνολογία,  ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο σπήλαιο, αντιθέτως ο σχεδιασμός των υπευθύνων προβλέπει την αύξηση του προσωπικού, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την ψηφιακή σύγκλιση των τοπικών επιχειρήσεων.

ΕλλάδαΣέρρες, Σπήλαιο Αλιστράτης: Επαναλειτουργεί το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο- Τι θα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Άρτα: Θέμα χρόνου η σύλληψη του φερόμενου δράστη του εγκλήματος στο Αστροχώρι

Σε ορεινή περιοχή στα σύνορα Άρτας - Αιτωλοακαρνανίας εντόπισαν...

Το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι: Ένα επίκαιρο άρθρο του Διονύση Σιμόπουλου

Με αφορμή την πανσέληνο στην καρδιά του καλοκαιριού (12...

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...