18.1 C
Serres

Σέρρες: Το ενεργειακό καίει τους καταστηματάρχες – Οι προτάσεις της ΟΕΒΕΣΣ προς το Επιμελητήριο

Date:

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Επιμελητηρίου κατέθεσε η ΟΕΒΕΣΣ δια του Προέδρου της κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση θέλοντας να εκφράσει την απόγνωση και την ανησυχία όλων των Σωματείων – Μελών της σχετικά με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που κλυδωνίζει την αγορά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Κοτσαμπά η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε οριακό επίπεδο.

Για τις προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία μίλησε η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΕΒΕΣΣ κ. Αργυρώ Δαρνάκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Η ΟΕΒΕΣΣ ζητά  να ορισθεί συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς του νομού. Η πρόταση έγινε δεκτή από το ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Προς: Πρόεδρο και Δ.Σ. ΕΒΕΣ

Θέμα: Κατάθεση προτάσεων της ΟΕΒΕΣΣ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.,

Με το παρόν έγγραφο, εκφράζουμε την απόγνωση και την ανησυχία όλων των Σωματείων –  Μελών μας, σχετικά με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που κλυδωνίζει την αγορά τους  τελευταίους μήνες. 

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας βρίσκεται σε πολύ οριακό επίπεδο. Ως γνωστόν,  προερχόμαστε από δυο εξαιρετικά δύσκολα έτη, στα οποία όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι χτυπήθηκαν  ανελέητα από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας (α & β lockdown). Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών και τα πληθωριστικά «μελτέμια»,  φρενάρουν την κατανάλωση και οδηγούν τις σερραϊκές επιχειρήσεις στο να αδυνατούν να  εξυπηρετήσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Ήδη από τον Αύγουστο του περασμένου έτους,  έχουμε δεχθεί σωρεία ερωτημάτων από συναδέλφους επαγγελματίες, αναφορικά με την κρατική επιδότηση  και επιπλέον, όσον αφορά στην αξιοπιστία των διαφόρων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την πρωτοφανή κατάσταση προχώρησε στη επιδότηση μέρους των αυξήσεων κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είχαν ωστόσο τις εξής τέσσερις αδυναμίες: 

Πρώτο, δεν καλύπτουν όλο το κόστος των αυξήσεων. Για παράδειγμα, η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA για τον μήνα Σεπτέμβριο που ανήλθε στα 604 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορρόφησε το 89% της αύξησης. 

Δεύτερο, κάθε μήνα η επιδότηση βαίνει μειούμενη, δηλαδή καλύπτει όλο και μικρότερο μέρος της αύξησης, η οποία όμως σταθερά αυξάνεται. 

Τρίτο, δεν είναι αναλογική – προοδευτική, με στόχο να ευνοεί περισσότερο τους μικρούς και λιγότερο τους μεγάλους καταναλωτές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος, οι επιδοτήσεις επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για πόρους που ισοδυναμούν με απ’ ευθείας ενίσχυση των εταιρειών παροχής ενέργειας, οι οποίοι αφαιρούνται από κονδύλια ανάπτυξης για την βελτίωση των υποδομών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Πλέον των παραπάνω, οι ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας έχουν οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με βάση τη τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η ΟΕΒΕΣΣ ζητά από εσάς ουσιαστική στήριξη για την διεκδίκηση και προώθηση μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνουν όλες τις  επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις, όπως: 

1. Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. 

2. Δίκαιη συμμετοχή της κρατικής επιδότησης σ τους λογαριασμούς ηλεκτρικής  ενέργειας, με αλλαγή στο «απαγορευτικό» όριο των 2000KWH. 

3. Επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά το στάδιο εξέτασης των φακέλων,  σχετικά με νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ στα πλαίσια του NetMetering, για την  κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων. 

4. Αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για  περιπτώσεις μη νόμιμης και ορθής τιμολόγησης. 

5. Αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή όπως συμβαίνει σήμερα.

6. Ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής.

7. Λήψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Επιμελητηρίου για την προώθηση των προτάσεων των Σερραίων Επαγγελματιών στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

8. Οργάνωση συνάντησης (είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε δια ζώσης στην Αθήνα) των τοπικών εμπλεκομένων φορέων,  – Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣΣ, Βουλευτές Σερρών  – με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κώστα Σκρέκα, προς επίλυση του ενεργειακού ζητήματος.

ΣέρρεςΣέρρες: Το ενεργειακό καίει τους καταστηματάρχες - Οι προτάσεις της ΟΕΒΕΣΣ προς...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Κλειστό σήμερα Δευτέρα το Κλειστό Κολυμβητήριο της Κοιλάδας

Ενημέρωση για κλείσιμο κολυμβητηρίου Στο πλαίσιο του ελέγχου των δημοτικών...

Συναγερμός στις Σέρρες: Δήθεν υπάλληλος της ΔΕΥΑΣ τηλεφωνεί και ζητά προσωπικά στοιχεία λογαριασμών

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΔΕΥΑΣ που επισημαίνει ότι ποτέ...

Νικόλαος Στεφανίδης: Από Αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας χειροτονήθηκε διάκονος στην Εκκλησία των Σερρών

Ο κ. Νικόλαος Στεφανίδης, χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα