15.7 C
Serres

Σκέρτσος: Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις

Date:

Για την πορεία του κορονοϊού και τους εμβολιασμούς μίλησε μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι «η πανδημία, εδώ και 1,5 χρόνο, μας έχει δείξει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, που δεν είχε ένα βασικό εργαλείο: το εμβόλιο. Είναι πλέον καθολικό, είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών χωρών είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση. Ο πλήρης εμβολιασμός προσεγγίζει το 50% και στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες».

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι οριζόντιοι περιορισμοί, είναι άδικοι, αντισυνταγματικοί και δημοσιονομικά μη ανεκτοί. Ο πληθυσμός στην πλειονότητά του έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου, είναι προστατευμένος, συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα. Τα κρούσματα τα παρακολουθούμε, παίρνουμε σημειακά μέτρα όπου χρειάζεται», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ επικαλούμενος τις χθεσινές ανακοινώσεις, προχώρησε στη διαπίστωση ότι «οι χώροι διασκέδασης φαίνεται ότι δεν έχουν συμμορφωθεί στους κανόνες, ωστόσο κλεισίματα δεν θα υπάρξουν, δεν χρειάζεται να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, το μήνυμα είναι ένα: εμβολιαστείτε. «Υπάρχει το εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό, είναι ασφαλές», δήλωσε και ζήτησε «να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πλειοψηφία (…) δεν μιλάμε ούτε για μέτρα διχασμού, ούτε για κοινωνία δύο ταχυτήτων. Η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη και η οικονομία θα τραβήξει μπροστά», διεμήνυσε επίσης. Και, απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε κατά λέξη: «Εμβολιαστείτε, συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας, μάσκες κ.ο.κ., η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους».

 
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη χρησιμότητα της τακτικής διάγνωσης είτε με τα self test είτε με PCR είτε με rapid test. «Πρέπει οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν μια συχνή διάγνωση για να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, δική τους και των γύρω τους, στην περίπτωση που έχουν κολλήσει τον ιό», ανέφερε επ’ αυτού. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός θα λάβει τα χαρακτηριστικά μιας γρίπης και δεν θα σταματά η οικονομική δραστηριότητα, συμπέρανε.

Για τις μάσκες και τις χερσαίες μετακινήσεις

Για τις μάσκες, τόνισε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αυστηρό πρωτόκολλο» στο θέμα αυτό και επανέλαβε ότι η επιτροπή δημόσιας υγείας «ομόφωνα εισηγήθηκε να αφαιρεθούν οι μάσκες από εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση, και να συνεχίσει να φοριέται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με συνάθροιση και φυσικά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό εφαρμόζεται. Δεν έχει δοθεί κανένα άλλο μήνυμα από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλον», ξεκαθάρισε εξάλλου.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει σκέψη για επιβολή περιορισμών στις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι αυτό είναι μια εισήγηση της επιτροπής, είναι όμως «δύσκολο να εφαρμοσθεί», ειδικά στις μετακινήσεις με Ι.Χ., καθώς θα σήμαινε «τεράστια ταλαιπωρία». Εν κατακλείδι, «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι». Ενώ επιχειρηματολόγησε για τα επιπλέον μέτρα προς νησιωτικούς προορισμούς λέγοντας ότι είναι πιο δύσκολη η μεταφορά ανθρώπων που θα νοσήσουν σε αυτά, κατά συνέπεια «είναι λόγος προστασίας των νησιωτικών προορισμών και καλύτερου ελέγχου της πανδημίας στις περιοχές αυτές».

Για το θέμα της επιβάρυνσης των ταξιδιωτών με το κόστος των τεστ, απάντησε ότι όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τεστ, μέσω της σελίδας του ΕΟΔΥ μπορούν να πληροφορηθούν πού βρίσκονται τα κινητά κλιμάκια που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληψίες σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Και, τελικώς, με τη βεβαίωση που θα πάρουν μέσω του gov.gr. να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Η Ελλάδα είναι, μάλιστα, «μέσα στις πρώτες πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα τεστ. Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων, εμφανίζουμε πολλά κρούσματα γιατί κάνουμε πολύ testing, και με τα στοχευμένα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και με τα self test που παρέχουμε σχεδόν στο μισό πληθυσμό της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλοι οι νέοι 18 – 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο φαρμακείο και να πάρουν για το μήνα Ιούλιο τέσσερα self test», υπενθύμισε ο Α. Σκέρτσος.


Με την πρόσθετη επισήμανση ότι, «τα self test έχουν βοηθήσει καθοριστικά στο να εντοπίσουμε την πανδημία»: το 60% των καθημερινών θετικών κρουσμάτων διαπιστώνονται από τα self test, άρα, προσφέρουν τεράστια υπηρεσία στον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και στη λήψη μέτρων σε ατομικό επίπεδο ώστε να περιορίζονται όσοι νοσούν. Διευκρινιστικά, επίσης, για τη μετακίνηση από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας δεν χρειάζεται τεστ.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια

«Όπου έχει υπάρξει έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα (Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), έχει γίνει αποσυσχέτιση των κρουσμάτων από τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο λειτουργεί και εδώ, όντως είναι μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους, αλλά δεν έχουμε την ίδια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας», ήταν μια ακόμη παρατήρηση του Α. Σκέρτσου, γι’ αυτό και, πρόσθεσε, το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει ξανά και θα επιτρέψει να έλθουν εμβολιασμένοι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται προσοχή, διαρκής εγρήγορση αλλά όχι πανικός, τα εργαλεία υπάρχουν, είναι το εμβόλιο, είναι τα τεστ, είναι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», είπε ο υφυπουργός με έμφαση προσθέτοντας ότι «το παλιό αφήγημα των οριζόντιων μέτρων δεν είναι δίκαιο». Και, κλείνοντας, το τελευταίο 8ήμερο – 10ήμερο έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού, που οφείλεται και στο πλαίσιο των κινήτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στην ανησυχία από την επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα. «Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως χθες έχουμε 260.000 νέα ραντεβού, αυτός είναι πολύ σημαντικός αριθμός γιατί είχαμε δει προς το τέλος Ιουνίου μια επιπεδοποίηση ως προς τα νέα ραντεβού, προφανώς γιατί ο κόσμος θεωρούσε ότι μπορούσε να το αφήσει για αργότερα», διαπίστωσε, απευθύνοντας όμως έκκληση:

«Όχι, δεν πρέπει να το αφήσουμε για αργότερα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ καθοριστικοί μήνες για να πιάσουμε το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Υπάρχουν πάρα πολλά διαθέσιμα εμβόλια, μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα και να κλείσει ραντεβού για αύριο ή δυο – τρεις ημέρες μετά».

Έτσι, κατέληξε ο Α. Σκέρτσος, μπορεί κάποιος να είναι προστατευμένος όταν θα πηγαίνει στις διακοπές του και να τις απολαύσει με μεγαλύτερη ελευθερία, με μεγαλύτερη ασφάλεια και ανεμελιά.

Πηγή enikos.gr

ΠολιτικήΣκέρτσος: Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για τις χερσαίες...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έ. Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια και διανέμει ανεπαρκή επιδόματα»

«Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν θα δούμε...

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα